Thursday, October 28, 2010

..Jiranku..

Akhirnya jiran kami 'bertegur sapa' jugak dengan kami malam tadi.

Ayat dia "Boleh tolong parking kereta kat tempat lain tak? Susah nak keluar pagi-pagi"

Rasanya tak delah En Hubby ambik space depan rumah dia pun sampai susah nak keluar

Hahaha. I mean, they didn't show up when we invited them to our last year's open house, and I didn't recall her ever saying thank you for the present for her newborn baby...

Huhu, tak baiknya aku mengungkit-ngungkit. Entahla, rasa macam terkilan. Ingatkan dia pemalu nak tegur-tegur selama ni, tapi kalau dah sound macam tu, takkan pemalu kot?

Geram pulak rasa...

Wednesday, October 27, 2010

..Demam..

Immune system jadi lemah gara-gara stress.

Tambah pulak dengan keadaan berjerebu ni, maka demamlah saya.

Hari Isnin dah start, tapi gagah jugak pergi kerja. Then yesterday, - not getting any better, so I took medical leave. Malam tadi tidurterganggu sebab batuk teruk betul. Yang tak tahan sakit dekat ulu hatieverytime batuk. Seksanya..

Hari ni pergi kerja. Rasanya ubat klinik panel ni memang power betul.Bila makan je, hilang semua rasa biasa-bisa badan. Sakit tekak puntak terasa as per the Doctor said "Saya bagi awak ubat supaya tak rasa letih".Tapi after 12 hours, saya akan start menggigil-gigil balik, bisa-bisa badan pun terasa balik.

Hmm..rasanya tahun ni selalu sakitlah..

Monday, October 25, 2010

..Hope..

Mak ada tanya sebelum bertolak pergi haji baru ni, nak mintak Mak doakan apa.

Salah satu yang saya mintak Mak tolong doakan di sana adalah supaya saya dan En Hubby dapat kerja berdekatan dengan Kemaman.

En Hubby dah dapat interview (*baru dapat interview jek) somewhere in Terengganu. Walaupun dalam hati saya bermacam-macam perasaan ada, I do hope he'll get the job.

Harap kali ni berjayalah kami balik Terengganu. Rasa dah exhausted sangat dah duduk tempat orang, tak dapat nak settle down betul-betul. Nak beli rumah, nak duduk rumah sendiri. Dah berapa kali attempt nak beli kat JB, tapi fikir-fikir balik, our aim is to get job near our hometown, so we think it's quite pointless to buy a house here.

P/S : Please pray for us ya :)

..Proton Recalls..

Lega tak payah hantar Neo ke Proton :)

Selamat kereta tak de auto cruise hehe

Saturday, October 23, 2010

..Hubby's Cynical Remark..

"If you put your effort in finding new job as much as you blog, you'd sure be getting interviews by now"




Ouchh!

..Sepetang di Kuala Kemaman..

Setelah beberapa kali balik kampung tapi tak berkesempatan nak pergi, finally last week on Thursday,we made it :)

On the way - melayan Aisya dalam kereta. Ololo, tomelnya dia posing macam ni...


Warung Satar Che Wan - beginilah rupanya.

Dapat makan otak-otak, satar dan pulut panggang (orang Terengganu panggil pulut lepa). Pulut lepa ni inti dia ikan, sedapppp...


Rupa otak-otak Terengganu - isi ikan betul, unlike the processed Otak-otak Kempas.

Owh, Ikan Celup Tepung juga :)

..Saya, En Hubby, Ady and Buyan.
Lepas dah makan-makan, bersantai-santai kat Pantai Teluk Mak Nik (or its commercial name - Monica Bay :P ).

Had fun capturing my niece's picture.

Especially when she's pretending to be a turtle that's going back to the sea. Except she's prohibited to be near the water. Sian Aisya tak dapat nak main air :P

Me and my beloved niece:

Friday, October 22, 2010

..hazy and foggy..

*batuk2.

I think it's getting worse here in JB. Makin berjerebu.

Hope this wont be long. Started to feel unwell already :(

Thursday, October 21, 2010

..Another Addiction..

I think i can't stop myself from buying tudung nowadays.

Bulan ni dah berapa kali beli tudung *which is so not me. Habis semua prinsip about buying tudung online - pantang nampak tudung yang unik sikit mesti beli. Adehla...

Semalam ada member jual tudung kat office, sempat jugakbeli satu shawl. Balik kerja berkias dengan En Hubby:
"Tadi ada orang jual tudung kat office..."
"Hmm..beli lagi.Hari tu baru beli.." En Hubby geleng-geleng kepala.

But I have my own concrete reason :P Saya punya multi-purpose hangertu tak penuh lagi, and banyak lagi warna yang saya tak ada.

Plus, saya baru 'disposed' saya punya tudung-tudung bawal lama, so need to re-stock tudung's collection.

*Alasan tak boleh blah...

Wednesday, October 20, 2010

..The Settled and The Unsettled..

Alhamdulillah, Neo sudah kembali ke pangkuan, walaupun tempat nak bukak pintu tu patahla pulak.

And maybe nak kena pergi hantar Proton since Proton panggil balik Neo and Gen2 tahun 2004-2008 due to the clock spring problem.

Tuesday, October 19, 2010

..Ketagihan lagi..

Balik kampung hari tu beli kopi Cik Yok kat kampung En hubby sebab sudah kehabisan stok.

And sejak balik JB ni duk teringat-ingat je kat kopi tuh.

Finally malam ni dapat minum :)

..Aku dan Kereta..

Dua hari ni semua macam serba tak kena,esp pasal kereta...........

Start with the day hubby and me went back to jb with my mom's car. By the time we almost reached Kota Tinggi, En Hubby felt sleepy. So i took over despite my silau problem, saya pikir tak pe kot bawak slow-slow. Tapi masa kat traffic light, saya yang tak biasa bawak kereta auto ni pergi tekan brek dengan minyak serentak, lupe plak kereta tak de clutch. Memang berhenti mengejut tengah-tengah jalan. Nasib baik kereta belakang jauh lagi. En hubby dh membebel-bebel. Tapi bila dia tengok pemanduan saya lepas tu dah stabil, dia pun tidur.
Maka saya yang menurut perintah dia supaya jalan straight jek telah tersesat. En Hubby yang tiba-tiba terbangun terus tanya "Eh kat mana ni?". Terus suruh tukar balik. Uwaa. Sedihnya kena marah :(
Pasal kereta Neo hari tu pun belum settle lagi nih. Hari tu ingatkan dokumen semua dah settle sebab dah hantar workshop tu dia kata ok. Tinggal tunggu kereta siap dan sign satu dokumen je.
Tapi semalam En Hubby nak pergi ambik kereta, dia kata copy geran yang submit hari tu outdated punya - 2008. So dia nak yang 2010 punya. Geramnyer, hari tu tak check betul-betul............Harap boleh dapatlah copy geran tu. Sebab nak kena mintak dengan bank, so hopefully tak perlu owner yang call sebab owner dah pergi haji.....

Pening.................

Thursday, October 14, 2010

..A night at McD..

I am now online at Subang Airport's McD...

Initial plan was just to sleep at the airport but, it's quite scary sebab tak ade orang, plus panas plus banyak nyamuk. Tanya pendapat Puan Polis Bantuan kat situ pun dia tak berapa galakkan. Last minute nak carik hotel macam tak berbaloi sebab cuma nak rest 4,5 jam je pun.

Jadi melepak lah kami kat 24 hours McD nih as suggested by Puan Polis tadi. Dah minum secawan kopi, jadi mata saya pun tak mahu lelap.



Haha. Tengok siap ada Vicks Inhaler - hidung tersumbat hehehe. Nasib Tiger Balm tak masuk gambar. Perut saya memang pedih pukul 2,3 pagi. Adehla.

Cepatlah pukul 630.. Tak sabar nak balik kampung nih...

Wednesday, October 13, 2010

..Hanyut..

Faizal tahir mode. Again. First time dengar lagu ni terus suka :)

I super-like the chorus' lyrics. And the lyrics are written by Faizal tahir.



Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Tuesday, October 12, 2010

..The Unpursued Dream..

Last Friday I 'accidentally' watched Gadis Melayu @TV9.

Yang diorang dapat task from Datin Lynda Rahim the wedding planner untuk 'organize' satu wedding. Masa tengok diorang prepare hantaran, bunga telur dan pelamin tuh, saya macam mendapat ilham. Sebenarnya saya dah lama jatuh cinta dengan benda-benda wedding ni, since involved dengan my sister's wedding back in 2007. And even masa wedding saya dulu pun, saya memang beli raw material lebih-lebih untuk gubahan hantaran - untuk buat online gubahan hantaran biz lepas kahwin.

But I guess, masa tu sungguh hangat-hangat taik ayam. Until last Friday night when I got the 'vision', I guess lepas ni nak kena punggah balik stor carik balik bahan-bahan gubahan hantaran tu.

En Hubby dah bagi satu task untuk saya buktikan kesungguhan saya kali ni. Tapi tak dapat nak disclose kat sini. Nanti jadi angan-angan mat jenin lagi.

Monday, October 11, 2010

..Syawal Ends..

Rasa macam baru jek start puasa hari tu, tup-tup Syawal dah habis dah.

So antara kenangan for this year's Syawal is - I bought a full set of Raya cookies, I mean for our home in JB. Selama ni cuma beli sikit-sikit untuk bagi Mak, tak pernah beli untuk diri sendiri. Yelah, masa bujang dulu, tak ada maknanya nak beli-beli Raya cookies ni. Even last year pun bawak balik Mak punya cookies ke JB hehe.

These are this year's cookies. Bought them here:

Sunday, October 10, 2010

..One Week One Recipe..

Dengan ini saya ingin merasmikan my "One Week One Recipe Project" hehehe.

Maksudnya, belajar satu resipi baru setiap minggu.

Well, let's see how it goes. Harap-harap misi ini berjaya motivate myself untuk belajar dan terus belajar memasak.

*Ingat nak buat logo untuk projek nilah. Hope nanti ada idea. Poyo nyer....

..My First Ayam Goreng Berempah..

Mendapat pujian dari En Hubby. Hari ni saya masak 2 and a half pot of rice, dengan harapan untuk dinner terus tapi nasi telah berjaya dihabiskan oleh kami berdua semasa lunch saja :)

En Hubby kata sedap cuma kurang manis. Elok jugak kurang manis, I have to train him to get used to less-sweet cook and food, btw. He's such a 'sweet' person. Memang orang Terengganu jati yang suka manis-manis...

So this is my first ayam goreng berempah's look:
Presentation wise, I know I suck...but that can be improved (positif2) :)

Saturday, October 9, 2010

..Simply Complicated..

Ni tengah duk tengok siaran langsung Sua Rasa kat Kuala Terenganu @ TV9 ni. Semangat tau nak tengok sebab nak tengok wajah adik-adik ku Buyan and Biri-biri yang ada bukak booth Celcom di sinun. Muke Ery dah nampak dah tadi, muka Buyan belum lagi hehehe.

Tapi bukan nak cerita pasal tu sebenarnya.

Ada segmen yang tunjuk peserta Gadis Melayu tengah anyam tikar. Si pengacara tanya salah seorang peserta tu samada pertama kali ke anyam tikar. Saya rasa soalan tu simple gila. Tapi peserta tu jawab punyalah complicated --> "Okay. Bagi saya..blablabla...Jadi ni bukan kali pertama..blabla..."

Maybe that's the trick to sound intellectual - complicate your answer. Heh.

Friday, October 8, 2010

.Dialog Sengal..

*Entri yang dah lama terkepam kat draft, lalu terlupa nak post... :)

Dialog hari Sabtu lepas tatkala si suami bersiap-siap nak pergi kerja setelah boss nya 'suggest’ masuk kerja untuk trobleshoot problem.

Wife : Hari-hari kerja. Hari ni kerja, esok pun kerja lagi (membebel dengan nada merajuk)
Husband: Hari ni je saya pergi keje. Esok tak gi. Kita gi tgk wayang. Nak?
Wife : Tak nak. Kalau awak sayang saya, kita gi Redbox (tetibe jek, tak releven langsung :P )
Husband: Alaa…Malaslah. Orang nak rehat-rehat, pergi Redbox kena jerit-jerit…
Wife: Awak memanglaa.. tak sayang saya...

Haha. Nasib baik si suami sabar layan karenah si isteri tu.

Thursday, October 7, 2010

..Over You..

I guess I've got over the 'thing' that been bugging me recently.

Felt so relieved bila melalak dengar lagu "Over You" from Daughtry. For me, this song is not only about relationships, as I can relate it to the gloomy state I was in before - nothing to do with relationships.

I guess I've got over it.



Now that it's all said and done,
I can't believe you were the one
To build me up and tear me down,
Like an old abandoned house.
What you said when you left
Just left me cold and out of breath.
I fell too far, was in way too deep.
Guess I let you get the best of me.

Well, I never saw it coming.
I should've started running
A long, long time ago.
And I never thought I'd doubt you,
I'm better off without you
More than you, more than you know.
I'm slowly getting closure.
I guess it's really over.
I'm finally getting better.
And now I'm picking up the pieces.
I'm spending all of these years
Putting my heart back together.
'Cause the day I thought I'd never get through,
I got over you.

You took a hammer to these walls,
Dragged the memories down the hall,
Packed your bags and walked away.
There was nothing I could say.
And when you slammed the front door shut,
A lot of others opened up,
So did my eyes so I could see
That you never were the best for me.

Well, I never saw it coming.
I should've started running
A long, long time ago.
And I never thought I'd doubt you,
I'm better off without you
More than you, more than you know.
I'm slowly getting closure.
I guess it's really over.
I'm finally getting better.
And now I'm picking up the pieces.
I'm spending all of these years
Putting my heart back together.
'Cause the day I thought I'd never get through,
I got over you.

Well, I never saw it coming.
I should've started running
A long, long time ago.
And I never thought I'd doubt you,
I'm better off without you
More than you, more than you know.

Well, I never saw it coming.
I should've started running
A long, long time ago.
And I never thought I'd doubt you,
I'm better off without you
More than you, more than you know.
I'm slowly getting closure.
I guess it's really over.
I'm finally getting better.
And now I'm picking up the pieces.
I'm spending all of these years
Putting my heart back together.
Well I'm putting my heart back together,
'Cause I got over you.
Well I got over you.
I got over you.
'Cause the day I thought I'd never get through,
I got over you.

..Bosan dan Bingung..

BOSAN DAN BINGUNG.

Tak tahu macam mana nak jadi manusia 'baik hati' dan 'murah hati'.

Demmit!! Banyak sangat benda yang nk buat stress.........

Wednesday, October 6, 2010

..My first tudung syria & 7 Spice..

Agak tak konpiden nak pakai tudung ni walaupun bermuka panjang (*orang kata muka panjang sesuai pkai tudung ni - ye ke?). Yela, walaupun panjang , tapi tidak bujur, malahan bersegi empat. Haha.

Tapi masa pergi pesta konvo UTM last week, banyaknya orang jual jadi teringinlah pulak.

Rupaku bertudung syria:
Ni cerita hari sabtu lepas makan kat 7Spice Indian Cuisine(south and north india food). Restaurant ni dekat area Danga Bay.


Saya makan Chicken beriani rice (pedas giler sampai sakit perut) dengan Udang *tak ingat nama, tapi dia masak dengan butter+tomato sauce. Sedap :)

En Hubby makan roti Afgan dan roti *tak ingat nama lagi dengan kuah ayam *pun lupa nama. Pun sedap :)


Seronok dapat makan atas daun pisang :)

Tuesday, October 5, 2010

..Life Must Go On..

Feeling a bit awkward to update blog lately. It doesn't really make sense, but I kinda feel guilty to be happy....

But I guess, life must go on.

Well, I hope life goes on.....

..Words of Wisdom..

"Life is meant to be tested. Crisis makes you stronger and failure breeds success"

"I'm not afraid of making mistakes. They help you learn how to improve yourself."

"Don't be afraid, pursue that dream and chances are, it will come true"

"Many things in life are possible when we put our heart to it. Don't let anyone tell you otherwise, and don't stop learning"

Source " Women's Weekly October'10 Issue

Monday, October 4, 2010

..Mengenal Diri..

Hmm.. Actually the content of this entry wont be as deep as the title sounded. Hehe.

Dulu saya selalu tak tahu nak jawab kalau orang tanya "Suka makan apa?"

*Kadang-kadang rasa maca Julia Roberts dalam citer Runaway Bride. Yang tak tahu telur macam mana dia suka makan. Eceh, nak contoh yang cantik2 aje.

Tapi sekarang saya sudah mengenal diri maka jawapannya adalah - saya suka makan semua yang boleh dimakan (read:halal). Haha.

Sunday, October 3, 2010

..Hancur Hatiku..

Alahai, sedih rasa.. :(

Sian Neo ku kena langgar..

Pastu semua kelam kabut. Kereta tu still atas nama Mak, so document-document semua saya tak ada. Tak ada stand-by pulak tuh.

Document insurans pun saya memang tak ambil tahu selama ni, jadi terpaksa petang tadi punggah semua isi rumah carik balik, tu pun tak jumpa...................................................

Tapi ni dah jumpa, En Hubby tolong carik sama-sama, Alhamdulillah.

Moral of the story, lain kali semua document penting-penting kena stand-by dan ambik tahu letak kat mana.

Rupa kekasih gelapku yang cedera:

Saturday, October 2, 2010

..The Last Lecture..

Dapat e-mail from a friend regarding the best-seller book so I want to share it out:

..POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE..

Personality:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:

15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.


Life:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.


A brief info about the author of the book:


On September 18, 2007, computer science professor Randy Pausch stepped in front of an audience of 400 people at Carnegie Mellon University to deliver a last lecture called “Really Achieving Your Childhood Dreams.” With slides of his CT scans beaming out to the audience, Randy told his audience about the cancer that is devouring his pancreas and that will claim his life in a matter of months. On the stage that day, Randy was youthful, energetic, handsome, often cheerfully, darkly funny. He seemed invincible. But this was a brief moment, as he himself acknowledged.


Randy’s lecture has become a phenomenon, as has the book he wrote based on the same principles, celebrating the dreams we all strive to make realities. Sadly, Randy lost his battle to pancreatic cancer on July 25th, 2008, but his legacy will continue to inspire us all, for generations to come.

Friday, October 1, 2010

..Photobook & Sampai Syurga..

Dah 3 malam tidur pukul 4 pagi, so hari ni siap sudah kerja meng-edit gambar. Nasib baik sempat hantar printing before pukul 12mlm tadi.

*Ngantuk... So boleh tidur awal malam ni.

Tadi siapkan kerja sambil dengar lagu ni sahaja berulang-ulang kali. Kenapa ye saya baru perasan lagu ni best giler? Lagu ni yang jadi Juara Lagu tahun *lupa.

Saya kurang amik tau sangat kalau penyanyi yang datang dari reality show, no matter how good they are. Sebab saya rasa once diorang join this reality show ni - they become less artistic. Haha. But maybe he's the only exception - Faizal tahir memang bestlah :)