Thursday, September 30, 2010

..Mode : Kehilangan..

Recently : Hilang pen drive, company badge. Dan semangat.

Life reflection : My biggest weakness in life is that when I lost something, I wouldn't have guts to try hard to look for it. Because I'm afraid of the fact that I wont be able to find it back.



Tuesday, September 28, 2010

..Down..

Hari-hari rasa macam loser.

Down gile... :(

Down sangat sampai nak cari kerja lain pun rasa macam tak larat.

Plus, very recently ada something 'mengganggu' hidup. Tak tenang rasa.

Rasa macam bersalah kat seseorang although I don't know how is that my fault. But still, I'm so sorry if I had hurt you that much. *nangis. I hope I can fix things, but I'm only human. And Allah knows what's the best for you.



*The song that I listen to everytime I'm down - FIX YOU by Coldplay...


..Spiderman quotes..

"Whatever comes our way
Whatever battle we have rages inside
We'll always have a choice

Choose to be the best of ourselves
It's the choices that makes us who we are"

Monday, September 27, 2010

..Mari Mewarna..

Bought this last week at Daiso Japan, Jusco Bukit Indah. Sangat tak praktikal since I need to manually change the day and date everyday, tapi benda ini sangat cute. Yang penting harganya RM5 saje :)

And this was the original look. Dull, wasn't it?

So I transformed it into this:
I love green and red :)

Saturday, September 25, 2010

..Mood Bercinta..

Currently I'm editing pictures for my second customer. Tapi my bro, Ery yang jadi photographer kali ni. Saya tukang edit saje, so kira 50-50 lah.

Btw, macam yang sebelum ni jugak, bila nak edit pictures ni saya nak kena dengar lagu-lagu Sheila On 7. esp these two songs baru ilham datang. Haha.





Oklah. Sambung balik kerja meng-edit.

..The Replacement Saturday..

Hari ni kerja - replace cuti raya hari tu.

What a long week!

Friday, September 24, 2010

..Hijau Oren..

Tak tahu nama apa nama pokok yang memang dah ada kat dalam pagar rumah since we moved in ini.

Bila dia tengok tergantung-gantung kat pokok, nampak cute sangat jadi haruslah ambik gambar.

Thursday, September 23, 2010

..Mrs. Independent - lah kunun..

Rasanya lepas kahwin, I've become less independent. En Hubby normally takes care of everything dan jarang bagi isterinya ini bersusah-payah.

But his work now requires his attention more. Lucky him that I'm working in manufacturing field as well so I can understand his responsibility well. So I'm willing to be independent *ye ke nih..

Dah berapa hari cuba booked flight ticket online, tapi asyik-asyik busy je Air Asia punya server. Fed-up, I decided to go and buy at the counter jelah.

So yesterday, saya telah berjaya pergi ke airport sorang-sorang untuk beli tiket balik kampung. Tapi sebenarnya, airport tuh sekangkang kera je pun dari kilang i. Tapi saya memang blur-blur tak tahu mana tempat beli tiket kat dalam tu sebab biasanya datang airport tu tuk lunch dengan kawan-kawan dan hantar En Hubby outstation saja.

But I'm good (*perasan) at following signboards and direction, so jumpalah. Tak susah pun. In case kalau sesat pun leh tanya orang kan.. :)

Wednesday, September 22, 2010

..Work Progress..

Semalam first time raised ECN setelah 2 tahun bekerja kat V****** ni.

Jarang-jarang sungguh update pasal kerja, jadi I think I dont want to totally ignore my work progress. So bila dah retire nanti bolehla selak-selak balik sambil kata "Kelakar je zaman muda-muda dulu" :P

*Memang susah nak biasakan diri dengan sistem baru ni, but, practice
makes perfect :)

Tuesday, September 21, 2010

..Life Priority..

What's your life priority?

The 'thing' that put the food on the table?

The one who's 'emotionally' cares for you?

The dreams u've been chasing?

Well, you decide.

Monday, September 20, 2010

..Raya 2010 Day 1..

Plan nak ambik gambar masa siap-siap nak gi solat raya tak kesampaian. Almaklumlah, hp tak canggih tak de camera, pastu compact digicam dah rosak, and DSLR ku terkunci bersama 'seseorang'. Sadisnya rasa. Frust :(

Solat raya dekat masjid baru belakang Sekolah Menengah Chukai tu. So kira tahun pertama solat raya untuk masjid ni.

Lepas solat, makan-makan sambil menunggu buyan and the gang and the family datang.

Then bersiap-siap untuk bergambar famili. Tema untuk tahun ini ialah Merah Hitam.

Hmm, tengok sapa yang setting tripod. Adehla...



*Gambar tidak complete atas sebab seseorang itu masih 'terkunci' sehinggalah selesai sesi penggambaran.

**Gambar-gambar dicuri dari facebook buyan.

Pukul 12 tengahari, En Hubby and me bertolak ke Kuala Terengganu. - giliran di belah mertua pulak :) Pukul 2lebih sampai lah kami.

Malamnya kami pergi beraya ke rumah nenek saya. Lepak sana sampai pukul 1130 malam - masak lontong dan nasi tomato.

The end of raya day 1.


Sunday, September 19, 2010

..Malam Raye..

Finally, mood meng-update dah ada. Tapi update secara berperingkat kot.

Tahun ni ada sikit kelainan :) Sebab kami sefamili beraya kat Kemaman. Since tahun ni is my turn for malam raya + pagi raya, so dari JB, terus stay Kemaman sampai raya pertama.

Program malam raya = bakar sotong + satay dan buat nasi bukhari.

Me and buyan yang bergelang sedondon (hadiah birthday from Mak) tengah potong-memotong timun untuk buat acar.


Tapi bila time nak masak nasi bukhari, bak kata mak "Masing-masing lesap". Adehla. Padahal sebelum tu punyalah semangat nak belajar. Agaknya belum sampai seru nak belajar buat nasi yang complicated nih :P

Geng lelaki kat luar bakar satay + sotong. Tapi nampaknye photographer bertugas malam tu tak de ambik gambar team membakar. Tak dapatlah nak tunjukkan kerajinan En Hubby hehehe.

Thursday, September 16, 2010

..Piranha..

If anyone plan to watch this, my advise is : DON'T!

It's like the worst movie ever.

Sangat memualkan - bukan saja masa adegan piranha makan manusia tapi jugak dengan gelagat dan pakaian teenagers yang bersosial spring break dekat Lake Victoria tu. Memang ada certain part yang obviously dah kena potong, but still? Bagi orang yang tak open-minded macam aku ni - tak paham macam mana boleh lulus tayangan kat Malaysia.

Dan ending yang sangat entah apa-apa, tolonglah...

Menyesalnya pergi tengok.

Saturday, September 11, 2010

..Dugaan Syawal..

Agaknya sebab syaitan dah terlepas maka macam-macam lah dugaan dan konflik diri.

Sabarlah wahai hati, janganlah bersangka buruk. Please please please learn how to forgive and forget. Sometimes I don't understand myself. I'm pretty sure I'm full of empathy but at the same time, I cant forget easily. *sigh. I am so complicated. Demmit.

Thanks En Hubby yang selalu memahami konflik dalaman hati ini. He really listens to me, not just angguk-angguk dan iyakan untuk sedapkan hati. For that, I'm very very thankful.

*I'm the only one in the house who's still up. Orang lain semua dah pengsan kepenatan beraya siang tadi. Not sure whether it's due to the coffee intake or due to my stomach ache or due to unstable emotion that I'm still not sleepy. Perut saya agaknya terkejut 2 hari ni duk makan macam-macam. You name it - sate, nasi bukhari, nasi dagang, laksam, nasi minyak, lontong, mee bandung, lemang, etc etc.

Cerita dan gambar raya bakal menyusul. InsyaAllah. *eceh, macamlah ada orang ternanti-nantikan pun.

Owh, btw, on a different note, petang tadi masa beraya kat rumah one of En Hubby's uncle, masa salam-salam nak balik tu, wife uncle ni senyap-senyap panggil saya ikut dia kejap dan hadiahkan kain batik kat saya. Rasa terharu pulak walaupun saya bukanlah jenis yang berkain batik, but it's the thought that counts, right? And she sounded sincere when she said "Untuk orang jauh yang jarang-jarang jumpa".



Wednesday, September 8, 2010

..Selamat Balik Kampung..

Ramai kot yang dah start balik kampung hari ni, so selamat balik kampung :)

Since balik kerja nanti terus nak balik kampung, tak ada hati dah kat office ni huhuhu.

Have a safe journey :)

Tuesday, September 7, 2010

..HAPPY BIRTHDAY TO THE MOST BEAUTIFUL WOMAN..

Today is my mom's birthday.

Words can never describe how I feel about her.

I know there's nothing I can do to really repay what she had done and sacrificed for our family, but I promise to always be a good daughter, to always love her, to always pray that Allah will always bless her.

Along sayang Mak sangat-sangat.


Monday, September 6, 2010

..Of Sahur & Sampul Raya..

1. Dah dua hari tak bangun sahur gara-gara kesilapan teknikal masa mengunci jam.

2. Kenapa tahun ni macam kurang jek sampul raya? Semua tempat yang saya shopping/bayar bil, semua samada memang tak de sampul raya atau dah abih. Yang ada cuma Jusco + Maxis saje. Uwaaa...

Friday, September 3, 2010

..Puasa Day 24..

This year ada sedikit peningkatan dari segi berbuka. Setakat ni tak pernah lagi berbuka kat luar. Beli food kat bazar pun jarang-jarang dah. Pastu, tak lagi rasa mengarut-ngarut nak beli semua dan lepas tu buang begitu sahaja lepas berbuka. Jadi dari segi pembaziran, I think I manage to reduce that.

Persiapan raya rasanya semua dah settled. Orang tak de anak simple jelah kan persiapan.
Owh, duit raya seringgit-seringgit belum tukar lagi. Tu jelah kot yang belum setel.

Dan sekadar renungan di hari Jumaat:

"Syak wasangka akan menimbulkan rasa benci kita kepada seseorang, dan syak wasangka merupakan salah satu pintu syaitan ke hati kita"

*Kalau salah tolong betulkan

Thursday, September 2, 2010

..Baju Melayu Saiz XL?..

When people keep on telling me that En Hubby sekarang makin 'berisi'lah, makin sihat lah, somehow it does get to me. My mind sub-consciously set his size to "XL".

Hari Ahad lepas pergi setelkan bab-bab shopping raya. Since En Hubby only wears baju melayu like, once a year, so kenalah cari yang murah-murah saja.

Pergi Kamdar then ada satu baju Melayu warna ***** (ehehe, nak berahsia warna tema kunun), tapi tinggal satu saja saiz XL. Saya pun apa lagi - cepat-cepat ambik takut dirembat oleh orang lain. Saya konpiden sangat yang tu saiz En Hubby sampai masa En Hubby try sarungkan baju tu pun saya nampak macam OK jek. I guess the eyes see what you want to see la kot. Murah pulak tu dalam Rm80 je so cepat-cepat bayar.

Kat rumah saya tergerak hati nak En Hubby try sekali dengan sampin. Dan hasilnya, hahaha. Memang nampak besar. Menggelebeh je baju tuh. Rupanya En Hubby saiz L saje. Sian dia. Nak hantar pergi kecikan, ada ke orang nak ambik lagi?

Saya ada lelong baju tu kat FB but I'm aware that FB ku yang sunyi sepi tak ada tetamu itu wont help, so hari merdeka sekali lagi pergi Kamdar dengan harapan menggunung nak tukar baju. Fortunately, boleh tukar sebab resit masih simpan, but unfortunately, baju warna ***** memang dah totally sold-out. Ingatkan diorang ada re-stock ke apa ke tapi memang tak adalah.

Jadinya, terpaksa lah beli lagi satu baju melayu. Hajat di hati yang nak berjimat konon-konon, nampaknya tak kesampaian. Baju Melayu oversized tu tetap tukar, tapi tukar dengan baju kurung. Huhuhu.


Wednesday, September 1, 2010

..Life After You..

My current favourite...




Ten miles from town and I just broke down
Spittin' out smoke on the side of the road
I'm out here alone just tryin' to get home
To tell you I was wrong but you already know

Believe me I won't stop at nothin'
To see you so I've started runnin'

All that I'm after is a life full of laughter
As long as I'm laughin' with you
I'm thinkin' that all that still matters is love ever after
After the life we've been through
'Cause I know there's no life after you

Last time we talked, the night that I walked
Burns like an iron in the back of my mind
I must've been high to say you and I
Weren't meant to be and just wastin' my time

Oh, why did I ever doubt you?
You know I would die here without you

All that I'm after is a life full of laughter
As long as I'm laughin' with you
I'm thinkin' that all that still matters is love ever after
After the life we've been through
'Cause I know there's no life after you

You and I, right or wrong, there's no other one
After this time I spent alone
It's hard to believe that a man with sight could be so blind
Thinkin' 'bout the better times, must've been outta my mind
So I'm runnin' back to tell you

All that I'm after is a life full of laughter
Without you God knows what I'd do, yeah

All that I'm after is a life full of laughter
As long as I'm laughin' with you
I'm thinkin' 'bout all that still matters is love ever after
After the life we've been through, yeah
Know there's no life after you

Know there's no life after you
Know there's no life after you
Know there's no life after you
Know there's no life after you
Know there's no life after you
Know there's no life after you
Know there's no life after you, yeah