Tuesday, June 19, 2012

..Bad Day..

I had a bad day today *sigh.

I wanted to write about it in details but then I didn't know what to write. Maybe I am too upset to even write.
So I'll just make it brief.

- Not everyone is a multi-tasker. That's why some people can't be bothered with simple 'work-related' question while they're having lunch. Or maybe, too hungry??

- Discrimination is just everywhere.

Monday, June 18, 2012

..I Love You Once, I Love You Twice..

Nasib baik dah season last.  Kalau tak, dah tak nak tengok dah *ye ke??
Owh, btw, I'm talking about Desperate Housewives.  Sedih sangatlah episod Mike's funeral tu.  Huhuhu.
And poem is cute:
''I love you once, I love you twice.  I love you more that beans and rice''

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, June 11, 2012

..Muscle Strain??..

I'm feeling such a burden on my shoulder right now. Literally. Went to clinic last week, well, the doctor didn't even touch me. Huhu *penat je pusing-pusing cari klinik doktor perempuan :( She gave me muscle relax pills but don't really work. Masih sakit sampai sekarang.

Tak boleh tahan dah...Esok nak pergi massage...

A little confession : I am approaching 30, but up to this date, tak pernah lagi pergi mengurut yang traditional style dengan tukang urut kampung without my mom. Lagilah kat tempat orang macam ni, tak tahu mana nak dituju :( So most probably pergi Thai Odyssey je kot. Tak berani nak pergi tukang urut yang tak direcommend oleh mak huhuhuhu....

..Menjadi Dai'e..

Just now dengar kat radio IKIM - setiap orang Islam sepatutnya berusaha untuk menjadi dai'e - yang dapat mengajak dan mempengaruhi umat manusia ke arah Islam, ke arah kebaikan.

Honestly, I want to be one, too.  But I don't really know how. 

From what I noticed around me, mostly (including me), muslims only talks about islam to the non-muslims when it comes to halal and non-halal food.  So it's our fault if non-muslims don't see the beauty of Islam. 

Often we emphasize on all the DON'Ts in Islam - I don't think that will attrack them to wanting to know Islam.

The least I can do now is potraying myself as a muslim, a real one.  Insya-Allah.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, June 10, 2012

..Laksa Thai..

I had Laksa Thai for the first time Just Thai, One Utama 2 weeks ago. Although it's a bit too spicy to my liking, but still sedap and teringat-ingat sampai sekarang *drool. Arggh..nak lagi. Kuah dia tu is chicken green curry. Pekat, sedap betul...



Somtam (kerabu betik muda):

En Hubby's Pineapple Fried Rice:

The restaurant's ambient:

Friday, June 8, 2012

..Perkongsian - Petua Masuk Rumah baru..

1. Azan - Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

2. Membaca surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar Rumah Secara Islam - Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bagaimana pun ada cara yang dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya ialah dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air Yassin di sekeliling rumah. Ikut panduan berikut: Ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). Kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam

Thursday, June 7, 2012

..The Perasan Couple..

Situation #1:

*Excuse my drama-queen-mode :p
Me : Kalau saya mati, awak mesti jadi gila kan?
Hubby : Eh?Perasannyaaaa..............

Situation #2:

Hubby: Sayang saya tak?
Me : Tak
*Hubby terus buat tak tahu jek lepas dengar jawapan saya*
Me : Oo..awak tak kisah ek kalau saya dah tak sayang? Tak de response pun saya cakap tak sayang awak?!
Hubby : Saya memang tau awak sayang saya
Me : Perasannyaaa............

Muahahaha.

Happy 4th anniversary dear Boo-boo. I guess there's no need to tell what you mean to me because you know it already haha.

Thank You, Allah for this love, for filling our life with laughter everyday, no matter how tough things sometimes are, we've made it this far. And even for the quarrel - because we get to laugh even harder everytime we make up again. Although there's just the two of us for now, we are so full :)

And I'm so thankful that after all these years, we are still so much like a young couple in love.

"I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up"

*assigning this as the Ringtone for Hubby's call :)

Sunday, June 3, 2012

..The Day I Lost My Temper - the essay..

I noticed there were quite a traffic leading to my blog which searching for 'the day i lost my temper'. Apparently it was referring to this entry back then.

Anyway, I wonder - adakah adik-adik SPM tengah buat past years' question and google for the sample essay? Hmm... So, I'm thinking, maybe I can make my blog useful and share what I wrote in the essay for my English SPM paper essay back in 1999. (Of all the questions, I think this is the only SPM question I still remember)

So the year was 1999. Those from the same era as mine *eheh, I bet you must be able to recall the "Trenchcoat Mafia" incident which happened in USA, somewhere in April that year.

So basically, I was using that idea for my essay. I twisted the story secukup rasa - so my version was - a misfit boy who finally lost his temper after being bullied for a long time, shot his fellow classmates, including his bestfriend (unintentionally). Something like that.

Haha. Sounded violent much, no? *nasib tak kena kaunseling ngeh3x*

Please don't get me wrong, I am not a violent person. I quote "I am the most harmless person - the only person I could really hurt is myself" . And I'm pretty sure I would had never come out with that story on my own - it was all 'inspired' by that true story of Columbine High School massacre.

Friday, June 1, 2012

..Doa Buat Ibu..

A friend shared this in FB: