Monday, May 14, 2018

Hantu Jeruk

Sejak muda-muda memang hantu jeruk, especially jeruk mempelam. Cuma bila dah kena gastrik, terpaksalah tone down sikit kesukaan tu.

Balik kampung baru-baru ni dapat bekalan mempelam dalam 10 biji dari mak mertua. Maka menjeruklah kita. 

Husband suruh buat jeruk sira (betulke nama ni), aku pulak sekarang lebih berminat pada jeruk asam boi. Jadi buat dua-dualah. 
Dua jenis jeruk mempelam


Aku rasa jeruk sira tu lebih gastrik-friendly (haha, sukati reka perkataan sendiri) sebab ingredient dia cuma gula melaka dan cili boh.  Yang jeruk asam boi ni - asam boi tu memang gastrik-trigger punya ingredient. Dengan cili padi lagi. Tak pelah, makan sikit-sikit sambil beringat. Atau buat ulam makan dengan nasi. *sedapkan hati.

2 comments:

Kay said...

kecur air liur. mujur belum puasa lg

mygoldpen said...

Hehe..ni kalau dah puasa nanti, tak termakan dah rasanya jeruk-jeruk ni