Tuesday, February 22, 2011

..Ikan Terubuk Masin..

ikan terubuk masin imported from Sarawak. Not purposely pesan pun tapi my friend yang baru balik dari Sibu tu ada beli lebih, so terasa nak try walaupun dulu pernah makan and tak suka.

Akak doc con kat ofis ajar cara masak. Kalau dengar dia bercerita, macam sedap sangat je ikan ni... Tu yang tergoda beli jugak.

Tak tahu la betul ke tak yang saya masak tu huhu. Dia suruh perah air asam limau, tapi saya cuma ada lemon so hentam jelah pakai lemon.

I think I'm just not into salty food. In fact, selama ni masak pun jarang-jarang taruk garam.
Ni makan dengan En Hubby, separuh pun tak habis. Ish ish..
Published with Blogger-droid v1.6.7

4 comments:

~Am said...

ikan terubuk ni kalau tak nak masin and sedap, immediately after beli tu basuh dulu sebelum simpan dalam freezer...bila nak masak, rendam dulu for a while before menggoreng. My favorite ikan terubuk masin dish is to have it steamed macam masak ikan kukus biasa lepas tu letak santan sikit (tabur-tabur je atas ikan tu)...sedap!

___Mrs Suhaidi___ said...

sedapnyerrrrrrr!!
"ape makan x abis eaaa??" -ikut gaya aisya tanye...

nk tau x,aritu ade add org kt fb yang jual ikan pekasam....craving for that fish.,..tp....UWAAAA

mygoldpen said...

bolo : haha, rupenye aku salah teknik la ni..aku xrendam b4 masuk peti ais, just rendam 1jam b4 masak jek..tq for the tip :)

buyan : nk ke ikan pekasam?

___Mrs Suhaidi___ said...

along ade ker?saye dh beli online...;P