Tuesday, May 31, 2011

..Kuching Trip Part I..

It was a month ago.

My sis and me booked Air Asia ticket since December 2010. Approximately the return ticket fee was about RM230 (including tax, seat booking, luggage) per person.

Sebelum pergi saya survey-survey tempat-tempat menarik di Kuching kat internet. Antara info yang saya dapat : Pasar Satok (untuk cari ikan terubuk masin), Pasar Sarikin, Top Spot Seafood, Waterfront, perkambungan Melayu seberang sungai Sarawak (tempat kek lapis), kilang pasu Batu 4, main bazar (berdekatan Kuching Waterfront). Antara makanan pulak : Mee Kolok, Laksa Sarawak, Umai, Ayam Panggang madu.

Tapi, itu survey punya cerita. Kami tak sempat khatam semua tu pun. Bab-bab muzium tu memang my sis and me dah tolak awal-awal - memang jiwa tidak ke arah itu ehehehe.

So our trip was on 29 April until 1 May. En Hubby and me from JB, while my parents together with Buyan's family from Kemaman - our meeting point was at LCCT. Despite the almost-can't make-it-on-time drama before departure, we had arrived in Kuching around 11am.


We stayed here during our visit to Kuching. Homestay ni ada 3 bilik so ngam lah untuk kami yang kira 3 family ni kan. Untuk 3 hari 2 malam, harga adalah RM370. Kak Su, the homestay owner also provide transportation service which is RM380 untuk 3 hari 2 malam tu. Saya rasa memang berbaloi-baloi.

Husband Kak Su datang jemput kami kat airport dan terus bawak kami makan, *tapi nama kedai tu saya lupa. Excitedlah kami order Sarawak food walaupun dalam flight tadi baru je makan hehehe.

Mee kolok.

Teh C Special

Laksa Sarawak


Welcome note from Kak Su - thanks a lot :)


Petangnya, kami ke sini. Well, it actually opens only on Saturday and Sunday tapi kami sajalah datang jugak nak tengok-tengok. Tak jauh pun dari homestay.


Tapi dah ada orang jual ikan terubuk masin maka terus borong.


Right after that, singgah sebentar di Waterfont. The background is DUN Sarawak.

Kebetulan my biras, Kak Suzy pun happened to be in Kuching masa tu, jadi buat family gathering kejap kat Top Spot, yeay, seafood time! Thanks Kak Suzy for the treat :)


Sotong Bakar

Yang dalam mangkuk tu tasted like Shark Fin Soup, kalau tak silap - sup tauhu kot? And yang dalam pinggan tu sea weed *lupa masak apa. Dua-dua ni totally marvelleous!

The famous sayur midin masak belacan. Sedap sangat...
Ketam masak black pepper


Ikan merah masak sweet sour *eh ke tiga rasa

Udang galah
*tak ingat masak apa

That's all for day one. To be continued :)

Friday, May 27, 2011

..Maknga Part II..

Adoiyai...kronik2..

Semalam saya punyalah bersungguh-sungguh cari wrapping paper dan membalut hadiah nak bagi wedding present kat officemate hari ni since I won't be able to go to her reception.

Hadiahnya dah lama beli, tapi wrapping paper nya tak terbeli-beli. Siap keluar malam tadi pergi beli (*talking 'bout last minute attitude).

But this morning, I ended up forgetting about the present. Dah sampai ofis baruku teringat.....

Adoi, penat!
Published with Blogger-droid v1.6.8

Monday, May 23, 2011

..Maknga..

Perkataan Terengganu - i think it's the combination of clumsy, dreamy, forgetful, reckless, so on...

And I think the word describes me best.

What happened today really worries me. Actually, this is the third time the same thing happened.

I forgot to switch off the iron this morning and confidently go to work only to find out my silly clumsiness in the evening. Uwaaa... nasib baik tak de pape...

I ask En.Hubby to apply Poka Yoke to make some jig/fixture so that I won't leave home without turning off the iron.

Kadang pening dengan perangai sendiri, lupa letak kunci kereta/rumah kat mana. Kalau pergi jusco pulak lupa letak mana parking ticket. Pastu banyak kali tak ambil parking ticket lepas bayar, pergi tinggal je dekat autopay machine tu. Adoiyai...

Maknga sungguh!

Saturday, May 21, 2011

..What the H***..

Hmm... Nak link kan video clip lagu ni, tapi internet usage has reached quota limit, makanya tidak dapat lagi menonton video di You Tube. Dan sekarang tengah melilau nak download lagu Avril Lavigne ni. Sebenarnya kalau tengok official video clip dia agak menyampah, tapi bila tengok live performance baru macam ok dengar lagu ni.

Btw, gula dah naik harga, fuel tak lama lagi kot *tetibe.



All my life I've been good,
But now...
I'm thinking, "what the hell?"
All I want is to mess around
And I don't really care about...

If you love me
If you hate me
You can't save me
Baby, baby
All my life I've been good
But now...
What the hell?

What?
What?
What?
What the hell?


Saturday, May 14, 2011

..Bank Simpanan Nasional..

Do you know BSN already had the internet banking system? Well, I just did, yesterday. And I thought, "How convenient.." (I know, I always thought BSN is the least advanced bank of all banks in Malaysia haha).

But, however, this is not a complimentary entry, so you might not want to read on.

Ceritanya, I nak dapatkan bank statement for 3 months from BSN (sebab kilang I yang kedekut tu pakai BSN tuk masukkan gaji sebab caj apa tah murah katanya) so I have to deal with this bank. Nak dapatkan statement kena ada buku akaun lah pulak and buku akaun saya entah ke mana-mana dah. Akak kat kaunter tu cakap jugak kalau nak dapatkan statement kat kaunter ni, diorang cuma boleh provide untuk 2 bulan sahaja.

So bila tahu pasal diorang punya internet banking ni, I thought what the heck, tak payah susah-susah pergi buat buku baru, just print out from online for 3 months kan. So I pun register lah for BSN internet banking dengan yakinnya.

And guess what??!!

BSN will charge you (deduct from your account) RM10 for each month!! I thought bank lain kita boleh dapat ni dengan free je?? And owh, patutlah diorang cuma provide 2 bulan statement kalau kita request kat kaunter, lagi satu bulan kalau ko nak, ko kena bayar RM10 from online. Keji gila....

And guess whatelse??!!

Statement berbayar tersebut akan diposkan ke alamat kita dalam masa 10 HARI!!! Can you believe it??

Wahai Bank Simpanan Nasional, apa rasionalnya mengadakan servis perbankan internet kalau masih nak menggunakan servis konvensional a.k.a pos? And we even have to pay for that??

'How convenient...'

DEM!!