I got this recipe from my sister. So the credit goes to her. First attempt of this type of curry which is without santan. And it turned out to be sedap! Ehehe. No, I mean the recipe, not my cooking.
Bahan-Bahan:
Bahan kisar : Halia dan bawang putih
Bawang besar (dimayang)
Cengkih
Bunga lawang
Buah pelaga
Kayu manis
Daun kari
Kentang
Tomato
Serbuk kari ikan (Adabi + Babas)
Cili kisar
Ikan (ikut suka)
Cara-cara:
1. Tumiskan cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar ( halia dan bawang putih) hingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar.
4. Masukkan daun kari dan kentang
5. Masukkan cili kisar
6. Masukkan ikan
7. Masukkan serbuk kari yg dah dibancuh
8. Masukkan sikit air
9. Tunggu mendidih
10. Masukkan tomato (potong 4)
11. Masukkan garam
12.Kalau nak lagi pedas, masukkan cili kering yang dipotong
13. Siap
p/s: In case terlebih pedas, boleh masukkan asam jawa untuk balancekan rasa dia.
p/p.s: Gambar belum ada almaklumlah pakai handphone murah gambar berjerebu malas nak upload.
No comments:
Post a Comment