Friday, April 30, 2010

..That Old Brown Vincci Heels..


Dah buruk baru sibuk2 nak amik gambar dia..

Will be thrown away due to it's condition, but i'd like to reminisce the good old days we spent together. It had been with me during those major and important moments in my life

1. I wore it when i first met future in-laws (now is officially in-laws) *tapi tak nampak plak dalam gambar ni



2. I wore it during my convocation 2006.


3. I wore it for the interview where i got my first Engineer job 2006. *yang ni tak de gambar - memang tak ambik gambar masa pergi interview tu. gambar-gambar masa kerja kat MTP pun dah tak dapat dikesan

Thanks for all those moments, I'll remember you :)

Wednesday, April 28, 2010

..Wonderful Him..

tadi pukul 7lebih, En hubby called while he was on the way back from office.

Dia cakap bulan malam ni cantik, bulan mengambang. Pastu dia cakap "Ambiklah gambar".

I'm quite touched by his thought.

Dulu dia agak menentang minat saya ambik-ambik gambar ni. Plus, I dont really have the talent, so maybe dia fikir agak membazir melaburkan duit beli DSLR.

But now he has become one my strong supporters. And perhaps, my fan, too? haha, might not.

Thanks dear :)

P/S : tak dapat ambik gambar bulan..tak nampak dari rumah.

..tudung instant..

tensionnya..

hari tu saya terjumpa satu blog tudung - best sangat collection dia. banyak instant tudung (tudung ekin) yang lawa-lawa, memang banyak sangat yang berkenan di hati, rasanya kalah tudung Ariani (pandai je, padahal baru bape kali jejak kaki ke Ariani). Tapi sebab saya dah terorder kat blog lain sebelum tu, saya tarik nafas dulu, istighfar banyak-banyak supaya tak ikutkan nafsu.

Tapi sampai hari ni teringat-ingat...

cari balik blog dia - rupanya saya tak add to favourite ari tu dan saya memang lupa nama blog dia. Rasa macam Arsterisk ke apa tah... Sedih sangat, hampa sangat.. T_T

*Huhu. Pasal tudung pun boleh jadi emo.

Help me...

Monday, April 26, 2010

..Shutter Island..

Finally I got to watch it. Si penakut ini penatlah ajak En Hubby teman tengok sebab tak berani tengok sorang-sorang.

I didn't really have the idea of what this film is all about when buying the DVD - yang i tahu, movie ni macam scary and of course, Leonardo DiCaprio is in it and Martin Scorsese is the director, so I think I must watch it. I mean, just like any movie with combination of Johny Depp and Tim Burton-lah.

You can read here but I doubt if that'll help to understand the movie. Haha. Because it's so complicated dengan ending yang yang kena fikir sendiri. Menyampahnya...

To me, movie ni memang best walaupun saya masih tak paham ending dia - tapi saya buat teori sendiri jela yang sebenarnya Teddy (Leonardo DiCaprio) ni tak gila, tapi memang ada complot untuk buat dia jadi gila supaya dia tak dapat tinggalkan Shutter Island tu. Sebabnya, the ending part tu, his so-called psychiatrist (who he believed is his partner) actually calls him "Teddy".

The movie trailer:

Saturday, April 24, 2010

..tudung belit-belit..

entri khas untuk kak ain.

semalam janji nak upload gambar kat fb, tapi saya dah lama tak upload apa-apa gambar di fb, janggal dah rasa hahaha.


nilah tudung nye ye kak ain :)

leceh jugak pakai shawls macam ni. kena pakai anak tudung bagai sebab fabriknya jarang kan.

saya pernah pakai sekali ke ofis, lepas solat zohor dah ambik masa pulak nak pakai balik kat surau. leceh sungguh! masa saya belit-belit kat surau, ada sorang makcik duk tengok je sepanjang proses membelit tu - and habis je saya 'belit-belit', dia ajuk-ajuk pulak dengan tangan dia. sabar ajelah. nak je tanya makcik tu apa masalah dia.

tapi teringat pesan En Hubby - jangan layan orang tak betul, nanti sama-sama jadi tak betul. haha. ok, melalut dah ...

Friday, April 23, 2010

..Chunky Loaded..

I'm not a fan of Pizza Hut. Biasanya kalau ada orang nak belanja Pizza or kawan-kawan ajak get together at Pizza, I'll try to persuade them to change the venue. Kalau datang mood tak masak and terasa nak order je, saya mesti cepat-cepat suggestkan MacD sebelum En Hubby suggest Pizza Hut.

Tak tahu kenapa saya tak mampu nak makan banyak pizza. Biasanya setakat satu slice saja. Terasa kerugian di situ sebab cepat sangat kenyang heh.

Walau bagaimanapun, Isnin baru ni tengok iklan pizza yang baru - Chunky Loaded yang berlapis-lapis tu, haih, tergugat selera i.



Apa lagi. Terus dial 1-300-88-2525

Chunky Loaded Pizza. *Dlm iklan kemain cantik


New Honey BBQ Chicken Wing - well, i prefer the original one


Air Oren Twister yang sedap

Moral value : Jangan mudah terpengaruh dengan iklan di tv. Bukan tak sedap, tapi saya tetap tak leh makan banyak. Slice kedua ku paksa-paksa juga sebab tak nak membazir. Bak kata orang terengganu - "Nebeng" hehe.


Thursday, April 22, 2010

..LC Catering..

Tak perasan selama ni ada kafe ni kat U-Mall (Giant Taman U). Hari tu sementara tunggu wayang start, me and En Hubby pergi cari tempat makan - barulah memasing "Ooo, rupanya ada tempat makan sini.."

*hmm..LC ker RC ek sebenarnya? Pelik...


Saya order nasi serai - boleh tahan rasanya, sedap gak. Hubby order nasi daging merah.



Close-up Set Nasi Serai (the set comes with Ayam Goreng Berempah, Acar Pencuk and Sotong Sambal Tumis)



..Us..

note: tahun lepas masa ramadhan, kalau tak silap i, LC Catering ni ada buat bufet ramadhan terpanjang Johor Bahru kat Danga bay.

Wednesday, April 21, 2010

..Try Sleeping with A Broken Heart..

tengok tajuk macam sedih.

Bila download lagu Alicia Keys ni, melodi dia tak begitu sedap, tak sesedih tajuknya.

Lirik pun tak begitu menarik hati - tak sesedih tajuk jugaklah.

Tak jadilah nak letak kat 'lagu-pergi-dan-balik-kerja' playlist hehehe.

..Practice..

Takut ilmu berkarat, makanya kena pergi practice.

Venue: Tasik Merdeka, JB


Hmm.. Tetiba malas nak upload gaba lagi.. *sebenarnya sebab macam dah tak ada gaba yang ok....frustrated :(

Tuesday, April 20, 2010

..In the middle of a conflict..

Tak suka nya macam ni. Tersepit di tengah-tengah bila dua manusia berbalah.


pic : Yahoo

I dont want to take side and I dont want to be a 'batu api'. I mean, they're both my friends :(

I hate to be extra careful with what I say...

Argghhh.. *aku pulak yang tension...

..Online Activity..

Saya agak konservatif dalam hal-hal online shopping.

But I made an exception - for cloth and tudung- and hanya untuk barang berharga RM50 ke bawah (including postage cost).

My first online shopping is buying this white cardigan from one uni-mate here. Masa tu memang memerlukan cardigan to go with short-sleeves top.


Dah lama dah beli ni, tapi tak pernah pakai sebab agak 'melekat' kat bahagian lengan so i tak selesa sangat and rasanya En Hubby pun wont approve it. Actually the shop owner did indicate that it's stretchable - i must have mislooked it. My bad... But anyway, they have nice collection :)

Next, masa raya tahun lepas tiba-tiba datang angin boring asyik pakai tudung bawal jek. Lagipun tudung bawal yang i berkenan sangat masa tu harganya RM120++. Huhu, tidaklah saya nak beli sehelai tudung denga harga begitu.

Terjumpa website ini dan saya berkenan+teringin nak pakai tudung dubai pulak.


Tapi, sampai ke hari ni, saya masih tak pandai pakai tudung ni properly.

Then sekarang ni trend shawl pulak. Since i dah beli anak tudung yang buy 1 free 2 kat Ariani masa sale perpindahan kedai hari tu, sekarang saya tengah nak kumpul shawl pulak.

Saya selalu jenguk sini, and pernah cuba order tapi customer dia memang ramai. Saya punya order semua sold-out. But not to worry, there are a lot of other shalws online shop.

Saya terjumpa blog ini yang ada shawls yang saya nak yang dah sold out kat prev blog.

So, last week I purchased these 3 shawls:



Setakat ini hanya ini sahajalah hasil online shopping saya. I guess I'm just not really a shopaholic hehe :P

Monday, April 19, 2010

..Lee Cooper Vs Line 7..

gaba terpaksa dihitam-putihkan kerana warna asal sudah tidak begitu sesuai untuk dipertontonkan :P

This not-so-selipar-Jepun was left by the former Doc Con in office, since tak de orang pakai ,i amiklah pakai masa hujan lebat di mana air bertakung sana sini, takut kasut rosak katakan..

Masa mula-mula i tengok selipar ni, i terus terdetik "Dah lama tak nampak brand Line 7".

Dan lepas-lepas tu memang melekat kat kepala i yang ni selipar Line 7.

Satu hari i bawak balik rumah sebab tempat parking keta naik air, so siap-siap tukar kasut dengan selipar ni kat ofis sebelum balik.

Husband i tanya selipar sapa.

I tanya balik "Selipar Line 7 tu ke?" dengan konpidennya.

Dia kata "Tu kan Lee Cooper"

Maka berlakulah sedikit argument manja di situ.

I yang masih confident, pergi tengok selipar tu. Alamak - sekali memang Lee Cooper lah.


I tak paham macam mana otak i boleh tipu i selama ni..

Sunday, April 18, 2010

..Biarlah dia?..

Saya selalu dengar ayat ni bila berhadapan dengan orang yang kurang ajar, tak bertamadun, suka carik gaduh, mulut lepas dan yang sewaktu dengannya :

"Biarlah dia, memang perangai dia macam tu"

I mean, orang yang teruk selalu 'terlepas' sebab 'perangai-dia-memang-macam-tu'.

Is it fair?

*I'm not complaining, i'm just upset :(

..Oopps, he did it again!..

Tak tahu nak marah atau nak ketawa dengan kesayangan sorang ni...

I pernah tulis pasal ni before, and recenly, similar incident happened again.

I baru terperasan semalam.

Memang hari tu, En Hubby ada membantu basuh pinggan masa i tak berapa nak sihat. Dia basuh pinggan sorang-sorang so i tak tahu apa terjadi until yesterday.


Adoyai...

Thursday, April 15, 2010

..Everybody's Fine..

pic : Yahoo

I was overwhelmed with emotion when I watched this. Because most of the time it reminded me of my Abah.

Especially when the father, Frank mentioned that everytime his kids called home, they'd surely go "Hi Dad. Is Mom here?" Terasa i. I did that, most of the times. Tak tahu kenapa, maybe sebab dah terbiasa bercerita kat Mak.

Back to Everybody's Fine. This is the story of a father of four (played by Robert DeNiro), who had just lost a wife. Beginning of the story shows how excited he is preparing the dinner when his children are all planning to come home, siap beli grill, the finest wine, etc, etc..Sweet sangat. But sadly, each of his kids cancel on him.

Then he decided to surprise his kids by visiting them. Since he cannot fly due to his health problem, he opted for bus and train.

First destination, New York. Kesian tengok dia tunggu depan apartment anak dia, David sampai ke malam and paginya dia pergi lagi, tapi David tak balik-balik rumah dan tak dapat dihubungi. But Frank managed to see David's painting at one nearby art gallery. That's what he always told David - to be an artist, instead of just a normal painter.

He then proceeded to his daughter's house, Amy (played by Kate Beckinsale). He planned to stay a little longer but had to leave the next day when Amy told him it's a very bad time to stay.

Bertolaklah dia ke Denver pulak for to see his other son, Robert (Sam Rockwell) who is actually a percussionist in an orchestra, instead of a conductor as Frank always thought. Masa ni nampak macam Frank agak kecewa yang anaknya hanyalah percussionist - but Robert convinced him that he was happy and fine with it.

Robert then lied that he had to fly to Europe that very evening for a concert, so Frank had to take the night train to Las Vegas - to meet his daughter, Rosie (Drew Barrymore).Rosie planned to have dinner out with Frank, but suddenly her friend, Jilly asked her to help babysit her son. So they stayed in, babysitting Jilly's son.

Owh, lupa pulak nak cerita yang sebelum naik train nak ke rumah Rosie tu, he tried to help a homeless boy by giving some money - but that ungrateful boy tried to rob him. He managed to push the boy, but unluckily, ubat dia terjatuh jugak. Budak saiko tu pijak and crushed his medicine. Kesian sangat tengok dia kutip balik ubat yang dah hancur tuh. And he called home after that, despite knowing that nobody's there, I guess he just wanted to hear his late wife's voice on the answering machine. Sedih gila..sobsob..

After one night stay at Rosie's cozy place, he ran out of medicine and decided to go home. This time by flight, against his doctor's advice. Dalam flight, unfortunately, he had a heart attack.

Dan sebenarnya si ayah ni tahu yang anak-anak dia tipu dia. I think he can sense it. He knows that Amy doesnt live with his husband anymore, that they were just pretending during his visit. He knows that Robert didnt fly to Europe the evening he came - because he saw the orchestra concert poster all over the town. He also knows that the child they're babysitting that night is actually Rosie's son.

The kids normally tell their mother about everything, but she then would only tell him the pleasant things. Maybe because he's the breadwinner and his wife wanted to spare him the unpleasant ones. Futhermore, he sets such a high expectation to each of his kids.

The three kids were around when he opened his eyes in a hospital, except for David, so he asked them not to lie anymore, and ask about David. Amy had to break the new that David had died - of drug overdose. David had moved to Mexico since their mother died and was caught in a bar while buying drugs. He was too panic that he swallowed all of the drugs. Amy went to Mexico to check on David the night after Frank's visit. Sedih, sedih.... :(

Tapi nasib baik ending dia best. They are all together during Christmast , preparing the house and the meal. Sweet. And Frank told his wife when he visited her grave, that the kids are all fine

Saya suka movie ni - a lot.

P/s: The soundtrack, I Want To Come Home is written by Paul McCartney - nominated in Golden Globe for Best Song.

Wednesday, April 14, 2010

..Alice in Wonderland..

What I love the most about this movie besides the cool graphic (and Johny Depp) is the soundtrack.

Avril Lavigne sounds good, as always (except when she did Girlfriend - no more pop songs Avril, please)

Okie dokie, let's hear it :)




ALICE

Trippin out
Spinning around
I'm underground
I fell down
Yeah I fell down

I'm freaking out, where am I now?
Upside down and I can't stop it now
Can't stop me now, oh oh

I, I'll get by
I, I'll survive
When the world's crashing down
When I fall and hit the ground
I will turn myself around
Don't you try to stop me
I, I won't cry

I found myself in Wonderland
Get back on my feet, on the ground
Is this real?
Is this pretend?
I'll take a stand until the end

I, I'll get by
I, I'll survive
When the world's crashing down
When I fall and hit the ground
I will turn myself around
Don't you try to stop me
I, I won't cry

I, I'll get by
I, I'll survive
When the world's crashing down
When I fall and hit the ground
I will turn myself around
Don't you try to stop me
I, and I won't cry

Tuesday, April 13, 2010

..DOF..

My very first trial for DOF (Depth of Field):




SETTING :f2.8, 1/40s, ISO 400

p/s: ni pakai lens pinjam, sendiri punya hanya limited to f5.6 sahaja huhuhu.

Monday, April 12, 2010

..The Best Satar and Otak-Otak in Kemaman..

If you're coming to Kemaman don't forget to drop by these two most popular makan place here. Ewah, dah macam host rancangan makan-makan pulak.

Saje je nak memperkenalkan 2 tempat makan - one is best known for its satar and one for otak-otak, dekat area Geliga.

Nak cerita pasal kedai satar ni dulu, but I'm not sure what people call this stall because it has no label huhu.

Around 2pm warung ni dah dibuka. Accoding to my Abah, kalau nak makan sini kena datang cepat..Kalau datang lewat memang tak sempatlah nak merasa. Abah kata jugak kalau ikan tak ada, diorang memang tak buatlah satar..Maksudnya, diorang taklah main redah je buat ala kadar..Bagus ni, menjaga kualiti. *Owner warung ni is a friend of Abah

Ni gambar masa balik kampung last week. My officemate pesan satar. Bila the other officemates rasa jugak satar tu, semua dah booked nak pesan the next time I balik kampung nanti..




Alat membakar satar

Kalau otak-otak pulak, saya suka makan kat sini. Owner kedai ni waris abah *pulak dah hehe. Biasanya kalau kat Kemaman ni, kalau yang nama Che Wan tu mesti ada pertalian saudara lah ngan Abah *betulker teori i nih..



Tapi i tak singgah pulak sini ari tu, so tak adalah gambar otak-otak. But i'll make sure next balik-kampung, i'll blog about this warung pulak. Sebab otak-otak Terengganu tak sama dengan otak-otak Johor ye :P

Friday, April 9, 2010

..Rindu..

Rindulah kat budak yang nakal dan kelakar ini..

Pantang tengok kamera - bila orang cakap "senyum..", sure kepala dia lentuk habis, like this. haha.

Next week she'll be 2... :)

I miss her..

Thursday, April 8, 2010

..when we are so similar..

this is something that both En Hubby and I have in common - forgetfulness.

memang sepanjang dekat 2 tahun kahwin ni, macam-macam inconvenient things happened due to this similarity of ours.

and this is something recent - last week.

malam tu we had dinner date (konon, padahal i malas masak ngee..) and we decided to go out with my car. tapi sebelum keluar tu, i nak ambil something dalam keta En Hubby so dia bukak lah keta dia. since i dah kunci pintu rumah, dia letaklah kunci kereta dia dalam kereta i dulu.

besoknya, sebelum pergi kerja i ingat ada check dah ambil kunci rumah ke belum. sebabnya pagi i keluar pergi kerja dulu (ofis i masuk kul 8), hubby plak keluar lewat sikit (dia masuk kerja kul 9). i nampak macam ada kunci kat dalam keta i so oklah, terus pergi kerja.

pukul 815 macam tu, Hubby call tanya ada nampak kunci kereta dia tak. huhu. i pun gelabah lah pergi check dalam kereta (padahal pagi tadi dah check tu), dahla parking jauh. tak pasal-pasal exercise. memang confirmlah ada dalam kereta i. dahlah kunci spare keta hubby memang dia attachkan kat i punya set kunci rumah.

gelabah lagi pergi carik manager nak sign gate pass. kebetulan my Manager MC that day, my asst manager dah pergi singapore and then nampak 2 other managers naik kereta keluar dari kilang. Uwaaa...mujurlah ada HR Manager yang siap perli "Macam mana boleh terambik.."

so sekarang i lebih berhati-hati bab-bab kunci di pagi hari nak pergi kerja ni.

macam mana nak get over this forgetful thing ni...

Tuesday, April 6, 2010

..Basic DSLR Course..

i balik kampung last Thursday semata-mata untuk course 2 hari (2 &3 April) ni. siap amik cuti 1 and a half day.

initial plan was to attend it with my sis but her morning sickness was not geting better (did i ever mention she's pregnant?), so my bro, Biri2 come to the rescue hehe.

jadi pergilah kami dua-beradik ke course yang fee nya hanyaRM50 seorang. dahlah dapat makan free selama 2 hari..haha, thanks to Markless , btw.

katanya basic DSLR untuk orang-orang yang tak tahu apa-apa pasal DSLR, tapi macam ramai yang dah terror-terror ni, jadi diorang semua asyik amik gambar power2 while me dengan gambar-gambar amatur gila..huhu..ada dalam lebih kurang 12 orang join course ni bertempat di Bilik Seminar kat A&W Pantai Batu Buruk.

Gambar sepanjang course:


In class


Cara-cara menjadi Paparazzi?



Eri dengan lense pinjam Markless punya sebab lense camera buyan dah patah huhu


and owh, gambar ni dapat jadi contoh tuk Dynamic Balance tapi tak menepati RO3 (Rules of Third) pulak..It's okay, practice makes perfect :) *the model is my bro again


Saya berpuas hati dapat join kelas ini. At least i get to understand more on 3 most important terms in photography - aperture, shutter and ISO.

*4 keping gambar je yang terlarat nak upload

..Beautiful Blogger..

rindunya kat blog setelah seminggu mengabaikannya.

so, ok, first thing first.



award ni i dapat dah lama tapi 2,3 minggu sebelum ni broadband i ade problem so tak dapatla nak aktif mengupdate blog...so, sekarang i dah terminate broadband pakej lama and pakai baru punya. so far, sangatlah puas hati. eh, melalut cerita broadband pulak.

aci tak kalau skip a few steps sebab dah terlambat sangat dah ni hehehe..

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award.
Thanks a lot to Puan Yatie Chomeyl yang sudi bagi i award ni. first time ever dapat award dalam bidang blogging ini - terasa macam kewujudan blog ini dihargai hehehe

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic :-
All blogs listed in my blog list. They are my favourite blogs :)

3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
If they happen to read this, please accept the award, k? :)

4. State 7 things about yourself.
- saya sayang famili saya
- saya orang Terengganu
- sekolah rendah kat Terengganu, sekolah menegah kat KL, matriks and uni kat Penang, kerja kat Johor - I've made a complete round of Timur, Barat, Utara, Selatan
- my husband is two years younger than me
- i have low self-esteem
- saya rasa saya seorang yang boring dan memboringkan
- suka berangan esp masa drive sorang-sorang

*tadi kata nak skip a few steps, tapi rupanya terajin plak nak ikut semua steps