Wednesday, December 30, 2009

..Pertemuan Mak Buyungs..

hehe...ok2, correction.


Pertemuan dengan Mak Buyungs


I'm not yet in that category huhu.


ini cerita minggu lepas sebenarnya. catching up after dah lebih kurang setahun tak lunch bersama di kantin V****** (apa motif letak arsterisk ni) kat McD Kulai lepas kerja last Monday.


Kak Ain dah meninggalkan kami setahun yang lalu dan berkarier di tempat lain. Anim and me masih setia di V****** (hehe lagi)






Kiri - Kak Ain dah 3 months pregnant , Kanan - Anim dah 7 months. sweetnya nanti anak-anak mereka lahir tahun yang sama then boleh hantar anak gi sekolah sama-sama :)


yang tengah muka tak semenggah tu bila lagi, u may ask - haha nanti-nanti bila dah, i for sure akan war-warkan ke seantero dunia.


insyaAllah.

Tuesday, December 29, 2009

..Tragedi..

rasanya semua orang pun dah tahu pasal tragedi bas sabtu lepas.

tragis sangat. tak dapat bayangkan macam mana perasaan ahli keluarga mangsa yang meninggal tu :(

*anyway, not to argue whose fault was that because things happen. but i guess, as human, (thro my own experience) we just need something to blame on to lessen the pain of losing...

may all the 10 souls rest in peace.

Al-Fatihah for the muslims.

Monday, December 28, 2009

..Avatar..

recently, everybody is talking about this new James Cameron's movie.

Since his previous Titanic was such a phenomenon, so saya tidak buleh ketinggalan menonton Avatar.

so we watched it at TGV Jusco Tebrau last Saturda night.

the truth it, this kind of CGI fiction is not really my thing nowadays. macam Lord of The Ring - it took me years to finally watch it tapi bila dah tengok memang akan cakap 'Awesome' blablabla..tapi Avatar ni cepat sungguh nak tengok maybe sebab dulu suka sangat tengok (hero) Titanic haha apa kena mengena tah..

Basic idea is simple. when our world is running out of resources, human explores a new planet called Pandora. tapi become complicated bila manusia cipta avatar (body color biru menyerupai makhluk Pandora) - the body is controlled by human's mind lebih kurang macam tulah.

the hero, Jake Sully kira macam bidan terjun gantikan his brother untuk control one of the avatar. lepas diselamatkan oleh Neytiri (the Na'vi - makhluk biru) daripada dimakan binatang buas dalam hutan, Jake Sully diterima untuk belajar cara kehidupan Na'vi tu then finally was accepted in their tribe. tapi dalam masa pembelajaran tu, Jake Sully banyak bagi info pasal Na'vi kat tentera manusia yang samada nak negotiate pemindahan Na'vi ke tempat lain (sebab manusia nak ambil sumber mineral kat situ) atau nak serang je perkampungan Na'vi tu if they resist to move out.

si Jake Sully tu pulak dah terjatuh cinta dengan Neytiri so he betrayed the human kind yang nak merampas kawasan Na'vi guna kekerasan.

last - the Na'vi won the battle. manusia-manusia yang jahat semua dihantar pulang ke bumi. hehe. Jake Sully permanently become the Na'vi.

ending dia okay so habis tengok me and En Hubby tak bercerita banyak pasal movie tu..or maybe sebab dah pukul 1pagi lebih tak larat nak komen lagi..

anyway, too much of high imagination and graphic and CGI. i guess i prefer reality more.

Sunday, December 27, 2009

..the day i lost my temper..

i still remember this was the SPM English paper question for essay part and i did choose this question.

but i'm not going to write about that. just macam related.

i don't quite sure what is it with me today. i had always wanted to be outspoken, ruthless, someone who can just say anything to people's face - without feeling any guilt. because to me by being somebody like that - things are a lot easier when people are afraid of you.

but i forget one thing that this kind of person don't gain a lot of RESPECT. *huhu mukaddimah..

went to Maxis Centre at Danga Bay this morning. entahlah kenapa i rasa macam annoyed sangat dengan this one customer service consultant. normally, i just let my Hubby does all the talking or to be exact - complaining. long story short, sebab dah extremely annoyed by that girl yang macam lebih kurang je entertain kitorang, i pergi marah-marah dia. fuh, rasa macam darah menyerbu ke muka, menggigil-gigil - that kind of marah. it was so out of control and i so hate myself once i come to my senses.


and why did i write this? because i feel so guilty i couldnt get it out of my head. i know i always wanted to do that but when i did, i just feel bad.

i guess i'm just happy being myself - the cool one. ok, not quite right to put it that way. i mean, being always under temper-control.

besides, i never liked it everytime i saw people so easily marah-marah so why would i want to become one?

i'll stop wishing that one day i'll become outspoken, ruthless, someone who can just say anything to people's face - without feeling any guilt.

Saturday, December 26, 2009

..Look What I've Found..

jumpa ni masa temankan En Hubby carik DVD Supernatural.

ta-daaa....



yes. Desperate Housewives Year 6.



sungguh teruja walaupun cuma 1st volume je (2 DVD je which equals to 8 episodes). duk tunggu-tunggu kat 8TV ngan StarWorld tak muncul-muncul jugak lagi, 8 episod pun 8 episod lah.


Saya dah khatam - mari saya update sampai setakat first 8 episodes.


ingat tak finale episode Year 5 yang Mike kawen tapi tak disclose siapakah bride nyer? guess who? hehe. yes, it's Susan :) *i likeee...


seperti biasa every season akan ada dia punya spoiler. this time, it's a family who just moved from New york City - the Bolen's family, tapi sampai episod 8 - belum dapat tahu lagi what's the family's secret. yang pasti, their real name is not Bolen.


Update ikut watak lah senang sikit ek.


1. Susan & Mike:
- Got re-married

2. Gabby :
- Struggling to handle Carlos' niece - Anna.
- Remember John then gardener from DH season 1? He's now own a restaurant and still have feelings for Gabby. Thank God - Gabby turned him down hehehe
- Having problem to home-school Juanita who has been expelled from school after uttering the "F" word in public during a school play

3. Lynette :
- Got pregnant with twins again. In order to keep the promotion Carlos been offering her, she has to lie about her pregnancy


4. Bree
- Ni antara watak yang i paling tak suka dalam DH. She's still stucked in a marriage with Orson but having an affair with the womanizer - Karl Mayer (susan's ex-husband)
- but up until episode 8, she's still indecisive between Orson and Karl


5. Katherine
- Having emotional breakdown after Mike re-married Susan. Become obssessed with Mike and start to stalk Mike and Susan's life which then leads to Susan accidentally shot her


6. Julie Mayer
- Return to Wisteria Lane
- Didnt finish her med school - well, she's no longer the perfect daughter *sigh
- Found unconscious after being strangled by someone (the last suspect is Danny Bolen - the one she's having affair with)
- Having affair with married man (she broke up with him before the strangling thing)



7. Karen McClusky
- Is dating (alamak x ingat nama her date plak but they are sweet together)


8. Tom Scavo
- Still pursuing his study


9. Orson Hodge
- Still trying to win Bree back


10. Carlos
- Moves Lynette to Florida whe he found out about her pregnancy


11. Angie Bolen
- Knows about her husand affair with Julie
- tak tahu kenapa but i think she's the one who strangled Julie, not her husband *hehe siap buat teori sendiri pulak


Rasanya that's all. tak sabar nak tunggu the balance episodes, tapi tak tahu bila akan keluar..

Penantian suatu penyiksaanlah huhu :(

Friday, December 18, 2009

..2010 Public Holiday..

kalau bab cuti memang laju...siap gigih search and buat sendiri sebab company calendar belum dapat lagi.



tapi...tau tak apa yang menggeramkan???



sila refer red font:



3 hari public holiday jatuh hari sabtu. hari sabtu kan memang dah cuti, dan dah tentu-tentu tak ada carry forward - bermakna cuti tahun depan sudah kurang.



kalau bagi mereka yang buat OT memangla dapat triple...tapi bagaimana dengan diriku yang tiada kaitan dengan OT ni..huhu.

Thursday, December 17, 2009

..Mak Abah in JB..Edisi Melaka - Nilai - KL..

Dec 5, 2009.



Bertolak dari rumah pukul 8.00 pagi


Tujuan utama ialah nak ke Nilai 3 and KL je. Melaka tu kira tempat persinggahan makan dan membeli souvenir. Memandangkan antara kami berempat tak ada sorang pun yang gila asam pedas, jadi kami tak delah sebok-sebok nak cari tempat makan asam pedas kat Melaka ni.





*kat melaka



bab souvenir tu, actually saya nak beli fridge magnet tu jek sebab last year datang tak ingat nak beli..haha sanggup tuh singgah semata-mata nak beli fridge magnet.. tapi tak jumpa yang berkenan so ambik jela yang sekali pandang macam unik, dua kali pandang huhu buruk gilerrr...belasah jela..







Lepas makan kat Melaka terus menyambung perjalanan ke Nilai plak.





*signboard kat simpang nak masuk ke kawasan kedai banyak2 tuh..
mak hadiahkan set toto. suke :) macam-macam ada kat sini. sapa-sapa peminat perabut jati memang wajib lah datang sini. saya tak pandailah bab2 perabut jati ni, siap buleh mistaken harga gazebo yang priced RM5.8K tuh to RM580. yela, sebab salesperson tu sebut "harga dia 58" - saya excited terus bagitau abah harga dia RM580. terus kena gelak dengan mak. salesperson tu siap perli kate kalau rm580 cuma dapat tiang aje. sabar ajela..huhu. *ok selingan...

kedai for perabut English style pun ada..Keta Abah menjadi sangat penuh lepas persinggahan di Nilai. kesian my sis Buyan, tak dapat nak belikan stand lamp English style yang dia pesan tuh. next time yer Buyan :)



dua-dua tempat tu saya tak de snap2 gambar sangat sebab tak de mood bergambar.


then checked-in Citrus Hotel. we booked Executive room sebab besar sikit. En Hubby and me pun nak squeezed in the room, too :) *squeezed in room jek, bukan katil sekali yer..me and En Hubby tido bawah je, guna toto yang mak kasik tadi..


tak sure berapa harga asal bilik tu. lepas dapat diskaun for government servant (guna mak punya kad cikgu) harganya RM180. and tambah lagi RM15 for extra breakfast for another two person.

*mak kata saya macam reporter time snap2 gambar dalam bilik nih.. T_T

esoknya pergi Ikea sebelum mak abah hantar me and hubby ke pudu. kami berpisah di sini. mak abah terus balik ke kemaman, saya and En Hubby plak balik ke JB naik bas.


lepas-lepas salam and peluk2 mak abah, saya nampak mak lap airmata ngan tudung. arggghh, sungguh sebak. tapi saya cuba lah tahan taknak nangis konon.


tapi En Hubby ku sungguh tidak sensitif dengan jiwa wanita. dia nampak muka nak nangis saya tuh and terus mengusik "Nak nangis ke??"


Apalagi, bercucuran lah airmataku..sungguh berdrama swasta di tengah-tengah bandaraya ini. manalah boleh orang tegur macam tu kalau tengah tahan nak nangis..

and owh, first time juga naik bas 2 tingkat nih. *excited.

pukul 4pm naik bas. arrived JB at around 8pm. terasa sungguh kosong dan sunyi bila tinggal berdua aje. saya masuk bilik yang mak abah duduk. isk isk, rindunya..termenung saya kat situ sampailah En Hubby datang check keadaan saya dan ajak keluar.


luckily, he's been acting cute afterwards. tak tahulah dia purposely ke, naturally ke, but i took it as an effort to cheer me up.


hehe.

Monday, December 14, 2009

..kenapakah kuning??..

walaupun semalam n Hubby dah bagitau condition tayar kereta yang sudah teruk dan dia dah tukar kepada tayar spare for temporary, tapi pagi tadi saya tetap terkejut tengok keadaaan tayar.

ke manakah rim proton yang standard itu...dan pergi bertanya kepada En Hubby what happened to the tire..huhu..*siap ingat ada budak2 nakal pergi spray tayar and ambil sport rim standard itu..apela..




nampaknya orang lain bershopping handbag, shoes, clothes during the YES, tapi saya terpaksa shopping tire pulak. dahlah milege pun dah mencecah 73900km, kene tukar timing belt pulak..tak cukup dengan itu, roadtax + insurans pun kene renew next month. 'Shopping' sakan la..

sobsob..kenapakah sekaligus?
there goes my Annual Wage Supplement *nangis..

marilah shopping tire *sambil lap airmata..

Saturday, December 12, 2009

..Year End..

it's year end. again. time for annual appraisal and also err..sale?

The Asst Manager already passed down the Appraisal Form to be submitted back to him by this Dec 16. and some KPI to be completed by next week. huhu - this means next March ada bonus? hopefully. given the economical situation this year, i'm more than thankful even if it's only half of this year's value.

and as for Y.E.S, guessed as usual - i didnt really shop around. lagipun macam banyak kedai yang tipu time Y.E.S ni. they just suddenly marked up the price and then gave it 70% off. made it look like the initial price is RM100 and become RM30 after discount - when the truth is the actual price (before the sale thingy) has always been RM30. so it's no discount at all. bijak sungguh strategi pemasaran!

so, I guess, good luck in appraisal and selamat bershopping to all :)

Wednesday, December 9, 2009

..Mak Abah in JB..edisi Anjung Warisan

my sis buyan telah promote kedai makan atas pokok ni kat Mak Abah and tunjuk video her daughter Aisya menari dengar orang main angklung one week earlier.

jadi last Thursday (3/12/09), saya bawak my parents ke sini. mula-mula duduk atas pokok, tapi Mak nak tengok orang main angklung (mak kata mak minat angklung sejak dari zaman mak sekolah lagi)...
Jadi turun bawah pokok for a better view eheh.
Suggested by the waiter - Otak-otak Ayam (rasa macam satar sikit-sikit)
Menu baru ini juga dipromote oleh buyan : Tomyam Kelapa Muda - sedap!
Mak order Nasi goreng Kampung (yang pedas sampai Mak sakit perut keesokan harinya)

Abah order Nasi goreng cendawan sebab confirm tak pedas (Abah memang tak makan pedas langsung)

ni yang saya order : Hotplate Mee (tapi dia pakai mee kuning yang buat mee goreng tu - tak kena betul rasanya)
En Hubby order ini : Nasi goreng Anjung Warisan (ada satay 2 cucuk huhu + paling lambat sampai)
Tengok orang main angklung dari jarak lebih dekat:

sesi interview makabah dengan anak didik Toi ini (lupe nak tanya name dia)
food kat sini tak delah sedap sesangat (bagi saya) and lambat pulak tu sampai. tapi sekali-sekala datang makan untuk environment and style makan yang different oklah.
alunan angklung itu juga sudah tidak semerdu dulu huhu since dah bertukar orang ni..



Tuesday, December 8, 2009

..a bit of aidiladha..

huhu. seperti biasa, ketinggalan zaman. blog ni maybe boleh jadi blog sejarah sebab suka pos entri2 yang outdated.

before cerita pasal raya haji, mari menghayati perjalanan pulang kami ke kampung.

bertolak ke kampung dalam pukul 1030 malam 26Nov, konon-konon nak lalu Mersing. tapi stucked dekat Ulu Tiram nak masuk Kota Tinggi sampai pukul 1230. Sungguh mencabar kesabaran, terus pusing masuk Ulu Tebrau, then naik highway ke Yong Peng. tulah ceritanya.

pagi raya kat rumah my parents dulu. lepas solat jumaat baru betolak ke Kuala Terengganu. keesokan harinya ada family buat korban. mari tengok gambar...
sempat tgk kamera :)
dah selamat dikorbankan:
melapah kulit lembu:
close-up sikit. husband sapa lah rajin sangat pegang kaki lembu ni hehe ;P
dah hampir selesai...
ni pulak proses untuk buat rojak kateh (tak sure spelling).
Vocab for the day :Kateh = kaki
lidah lembu:

p/s : cuti sikit sangat. tak puas duduk kampung. nasib baik mak abah ikut balik JB :)

Wednesday, December 2, 2009

..Heart-warming..

baru balik dari Jusco Bukit Indah. shopping barang-barang dapur dengan Mak and Abah.

petang tadi balik kerja mak masak sup daging, udang masak merah, ikan goreng, kangkung goreng belacan. heaven :)

mak abah cerita pasal sesat pergi and balik ariani and angsana siang tadi. kelakar ;P

Friday, November 27, 2009

..Tripple Happiness..

semalam adalah hari gembira.

Happy #1:
pagi-pagi lagi saya dah tersengih depan mesin ATM. maklumlah, ni gaji pertama saya for the revised salary after 2 years. orang gaji kecik macam nilah, naik sikit pun dah teruja hehehe. En Hubby ada sekali dengan saya waktu tu dan menyaksikan saya menjadi kerang wangi depan ATM tu. saya kalau dah sengih, bukan setakat nampak gigi, malah gusi juga.
(so, ni cerita selingan)
"Eh, gusi awak lain macamlah. macam tak sehat je" begitu teguran En Hubby.

Terus hilang sengihan saya. ade ke ditegurnya gusi i..tapi memanglah, gusi saya nampak tak sehat. i suspect i ada skurvi sebab gusi selalu berdarah kalau pakai berus gigi yang jenis Hard. huhu lepas ni kena control takleh sengih lebih2.

"Kurang vitamin C" jawab saya ala-ala doktor penyamun dalam cerita Ali Baba & 40 Penyamun.


Happy #2.
En Hubby dapat offer kerja kat PTP. i think it's good for him to be involved in process pulak after 2 years bergelumang kat department quality itu. Yang paling penting, kilang baru tu nanti ada surau, so tak payahlah En Hubby solat kat celah-celah stor tu lagi :). plus kat kilang baru ni dah dapat jadik senior - Congratulation, Bee.

*cerita selingan:
saya pergi belikan present for En Hubby untuk dipakai di hari pertama tempat baru nanti. tak banyak choice kat Jusco Taman U ni. rasanya yang ni oklah kot. (sila abaikan imej kedutan dan lipatan tak simetri pada baju)

*siap dengan handmade 'card' guna A4 paper (tapi gambar keta Lancer idaman En Hubby tak berapa nak jadi. semoga kerja kuat2 untuk beli Lancer itu..)

Happy #3
Balik kampung. yabedabedu.

Wednesday, November 25, 2009

..25 random..

ni tag tahun bila baru nak buat ni?

dah tak ingat dari mana saya nampak tag ni pun. sekarang dah tak idea nak blog pasal apa - jadi apa kata buat tag (walaupun tidak ditag) hehe.


ok, mari.


You are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you.

1. sangat tak cerewet bab makan - i can eat almost anything edible (read:halal). dulu masa kat skolah dorm-mates i cakap i ni cuma tolak kayu and batu je. kalau kayu and batu tu leh makan, for sure i makan punya haha.

2. suka semua colors yang ada - i'm a colorful person tapi yang most favourite :red, green n white

3. sometimes can be very brand-conscious. sometimes jela, nak selalu mana mampu

4. suka benda yang 'unique' (selalunya yang tak disukai oleh orang lain) cth yg i boleh igt ialah zaman awal2 orang pakai handphone - masa tu i pakai line digi sebab tak ramai org pakai. dalam 100 org kawan,nk jumpa sorang pakai digi pun payah. so, i stick to digi dari 1st year sampai early of 4th year masa kt USM no matter how bad the coverage was. (yeah, sumtimes i cant understand myself, too)

5. suka menyusahkan diri dengan memikir perkara yang tak perlu

6. kalau tengah makan, takleh dengar/tengok cerita yang pengotor (cth: cerita pasal toilet ke, muntah ke, CSI is a big No-No kalau tengah makan), nanti selera i terus patah. terus tolak pinggan ke tepi (sungguh inconvenient mempunyai sifat begini)

7. i have cracked and flaked lips for as long as i can remember.. :(

8. suka sports, adventure, extreme game. kalau ada peluang nak try bungee-jumping, rock climbing and 4WD expidition

9. bagi saya muka paling cantik kat dunia ni adalah Catherine Zeta-Jones tapi body yang cantik bagi saya adalah body macam Kate Moss

10. ada buat 100-Things-To-Do-Before-I-Die list, tapi masih belum dapat fikir sampai 100 apa benda yang nak dibuat sebelum mati.

11. suka dengar lagu yang sama ulang-ulang 24/7 kalau dah jatuh cinta dengan lagu tu

12. i dont talk much. and i found it damn annoying if someone keeps telling me that I'm quiet. rasa macam 'do you really have to keep mentioning that so you look friendlier / more talkative than me??!!'

13. jarang marah (owh, kalau nak tengok saya marah-marah maybe masa saya drive - suddenly i become an angry person haha)

14. orang kata saya sangat kurus and the truth is saya takut nak menggemukkan diri. my current weight is 43kg (xla kurus sangat pun) and i think i'll freak out if it ever exceeds 45kg. macam ni aneroksia nervosa tak?

15. saya suka makan tapi tak mampu makan banyak sekaligus. cepat kenyang tapi cepat lapar balik. tak sesuai dibawa ke buffet.

16. suka photography (tapi tak mempunyai DSLR huhu)

17. saya suka kacau Hubby sampai dia marah. bila dia marah saya menangis dan merajuk sampai dipujuk dengan makanan haha (buruk perangai)

18. boring dengan pekerjaan sekarang but kinda stuck in here. nak jadi photographer boleh tak?

19. tak pandai nak sayang harta benda. sebelum dapat bukan main berangan, termimpi-mimpi. bila dah dapat je, mesti disepah-sepahkan. macam mana nak improve perangai ni ek?

20. start jadi penakut lepas tengok cerita The Ring. sebelum jadi penakut tu, saya jenis yang tak kisah pergi toilet sorang-sorang kat hostel lepas tengok cerita hantu pukul 3 pagi.

21. hard to forgive and forget

22. selalu sakit kepala (boleh dikatakan setiap hari) sampai kadang-kadang bila satu hari tak sakit rasa macam ajaibnya..

23. i can stand gedik people but i cant stand 'perasan' people. bagi saya kalau orang tu memang cantik, dia tak perlu nak bagitau-bagitau orang yang dia cantik - people'll notice lah if you are pretty kan?

24. tak berapa reti nak cerita pasal diri sendiri kat orang in real conversation lah (kalau kat blog lainlah kan - nama pun tempat to express yourself)

25. saya suka tidur

cukuplah merapu pasal diri sendiri untuk hari ini.

..last weekend's story..[Part II]

ok sambung.

Sabtu Nov 21 :

saya bangun pukul 43o, percaya tak? huhu. saya pun macam tak percaya. malam tu En Hubby i ni janji nak temankan i masak, tapi pagi tu dialognya bertukar begini "Ayg gi dulu, kejap lagi Bi bangun" - i dah agak dah. semua orang tengah masih tengah sedap tidur masa tu, jadi seboleh-bolehnya saya memasak dengan senyap and as graceful as I can. Pukul 5 Hubby datang membantu..horey, here comes my hero :) Tapikan, bila saya mintak tolong dia basuhkan periuk, tu diaaaa, punyalah kuat dia bukak air pili, satu rumah terbangun terus hahaha...

my nasi lemak turned out ok. masa makan i jeling-jeling pinggan semua orang - habis. hehe. and tak ada orang sakit-sakit perut sepanjang hari - tu yang penting.

Pergi UTM lebih kurang pukul 730. saya and En Hubby tak ada tiket pun actually, main belasah je masuk dewan konvo tu, tak de pulak orang check tiket ke ape. Berpeluanglah saya tengok tengok pemandangan dalam Dewan Sultan Iskandar yang dikatakan besar oleh En Hubby dulu masa dia datang konvo saya. Hmm, rasa macam besar lagi DSTP USM kot..ahaha, nak jugak menang.


Teh Som and Pak Uce in DSI


Tapi Hubby and me keluar awal sebelum habis majlis walaupun tak dibenarkan. Tapi actually cepat je diorang habis - 1030 tu semua graduan dah keluar dari dewan.


Bergambar time.

ok, mari berkenalan.
dari kiri : Teh Som, Ida (anak 1st Pak Uce and Teh Som), Pak Uce, Amir (anak 2nd / last Pak Uce and Teh Som), my Hubby :) , din (Ida's hubby) and Syafiq (ida+din's son)



Petangnya pukul 4, kita semua ke Ayer Hitam pulak. tak tahulah kenapa tapi kalau orang terenganu datang Johor, mesti nak kena pergi Ayer Hitam. my mom and MIL pun akan ke sini kalau datang Johor.


Balik dari Ayer Hitam, singgah makan kat Restoran My Friend kat Senai. kalau tak silap saya, kedai ni ada jugak kat Kempas kan? Food dia ok sangat2 - big portion. Kalau tengok ABC dia, rasa nak pengsan, punyalah banyak and macam2 ada dalam tu, nangka, labu, etc...Nasib baik i tak order kalau tak confirm tak habes... Sotong bakar sedap jugak, walaupun lidah kami orang2 Terengganu ni kepedasan...huhu. Malam tu betul-betul lupa la nak snap gambar2 food - rugi2.


Ahad, Nov 22:

Pak Uce sekeluarga sakit perut pagi tu agaknya sebab tak biasa dengan tahap kepedasan atau tak biasa makan kupang dalam tomyam semalam. Saya, hubby n Din ok jek maybe dah immune sket dengan kepedasan tu or sebab tak makan kupang tu.


Pukul 9 pagi lepas bersarapan makanan yang dibeli oleh hubby ku (ari ni dah malas masak ker?), Pak Uce sekelaurga bertolak balik ke Kuala Terengganu.


And this friday, my sis sekeluarga pulak nak datang JB. And my mak and abah akan datang sekali ngan saya ke JB ari ahad ni and will be staying with us for one week. seronoknya :) and maybe the week after, my siblings-in-law pulak datang bercuti sekolah di sini. sungguh seronok (lagi sekali) - harap our kampung tak banjir so that semua yang plan nak datang akan dapat datang.

Tuesday, November 24, 2009

..last weekend's story..[Part I]

haha. suka sangat buat cerita bersiri macam ni.. =p

Pak Uce and famili sapai lebih kurang 12 malam khamis lepas. lepas sembang2, makan bihun sup yang saya buat tu <--wajib mention , dalam pukul 1 pagi baru semua masuk tidur.

cita2 saya yang murni tapi sangat tinggi menggunung nak masak nasi lemak di pagi bekerja adalah tidak berkesampaian sebab bangun pukul 6 (ini adalah awal daripada hari-hari biasa). kalau nak masak nasi lemak saya perlukan 2 jam. nasi lemak digantikan dengan keropok lekor Kg Tok Beng Seberang Takir yang menjadi pujaan ramai itu.

Dan saya pergi kerja dengan perasaan yang agak lain. Sampai kilang pun awal - 750am (perkara yang tak pernah terjadi setakat ni kalau i drive sendiri).

Otw gi kerja tu, cuaca cerah betul dan perasaan saya hari tu macam warm sangat,delightful. Mungkin ini rasanya to wake up every morning with reason(s).

Biasanya bangun pagi, celik mata terus terdetik "malasnya nak gi kerja" tapi hari ni bangun dengan semangat nak sediakan breakfast walaupun ala kadar. Dan mendengar hilai tawa mereka sekeluarga - rasa macam kat kampung je, sungguh seronok.

En Hubby yang cuti hari tu bawak Pak Uce and famili jalan-jalan gi Danga Bay and The Zone. time saya balik kerja pun mereka masih tak balik lagi. o0o, sakan berjalan yer..

malam - cume pergi pasar malam Taman U, tengok Nur Kasih pastu semua orang tidur sebab besok nak bangun awal pergi Amir (anak Pak Uce) punye konvo.

Dan saya menanam semula cita-cita nak masak nasi lemak setelah diberi semangat oleh En Hubby bahawa nasi lemak saya OK. sebelum tu saya betul-betul tak konfiden nak masak sebab setakat ni, tak sampai 10 kali pun saya masak nasi lemak seumur hidup saya. and kalau nak dibandingkan dengan Teh Som (isteri pak Uce) yang lebih berpengalaman, terus rasa rendah diri. kalau x sedap macam mana, kalau nasik x jadi mcm mana, kalau tak sempat macam mana dan macam-macam 'kalau' lagi..haha

ini adalah ayat semangat yang En hubby bagi:
"Bi yakin ayang leh buat" haha, macam nak masuk 100m Sukan Olimpik pulak rasa.

Gitulah kroniknya saya yang tak pandai masak ni.

Nanti sambung lagi with convo piccies pulak.

Thursday, November 19, 2009

..esok raya ker..

huhu.

mengemas rumah dah macam esok nak raya.

(sebenarnya sebab Hubby's uncle sefamili dari terenganu nak sampai kejap lagi ni and will be staying with us for a couple of days)

kepenatan dan jeles dengan Hubby yang cuti besok waa tak aci...

dan bolehkah saya bangun awal menyediakan sarapan esok ni? *musykil dengan diri sendiri.

wish me luck:P

..sakit together-gether..

isnin ari tu mc berdua ngan En hubby. En Hubby dah sakit since pagi ahad tu, sian dia. serba tak kena tengok dia. makan tak sedap, duduk pun nampak seksa, tidur pon macam tak lena and he said sorry for not being able to take me out to dinner. terharu i ;( dah lama dia tak sakit teruk macam tu - seingat i last kena masa belum kahwin tahun 2006.

then isnin pagi tu dalam pukul 2 pagi saya pulak start sakit. isnin tu pergi klinik and doctor tu berjaya menakutkan i. actually i tak tau pon sakit i malam tu adalah gastrik sebab simptomnya tak seperti selalu. katanya gastrik kalau tak dirawat sampai baik, lama-lama jadi ulcer and then lama-lama boleh jadi cancer. *arggh, ketakutan. rasanya i betul-betul kena quit tomyam (mampukah menahan godaan ini?)

Wednesday, November 18, 2009

..2012..

last saturday we went to watch 2010 at mbo cinema kat giant taman u a.k.a U-Mall.


cerita ni macam boring sikit la mula-mula tu. sempat jugaklah terlelap 2, 3 kali. tak berapa nak paham pun yer, apa kena-ngena lukisan monalisa, ada scene prince of arab negotiate harga, blablabla...plus the hero is john cusack kan, sungguh i tak minat.


this story is based on kaum Mayan punya prediction yang the world is going to end at 2010.


first person yang noticed perubahan dalam kerak bumi is this one Indian guy who works at a copper mine. dia yang inform US geologist yang kemudian pergi bagitau orang kat White House.


so US govt goes on a secret mission to build several arks huhu mesti diorang ni tiru cerita Bahtera Nabi Nuh tu kan. those arks built in China, using labor force of Chinese. diorang dah select la manusia-manusia yang mempunyai gene yang bagus untuk meneruskan populasi manusia selepas the so-called end of world tu to board on those arks. besides being selected, sesiapa yang kaya-raya juga boleh membayar one million euro for the ark 'ticket'.


si John Cusack tu tak terpilih and tak kaya raya pun, but he happened to know about the secret bahtera and he knows one of Russian typhoon yang beli tiket for his family + gf. so when the Russian's pilot needed a co-pilot to fly to China sebab John Cusack's ex-wife's new boyfriend boleh bawak kapalterbang then berjayalah team John Cusack ni naik that flight lebih kurang gitulah.


walaupun selepas itu, John Cusack's team (his x-wife, his two children, his x-wife's boyfriend) telah diabandoned in a snow desert, they managed to get on the ark with the help of one kind Chinese family. tapi yang paling kesian nya, the Indian guy yang mula-mula notice (kira paling berjasa) tu tak ada orang selamatkan pun n died in a big giant tsunami. sian dia..


serius rasa insaf bila tengok semua destruction - the earthquake, the volcano, the tsunami, the human being selfish to save their own self and so on so on...


ending dia - semua yang naik bahtera tu selamat lah dan akan memulakan populasi baru somewhere in Africa which has become the new roof of the world.

cerita ni betul-betul salah dia punya konsep of kiamat. ada ke bina bahtera? ingat selamat ke kalau betul2 kiamat? kalau bina spaceship sekalipun tak de orang selamatnye lah..


"cerita ni kalau tak tengok kat cinema pun tak per, tengok dvd lagi best rasenye" quote from En Hubby.

Tuesday, November 17, 2009

..For You I Will..

As promised, here's the other group I've joined on Talentime'99.


group members: Ayu, Faatin, Me and Petite


we called ourselves "The Entertainers" and sang "For You Will" by Monica (an OST from the film Space Jam)

not as previous Viva Forever, rasanya for this one we didnt have minus one so we just acapella-ed it. i remembered going to The Mall with ayu to find this song's single but to no avail. so nyanyik gitu jela without the minus one...

sangat seronok to just participate and dont expect to win - just to sing :)


When you're feeling lost in the night
When you feel your world just ain't right
Call on me, I will be waiting
Count on me, I will be there
Anytime the times get too tough
Anytime your best aint enough
I'll be the one to make it better
I'll be there to protect you, see you through
I'll be there when there is nothing, I won't do

I will cross the ocean for you
I will go and bring you the moon
I will be your hero, your stength, anything you need
I will be the sun in your sky
I will light your way for all time, promise you
For you, I will

I will shield your heart from the rain
I will let no harm come your way
Oh these arms will be your shelter
No, these arms won't let you down
If there is a mountain to move
I will move that mountain for you
I'm here for you I'm here forever
I will be your fortress tall and strong
I'll keep you safe, I'll stand beside you all night long

Lay my life on the line, for you I will fight
For you I will die, with every breath, with all my soul
I'd give my world, I'd give it all
Put you faith in me
And I'll do anything



p/s : rindunya kat kawan2 SSP semua..










Monday, November 16, 2009

..bila kelaparan..

nowadays pemakanan i dah tak teratur.. i dah tak makan nasi time lunch. sometimes tak lunch langsung. bukan sebab diet, tapi sebab-sebab lain yang bodoh huhu.

hari tu waktu balik kerja saya sangat kelaparan. lepas bincang-bincang nak makan kat mana, and lepas terlajak dari tempat asal nak makan, last-last makan kat Mama Chop Papa Grill (yes, the place where u can get Chicken Chop under RM10 - Rm9.90 still under RM10, right?)

saya tanpa berfikir panjang order Mama Mixed Grill (RM19.90)
(puas hati makan salmon, lamb, sosej n chicken in one meal haha *gelak kekenyangan)

Ni Hubby punya fav PaPa Combo ke apa tah nama dia (RM15.90):

result : makanan berjaya dihabiskan.

Saturday, November 14, 2009

..my favourite breakfast..

pagi-pagi weekend (kalau En Hubby terpaksa bekerja)- inilah sarapan pagi saya. senang, cepat dan err..menggemukkan? ni dalam 15 minit dah siap ni. tapi kalau En Hubby ada pagi-pagi weekend, samada dia akan mintak buatkan favourite breakfast dia iaitu jemput-jemput atau nasi lemak - atau saya akan cakap "kita breakfast kat luar ari ni nak?" haha.



scrambled egg, baked bean, daging burger, coklat panas. siap.

Thursday, November 12, 2009

..some thing(s) to dream about..

has fallen in love with this and fell even deeper whenever i see him on highway hari-hari pergi and balik kerja..but, terpaksalah memendam perasaan. *xtau lah kenapa i sangat suka bulky2 vehichles macam ni..
NISSAN MURANO:
*sigh...dont know will i ever own you?


although these three sweethearts are still in my heart but it's not practical when one day i become a mom to ride in any of these..



Nissan Skyline GTR R35:

Mazda RX8:

Honda NSX:
.
.
.
.
.


GET REAL, IZZA!!!

wakakak..terus terbangun dari mimpi.


despite these angan-angan, in fact, i'm more than happy with my current ride - Blackie (ok, i didnt name my car, i just thought of it while writing this. in fact, i dont really have much connection with it - i rarely wash it. sian dia huhu).


Belilah barangan buatan Malaysia :)