Saturday, May 16, 2009

..balik kampung.. [part 2]

2 mei 009:

kul10pg, dh bertolak balik ke KT..turn umah En.Hubby ler pulak...sempat jugak menyinggah ke Mesra Mall sbb both of us xpenah lg ke Mesra Mall..huhu, name jek org terengganu..


komen : mmg jauhla beza dr CP kat Kemaman wpun lebih kecik. rumors yg sy dgr, shopping complex nih nk di 'up'kan standardnye, so sesuai dgn location nye die kerteh di mana tmpt tinggalnye golongan2 elit petronas (xtaula betulke idak rumor ni kan). xmcm CP yg siap ade kedai2 jual kain pasang n tudung, dah mcm pasar payang dah..mane nk carik shopping complex mcm CP ni kat malaysia nih.. so if rumors tuh betul, then quite menjadi la coz mesramall ni cume ade store / outlet yg quite brandedla..


hmm..nk wat mcm mne..mungkin kat terengganu taraf sosio-ekonomi rakyat masih rendah..golongan 'elit' kat kerteh tuh pon xtau la baper kerat je yg betul2 org terengganu..selain tu, semua terpakse merantau ke negeri lain tuk carik pekerjaan yg sesuai ngn qualification..(terime kasih negeri johor kerana memberikan peluang ini)..
sy terkilan sgt2 dgn situasi nih..mmg teringin sgt nk keje kat tganu..i mean, sy dh 27thn..and i spent more than half of my life outside terengganu...bilela sy bleh menetap di negeri tanah tumpahnya darahku ini..wahaha..emo xpasal2..ni entri balik kg ke entri melalut2 menyalahkan keadaan..yep, sgtla xgune menyalahkan keadaan..klu sy xdpt carik keje kat terengganu, then looks like i have to find another way to balik kg for good..tp tang tu sumenye masih dlm perancangan..bile rancangan dh menjadi baru citela kan..

back to cerite balik kg, kami beli donut kt Big Apple tuk famili En hubby (act sbb utama beli ialah sbb sy xpenah rase lg..haha). En hubby pon ade feeling yg adek2 die xkan begitu suke donut ni, tp xpela, for the sake of tasting it..

so mmg betulla, adek2 iparku x begitu suke fancy2 food ni (same mcm masa sy masakkan spageti dlu, xlaku lgsung. sorang je iaitu Mat Rol je yg makan byk mase tuh..huhu).tp tetap habisla, alhamdulillah xmembazir..

so ptg kitorang ke bowling Centre kat stadium..jgn main2, kat kampung my hubby ni la letaknye stadium negeri di mana berlangsungnye Sukma'08. hihi..kg ni macam2 ade, even airport pon kat cni..tp suasane ttp kampung..mmg unik..sy pegi main bowling pakai jubah sbb x budget nk main, nk tgk ajek...ni la gaba2 yg sempat disnap..yg main adalah En Hubby, CT, Apiz and Nuar..sy, CT Nor n ain adalah cheerleader sepenuh mase.. :P
ni gaba En Hubby n adek2 dr belakang..kecuali yg bju merah tgh nk bowl tuh..tu tak tau sape..

En hubby tgh bincang strategi ngn CT, Nuar n Apiz..

the cheerleaders (me and ain) :P


another cheerleader, CT Nor :



tgk diorg main, sy terpk, sy lum penah lg main bowling ngn adek2 sy, insyaAllah sy harap raye thn ni kite leh get together and having fun together like the good old days...sobsob..emo lg...



pas main bowling, we chilled out at the well-known Air Buah Gelas Besar kt Seb Takir nih..

almost everybuah ade kat cni..even durian pon ade tp tuh kene tunggu musim la kan..tp ari tuh sume order buah-buahan biase jek - guava n mango..


ni adalah air mango saiz sederhane:


klu saiz besar adalah saiz jag..
ape lg aktiviti ari tuh ek...oh yer..act we planned to have dinner at Kelulut mlm tuh, tp last minute cancel sbb my PIL xnk ikut kan, jd xbestla xckup korum..so En Hubby beli jek ikan bakar n dinner kt umah jek.Mat Rol (my BIL) ckp ade satu kedai kt Bukit Tunggal (name kg jiran kpd kg hubby kot) yg femes ngn ikan bakar. kedai makan tuh cume serve nasi ngn ikan bakar sahaje. chinese pon suke mkn kat ctu, so agaknye sedap sgtla tuh..
sy x ikut En Hubby n BIL pegi sbb diorg naik moto ajek kan..jd xdptla snap macam mne rupe kedai itu..
rase boleh tahan, sedap rempah bakar die..plus murah..Makan sekor ikan kerapu bakar saiz besar, pari bakar, tomyam (eh, kate nasi n ikan bakar jek, tibe2 ade tomyam plak) cume rm50 lebih jek..maybe faktor murah tu yg buat org ramai tuh ek...
dh penat menaip n upload pic...sy terpakse sambung part 3 la jap lg...see ya.. :)

No comments: