Tuesday, March 30, 2010

..Tumbling Tower..

We purchased this at Toys'R'Us last Sunday while choosing Aisya's birthday present.

Hehe. Sebenarnya beli untuk adik-adik En Hubby tapi sementara belum bawak balik kampung lagi ni, kitorang cuba try test uji dulu. Harga asal RM49, after discount dapat RM29.

Lepas je capture gambar ni, the tower tumbled.. So far En hubby lah yang selalu terbalikkan ini tower.
The dice is to determine which color of block need to be removed and placed on top.



I ingat lagi dulu masa kecik-kecik, teringin nak main bila tengok iklan Jengga (kalau tak silap) kat tv, tapi tak sampai hati nak mintak parents belikan.

Dah besar baru dapat main hehe :)

Saturday, March 27, 2010

..The Pretenders..

pic : Yahoo

I first heard of this band when I watched "17 Again" - scene yang Zac Efron menari dengan Leslie Mann with "Kid" song in the background.

Saya memang obses sikit dengan lagu-lagu yang buat saya terus jatuh cinta pertama kali mendengarnya. So saya terus download, carik lirik.

Lepas tu dapat tahu pulak lagu "I'll Stand by You" by Finn Hudson in Glee (yang menyanyi to a sonogram tu..huhu lawak) is theirs as well. So I tried to listen to The Pretenders' version. Terus jatuh cinta lagi sekali :)


Here's a brief info about them (from Wikipedia):
Pretenders are an English rock band formed in 1978. The original band consisted of initiator and main songwriter Chrissie Hynde (lead vocals, rhythm guitar), James Honeyman-Scott (lead guitar, backing vocals, keyboards), Pete Farndon (bass guitar, backing vocals), and Martin Chambers (drums, backing vocals, percussion).


So, currently, this is the song I listen to 24/7.







OH, WHY YOU LOOK SO SAD?
TEARS ARE IN YOUR EYES
COME ON AND COME TO ME NOW
DON'T BE ASHAMED TO CRY
LET ME SEE YOU THROUGH
'CAUSE I'VE SEEN THE DARK SIDE TOO
WHEN THE NIGHT FALLS ON YOU
YOU DON'T KNOW WHAT TO DO
NOTHING YOU CONFESS
COULD MAKE ME LOVE YOU LESS

I'LL STAND BY YOU
I'LL STAND BY YOU
WON'T LET NOBODY HURT YOU
I'LL STAND BY YOU

SO IF YOU'RE MAD, GET MAD
DON'T HOLD IT ALL INSIDE
COME ON AND TALK TO ME NOW
HEY, WHAT YOU GOT TO HIDE?
I GET ANGRY TOO
WELL I'M A LOT LIKE YOU
WHEN YOU'RE STANDING AT THE CROSSROADS
AND DON'T KNOW WHICH PATH TO CHOOSE
LET ME COME ALONG
'CAUSE EVEN IF YOU'RE WRONG

I'LL STAND BY YOU
I'LL STAND BY YOU
WON'T LET NOBODY HURT YOU
I'LL STAND BY YOU
TAKE ME IN, INTO YOUR DARKEST HOUR
AND I'LL NEVER DESERT YOU
I'LL STAND BY YOU

AND WHEN...
WHEN THE NIGHT FALLS ON YOU, BABY
YOU'RE FEELING ALL ALONE
YOU WON'T BE ON YOUR OWN

I'LL STAND BY YOU
I'LL STAND BY YOU
WON'T LET NOBODY HURT YOU

I'LL STAND BY YOU
TAKE ME IN, INTO YOUR DARKEST HOUR
AND I'LL NEVER DESERT YOU
I'LL STAND BY YOU
I'LL STAND BY YOU
WON'T LET NOBODY HURT YOU
I'LL STAND BY YOU
WON'T LET NOBODY HURT YOU
I'LL STAND BY YOU

p/s : i dedicate this song to my buyan, biri2 and gubud..i know there are times they're struggling with so many things in their life. i just want them to know that their along will always stand by them. i miss our silly togetherness so much...

Friday, March 26, 2010

..Makan-makan at Pelabuhan Tanjung Pelepas..

Ini last 2 weeks punya episod Jalan-jalan Cari Makan :P

Kalau sesiapa kerja kat Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) ni, tempat ni antara yang famous lah untuk belanja-belanja customers (dengan harapan supaya products tak direject) hehe.

Tempatnya dekat area Kampung Pendas.


Simpang masuk ke tempat makan itu.



Dan inilah tempatnya...Owned by a Chinese Muslim. Memang dah lama nak makan Chinese food yang halal nih...



Makan kat atas air..tapi time ni air surut


Kitorang order ayam lemon, sotong celup tepung, ketam masak cili, butter prawn and yang wajib order tak kiralah makan kat mana pun - kailan ikan masin (tak tahu kenapa). Aik, macam ayam lemon tu je yang chinese food nya pun..kata nak makan chinese food tadi. hehe, terkonpius sekejap.


Yang paling mencabar adalah masa makan ketam. Saya gave up terus, tak reti nak makan. Maybe diorang patut sediakan gunting kot huhu. En Hubby memang kurang makan ketam ni so nak habiskan sorang-sorang 2 ekor ketam yang besar jugak saiznya adalah mustahil so terpaksa take away jelah. Makan kat rumah pun sampai luka-luka jari i nak menghabiskan..Kecuali ketam, food lain semua berjaya dihabiskan :)

Tapi walaupun paling susah nak makan, ketam masak cili tu was my favourite that day.

Lepas makan, ambik gambar sunset tapi saya tak gemar sangatlah pemandangan besi-besi kerangka PTP tu. just dont blend well with nature, i think.

gambar ni menjadi rebutan saya and En hubby. Saya kata saya yang capture, dia kata dia capture. sabar jelah. haha. masing-masing nak mengaku hakcipta, mentang-mentanglah macam cool sikit gambar ni.



cuba gambar yang ni - tak sapa nak ngaku. hukhuk.

Thursday, March 25, 2010

..Berakhir Sebuah Penantian..

eeiii, jiwang tak pasal-pasal.

pagi semalam, sampai ofis, satu per satu product engineer dipanggil ke bilik Asst Manager. Tapi bila sampai time team FA, dia dah tak panggil. Waaa...nak meroyan rasa. Then Asst Manager keluar dari bilik dia cakap team kitorang kena jumpa Manager.

Aik, adakah bonus besar sangat sampai nak kena jumpa Manager? Wakakak..tidak sama sekali.

Nak menunggu Manager satu hal pulak sebab dia dari Singapore so lewat sikitlah.

Kalau tadi Asst Manager panggil Product Engineer and terus kasik je bonus letter tu, tapi dengan Manager jangan haraplah begitu. Memang dia akan review dulu tapi nasib baiklah lebih kurang 15 minit sahaja.

Dahlah bila turn saya ada pulak orang-orang production 'cut queue' masuk jumpa dia. Haish, sabar, sabar...

Oklah. Panjang pulak mukadimah. haha. Bonus tidaklah sebesar mana but like I said, I am more than grateful :)

Wednesday, March 24, 2010

..wahai broadband..

demmit...internet buat hal lagi..

argghhh...tak sabarnya nak tunggu bulan 4. dah habis kontrak dengan maxis broadband ni, memang akan terminate serta-merta.

tension. ingat nak tulis membebel pasal pergi makan kat PTP last 2 weeks (gila lama), pasal bonus letter from manager this morning and also pasal Beautiful Blogger Award, tapi kalau nak upload gambar-gambar time internet macam ni, mau lepas subuh kang baru tidur.

stabillah wahai engkau...bencinya macam ni...

Tuesday, March 23, 2010

..Bonus oh bonus..

saspen nya nak menunggu perkhabaran pasal bonus nih.


yang i tau, Singapore site dah dapat letter. so maybe bonus akan dapat together with this month's salary.

hope our rate is not too bad...tapi berapa pun yang akan dapat, I'll still be grateful.

Monday, March 22, 2010

..of 2 different culture..

We went to Hubby's cousin engagement last week. As for me, that was the first engagement ceremony I ever attended (apart from my own-lah kan). Kiranya team pergi meminang lah ni.

So semalam agak 'culture shock' sekejap. Yela, sebelum ni memang pernah dengar pasal adat kat Johor, tapi tak pernah tengok betul-betul lagi.

Agak kelakar bila pakcik belah kitorang ikut prosedur pergi bertanya wakil pihak perempuan samada yang nak dipinang tu dah berpunya ke belum...Macamlah budak-budak tu tak pernah kenal pulak..Hehe.

Let me list down a few differences that I learnt that day:

1. Penetapan pemberian duit hantaran:

Lepas dah tetapkan jumlah, pihak perempuan tetapkan wang hantaran dihantar 2 bulan sebelum majlis perkahwinan. Wakil pihak lelaki macam terkejut - sebab kalau ikut adat Terengganu, duit hantaran tu adalah duit mas kahwin. Contoh kalau hantaran RM10K, maknanya mas kahwin adalah RM10K (ataupun boleh jugak dibuat separuh hantaran, separuh mas kahwin - means hantaran 5K, mas kahwin RM5K). So that in Terenganu, tok kadi akan kira lah duit hantaran masa nikah, so the '2 bulan sebelum majlis' is never heard of in Terengganu.

Tapi ikut kefahaman saya as told by a few Johor friends - duit hantaran biasa diorang akan guna untuk kenduri - hence the '2 bulan sebelum majlis'. *Please correct me if I'm wrong.


2. Tanda

Lepas tu kat Johor ni kena ada 'tanda' (selain dari cincin). Yang ni pun i pernah dengar from kawan-kawan Johor cakap usually masa tunang pihak lelaki akan bagi dulu 10% of duit hantaran masa bertunang tu. Tapi boleh jugak bagi berapa jumlah pun - macam last night pihak lelaki sediakan RM70.

This is it - penyerahan tanda to pihak perempuan:




3. Pemulangan Hadiah Pertunangan

Yang ni i tak familiar sangatlah sebelum ni. Maklumlah, masa bertunang tak terfikir pulak kalau tak jadi kahwin. Bila pihak perempuan tanya macam mana dengan pemberian dari pihak lelaki kalau in case hubungan tu terputus. Masa ni agak tegang je i tengok perbincangan tu huhu. So ayah pihak lelaki tetapkan supaya ikut hukumlah - barang yang dah diberi tak boleh mintak balik.


Bagus jugak pengalaman ni - all in all, the difference makes us 1Malaysia, right?

Sunday, March 21, 2010

..Maafkan Isterimu Ini..

tajuk yang tak boleh blah.

cerita ni sebenarnya agak kelakar tapi saya tetap rasa bersalah. ni gara-gara nak bergurau dengan En Hubby lah ni.

pagi tadi tengah bersiap-siap nak keluar, saya insist nak butangkan shirt dia. the truth was - i had ulterior motive despite being that nice. purposely, saya telah buttonkan baju dia ala Pak Ude yang senget-senget tu.

but unfortunately, dia tak perasan and lepas tu i totally forgot. huhuhu. so lepas siap-siap, kitorang terus keluar.

*me and my poor memory...

masa sampai kat kedai mamak tu, saya perasan ada sorang pompuan tu duk tengok-tengok En Hubby. mulalah nak jeles haha. siap cakap kat En Hubby "Kenapa perempuan asyik tengok-tengok awak" and as usual En Hubby will answer "Husband awak kan smart orangnya.."

huhu. tension jek.

lepas dah habis sekeping roti canai, saya sembang-sembang kejap ngan En Hubby then only tertengok button baju dia. OMG - kesian my hubby...

terus saya buat pengakuan berani mati, terus jugak En Hubby betulkan balik button dia kat situ jugak. Patutlah perempuan tadi tu duk tengok-tengok je kat En Hubby..ahahaha.

dalam rasa bersalah tu, terasa kelakar jugak. Nasib En Hubby tak marah I - dia pun gelak-gelak. Saya suruh dia punish saya - yelah, memalukan dia macam tu di khalayak ramai walaupun tak sengaja. But luckily, he was okay with it and just laughed over my silliness. I'm so sorry Bee - I tak buat lagi..

Thursday, March 11, 2010

..Sweet Caroline..

haha. *gelakkan diri sendiri..

macam mana boleh terjebak dengan cerita budak2 skolah ni pun tak tahu, but I found myself keep rewinding part lagu Sweet Caroline over and over again.

pastu semangat pergi download lagu ni pulak. saya download jugak the original version by Neil Diamond, but no, didn't fell in love.

I still prefer the GLEE version.

jom layan lagu yang sweet ini by Mark Salling ni.



i hope Rachel and Noah Puckerman end up together. Cepatlah rabu..

hmm.maybe this weekend kena carik DVD full season 1 nih..

..aww, so sweet..

*dengan internet connection yang macam kura-kura and chipsmore ni, i'd be lucky if i manage to publish this post..

Macam tak boleh tidur malam ni. so tengoklah Glee berulang-ulang kali... OMG, sangat sweetlah masa Noah nyanyi lagu 'Sweet Caroline' tu dekat Rachel...

Tapi sangat hampa sebab dia bukan betul-betul suka Rachel..

Tulah, sapa suruh gatal pegi tengok awal-awal dulu, dah terpaksa menunggu tiap-tiap minggu pulak dah..haish...

Monday, March 8, 2010

..the new header..

finally - a new header.

yes, hideous it is. blame my zero photoshop skill huhu.

btw, i hope this is temporary.

Sunday, March 7, 2010

..outdoor breakfast..

cerita cuti Maulidur Rasul. lagi.

pagi jumaat, mula-mula Mak nak ajak breakfast kat luar, tapi memandangkan kami tak berapa nak awal bangun sebab sampai Kemaman around 4am macam tu *alasan.

jadi Mak Abah tapau saja untuk weols.

Pagi tu cuma kami bertiga saja ada kat rumah selepas Mak Abah gi kursus haji.

Breakfast nilah yang Mak nak introduce tu. Nasi Lemak Ayam Bakar. walaupun sambal nya tidak begitu kena dengan selera, tapi ayam bakarnya sangat sodap.



..our little home sweet home.

Saturday, March 6, 2010

..quick shopping and picnic..

28 February is Abah's birthday.

so on 26th, my sis and I went to Mesra Mall (i still didnt get why they name this Mall - Mesra Mall) to buy Abah's birthday present.

En Hubby tak ikut sebab penat drive malam tadi from JB tak hilang lagi. so he decided to follow Mak and Abah straight to Pantai Kemasik lepas Asar.

we decided to give Abah a watch. tapi tak ingat pulak nak snap gambar watch itu. huhu.


my sis tengah membayar.

Aisya yang menunggu Mommy membayar:


posing dengan hasil pembelian:

Aisya makan donat kat surau. si comel yang comot hehhe..


Lepas Buyan shopping baju Aisya, terus bergegas ke Pantai Kemasik. Arrived at the same time as my parents and En Hubby.


mencari port untuk makan:


dah jumpa port:


First snap - Aisya blocked Tok Abah so i said "Ala Aisya..Tak nampak Tok Abah.."


Terus dia posing begini - haha. Macam-macam lah Aisya ni.

Menu picnic hari tu : bihun goreng singapore style and cucur udang (prepared by buyan)..sedap sangat. and satay yang mak tempah..and also Big Apple donut.

Beloved Mak & Abah:

..Us..
pic taken by En Hubby dari atas..

uiks, seriusnya memasing...bibik pun sama naik mendengar penerangan dari En Hubby
Us capturing each other.. :)

Ok. dah maghrib. let's go home...




*Ady(yan's hubby) - had to work that day and both of my brothers (gubud and biri-biri) - had other commitment.

wah. akhirnya siap jugak entri ni. i took 4 hours to finish this.

Friday, March 5, 2010

..kakak cantik..

finally dapat online kat umah..walaupun sekejap-sekejap disconnect.dah seminggu internet buat hal. rasa macam nak pergi mengamuk kat Maxis Cenre lagi..hehe..jangan percaya - gimik je tu.

ni sebagai mukadimah dulu sebelum teruskan dengan cerita masa balik kampung cuti Maulidur Rasul.

ok. here - meet my chicky niece yang ada je idea nak 'menggeletek' hati orang. But for now, dia tak pandai lagi nak panggil saya T-Long. En Hubby dia pandai pulak panggil "Uncle". Sungguh tak adil.


So, hari Jumaat lepas, as planned with my sis, Yan - petang tu kitorang bersiap-siaplah nak ke Mesra Mall. sambil bersiap saya pergilah jenguk Aisya kat bilik Tok Abah dan Tok Ma.

Aisya ni macam Mommy nya jugak, suka sangat dengan warna pink. Kebetulan hari tu saya pakai baju pink. Saya masuk bilik tu dia terus tengok saya dan kata "Cantiknya..." sambil gosok-gosok baju saya. Lepas tu dia tambah lagi "Kakak...cantik.."

Haha. Nak tergolek saya dengar dia sebut macam tu. Dahlah panggil "Kakak" instead of "Auntie", pastu sebut "Kakak cantik" (padahal she's referring to my baju)..Aisya, you are so adorable-lah...

Saya cerita kat En Hubby, dia ingat saya reka-reka cerita pulak. Bersemangatlah bercerita nak bagi dia percaya...huhuhu. Saya cakap lagi kat En Hubby, "Mintak-mintaklah dia panggil saya macam tu sampai bila-bila..."

Haha. Over.

Lepas pergi Mesra Mall, pergi picnic kat Pantai Kemasik pulak. Nanti maybe buat entri lain pasal picnic tuh.

Btw, here is the pic of the girls in the family:

Monday, March 1, 2010

..The Scientist..

tetiba terasa nak mendengar lagu ni.

i love this song so much...



malas nak tempek lirik.

Chris Martin rocks!!