Monday, May 29, 2017

Ikan Percik

Pejam celik, pejam celik, dah pun bulan puasa lagi.

Alhamdulillah berpeluang bertemu Ramadhan lagi. Semoga ibadah tahun ni lebih cemerlang berbanding tahun-tahun lepas.

Okay, mukaddimah mesti kaw-kaw. Padahal nak share resepi je pun. Bolehlah dicuba kalau-kalau buntu tak tahu nak masak apa untuk berbuka. Resepi yang simple tapi hasil yang wow!

Nah resepi Ikan Percik. Bila tambah kerisik tu memang sedap menjilat jari. Tapi macam biasa bahan-bahan tu kena agak-agaklah.

*Resepi from my adik ipar.

Bahan-bahan:
- Bawang putih, halia dan bawang merah dikisar
- Cili kisar
- Serai
- Kunyit hidup ditumbuk (kalau tak ada, kunyit serbuk pun boleh)
- Kerisik
- Belacan
- Gula melaka
- Santan
- Asam keping
- Garam
- Ikan dilumur garam dan dibakar terlebih dahulu


Cara-cara:

Tumis bahan-bahan kisar.
Masukkan serai dan cili kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan kerisik, belacan, kunyit, gula melaka.
Masukkan santan dan asam keping.
Garam secukup rasa.
Tuangkan ke atas ikan yang telah dibakar tadi.
Siap.

p/s: Selain ikan, boleh juga diganti dengan ayam.

Thursday, May 25, 2017

Kari Ikan Mamak style

I got this recipe from my sister. So the credit goes to her. First attempt of this type of curry which is without santan. And it turned out to be sedap! Ehehe. No, I mean the recipe, not my cooking.

Bahan-Bahan:

Bahan kisar : Halia dan bawang putih
Bawang besar (dimayang)
Cengkih
Bunga lawang
Buah pelaga
Kayu manis
Daun kari
Kentang
Tomato
Serbuk kari ikan (Adabi + Babas)
Cili kisar
Ikan (ikut suka)

Cara-cara:

1. Tumiskan cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar ( halia dan bawang putih) hingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar.
4. Masukkan daun kari dan kentang
5. Masukkan cili kisar
6. Masukkan ikan
7. Masukkan serbuk kari yg dah dibancuh
8. Masukkan sikit air
9. Tunggu mendidih
10. Masukkan tomato (potong 4)
11. Masukkan garam
12.Kalau nak lagi pedas, masukkan cili kering yang dipotong
13. Siap

p/s: In case terlebih pedas, boleh masukkan asam jawa untuk balancekan rasa dia.

p/p.s: Gambar belum ada almaklumlah pakai handphone murah gambar berjerebu malas nak upload.

Wednesday, May 24, 2017

My Subconscious

I don't really talk about you
  don't really have your pictures in my phone
          or in my stupid social media gallery

I don't really call you
  don't really ask about your days

And they wonder do you matter to me
                  at all

Darling, don't you listen to them

You know you are my subconscious

you are always there
   in my mind

even when I don't think of you.



Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observations. Just chill, don't speculate.





Tuesday, May 23, 2017

My Rock



I printscreen-ed this from Yasin's instagram after the news of Chris Cornell's death. 

The words speak my mind about a certain phase that I've been through and how songs have helped me pushed through it.

"They've helped us moved on.
They've pushed us out of bed.
They've helped us live when nobody else had the time to.
Artists have inspired us in endless ways and have been with us through stages in our lives"

I had my dark moments. Moments when I felt so lost but couldn't tell anyone about it. It was depressing. I had lost interest in everything. All I wanted to do was sleep. And of course, it did affect my studies back then.

Along side with other 'self-treatment' there were also two major things that helped me get through that phase - Coldplay and Sheila On 7. I remembered listening to them every day and in a way I felt like I wasn't alone. Their songs soothed and accompanied me, along with my struggle to get better. They were not self-help songs but it was as if someone telling me that "You've got this. You will be okay".


I'm sure I am just one out of million others they've helped and inspired . But THANK YOU!!









Sunday, May 21, 2017

Random Act of Kindness #2

Al-kisah pergi breakfast pagi tadi.

Masa tengah tunggu makanan sampai, ada kakak datang kemaskan meja dan angkat pinggan-pinggan customer sebelum ni. 

Tiba-tiba dia cakap "Duduk dulu ye". Aku pun senyum jelah sebab memang tengah duduk pun kan. Lepas tu dia tanya lagi "Tak sihat ke? Muka macam demam"

Hehe. Memang pagi tadi mata macam bengkak sikit tak tahulah terkurang tidur ke, terlebih tidur ke. Tapi sihat je sebenarnya.

But the point is, kita tak tahu apa yang kita cakap tu kadang-kadang boleh beri impak kat orang lain, even strangers. jadi berkata-kata baiklah selalu. Macam kakak tadi. Kadang-kadang memang mood aku ni gloomy je pagi-pagi, tapi bila orang concern macam tu, barulah rasa macam 'terbangun' sikit.

Berkata-kata yang baik tu pun sedekah, kan?

#spreadlovenothate

Friday, May 19, 2017

Self-Reminder

Something to ponder:
"Do you really want to be happy? You can begin by being appreciative of who you are and what you've got"
-Benjamin Hoff-

Thursday, May 18, 2017

Wardrobe Clean-up

Ni clean up yang dah ke-berapa kali pun tak tahu dah ni. Dah lama start tapi tak setel-setel jugak.
Dulu masa zaman orang start pakai tudung express awning keras yang dipelopori Ariani tu, semua tudung bawal aku packed dan bagi orang. Sebenarnya bukanlah sebab ikut trend, tapi more to nak memudahkan hidup. Tudung tu kan tak perlu gosok dan sarung je, maka sesuai sangatlah dengan diri yang malas nak menghadap cermin pagi-pagi.



Aku dah berapa kali packed and unpacked balik koleksi tudung ekspress awning keras tu. Mula-mula ada rasa nak bagi orang tapi yelah, budak-budak muda sekarang kan ikut trend manalah ada yang nak pakai lagi tudung makcik-makcik ni. So for now, I'm keeping them so that this makcik can wear them to pasar.  Cuma masalahnya sekarang - storage pulak..adoiii. Tak tahu dah nak letak kat mana.

Okay, enough about that.

So, sekarang dah musim shawl pulak kan, be it instant shawl, semi-instant, long shawl, etc etc.. Even long shawl yang tak instant pun dah boleh pakai within 10 seconds sebab dah ada kaedah senang nak membelit . Dan tudung bawal pun is making its comeback. Yang bestnya tudung bawal sekarang dah murah dan tak jarang macam dulu-dulu.

The main reason I'm giving up those tudung awning keras tu this time is because of the size. Kalau boleh nak pakai yang a little bit wider than ngam-ngam. Jadinya, I opted for shawl sebab kalau pakai shawl kita boleh adjust kelabuhan tu.

Sekarang dah tak susah nak cari tudung yang compliant. Sellers nowadays are mostly aware with all the requirements, especially on the appropriate width and opacity of the tudung which is very good and convenient. So banyak dah choice. Kalau malas nak membelit, pakai je instant. Kalau tak nak pakai shawl, bawal pun dah berlambak yang bidang besar-besar. 

Bawal pun sangatlah senang nak manage. Nak basuh boleh campak je dalam washing machine. Lepas tu kalau pakai yang jenis printed tak payah gosok pun tak pe unless kalau garisan lipatan tu visible sangat.

So for me, bukanlah trend yang dikejar. Memang tak pernah ikut trend pun, cuma beralih arah bila ada yang lebih convenient. 

On a different note, I am confused with the term "bawal". I read it somewhere before that bawal is originated from the word Voile, a fabric material in cotton family. Material kain tudung bawal yang mula-mula dulu tu lah. Tapi sekarang kenapa yang material satin pun dipanggil bawal jugak? Kalau disebabkan dia bersegi empat, sepatutnya panggil square scarf kan? Ke info yang bawal-voile ni salah?


Friday, May 12, 2017

The One Who Dies Believing The Lies

"The One Who Dies
   Believing The Lies"

One thing about truth
it hurts when it hurts

As much as we want to be right
          we could be wrong, too

Could we be among the strong ones
to admit being the wrong one
           the mean one
           the bad one

Because if we are not
we'd just continue on living
    defying the truth
    believing the lies

There is nothing wrong being wrong
if we embrace the lesson
to learn
      and to grow

And there's nothing right about being right
if it only makes us full of ourselves;
if in the end
all we do is
      hurting others

Especially those who care
those who love
those who sacrifice
those we choose to forget


Sometimes all we have to do
is to look around more
to search for life outside our own
so that we can finally see
that things are not always about us
that others matter, too

Especially those who were there for us
      maybe not in the way we'd like them to
      maybe in a way we'd never understand
      maybe in the only way they could

Because the truth is
we are not always perfect
we are not always right
and we are not always the victim



It could have been worse
    than living in lies

we could die in vain
      believing the lies


I Remember

I think at some point, we are all broken.

And this is especially for those who are now in a grieving state out of a break-up (of any kind of relationships) and feeling helpless,  let me brief you through the process.

Although this is not really a manual of "How To Heal A Broken Heart", somehow, I believe the process is the same for all of us. We take our own time, sometimes it may take years, but at least we're progressing. 

We hit rock bottom, hurt and broken. But the most important step after that is wanting to heal. You have to WANT to get better.

Don't worry too much, girls (or even guys). Don't be so sad. Remember that it's just a phase that you will get over with one day. 





I Remember

I remember
being so much in love
and yet
       feeling all broken
       
       
I remember
   standing from afar
   watching you
   with someone else


I remember
   telling myself
   "I am not good enough
   not pretty enough
   not enough"

I remember
    saying goodbye to 'us'
 the 'us' that never existed to you


I remember
   crying in the middle of the nights
   missing you

I remember
    struggling to wake up
  every morning

I remember
     faking a smile
 just to get through the day

I remember
       feeling dead inside




And then
   I remember deciding
   it had to stop
   

   I remember picking up the pieces

   I remember standing up

   I remember walking
       stumbling, but walking

   I remember re-gaining
        what was lost in me


   I remember healing

   



And I remember
  forgetting you.


Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Thursday, May 11, 2017

Of Survival and Humanity

Of Survival and Humanity

I turn on the TV
    nothing much on the screen
but wars and crimes
tears and blood.

It just keeps going on
         and on
like one human life
doesn't cost even a dime

As if it's unstoppable
as if it's inevitable

Is it the silence of the good
or is it in the hands of the crook?

Either way
   the world is dying, anyway

For one with no greed
   will never lead

But one with no mercy
    will rule society

And I wonder
  what's in it for the rest of us?


A pure human heart
  will never tolerate violence
should we then give up humanity
         to survive?

A true sane mind
   will never condone brutality
should we then give up sanity
        to stay alive?


But is it worth surviving
    in a world without humanity

Can we even call it a living
    in a world without sanity

Sunday, May 7, 2017

Kacang Pool haji

First time makan dekat kedai dia. Selalu makan dekat Medan Selera yang sebelah balai bomba Larkin tu. Actually kedai tu berdekatan je dengan medan selera tu. Cuma tak tahulah kenapa sebelum ni kalau Google Map atau Waze Kacang Pool Haji, mesti dia akan bawak ke Medan Selera tu.

So tipsnya, cuba search SRJK (C) Foon Yew 3, Larkin sebab kedainya memang betul-betul seberang jalan sekolah tu. Kalau dari balai bomba, sekolah di sebelah kiri, kedai Kacang Pool haji ni di sebelah kanan.

Selain kacang pool, ada jugak menu lain seperti di gambar. Dan yang menarik dekat sini ada pilihan daging kambing untuk kacang pool. Kalau dekat medan selera tu rasanya tak ada daging kambing.


Friday, May 5, 2017

Random Act of Kindness

Salam Jumaat.

Sebenarnya tak susah pun nak buat baik kan? Mungkin cita-cita yang terlalu tinggi nak mengubah dunia kononnya, maka terlepas pandang akan kuasa kebaikan-kebaikan yang kecil. Walaupun kecil tapi impaknya besar. Tetap mengubah dunia. Dunia seseorang.


Alkisah hari tu pergi Jusco  sorang-sorang shopping barang dapur . Mula-mula perasan tough, malas nak cari troli (bila tengok kat tempat troli tu kosong). Rasa macam mampu je angkat barangan tu. Tapi bila dah menapak ke tempat parking, nak tercabut lengan dan bahu rasanya (okay, exaggerating much). Dahlah kita sejenis yang suka parking jauh-jauh, konon-konon nak dapatkan khasiat exercise berjalan tu.

Dan dekat parking lot memang bersepah-sepah troli yang ditinggalkan, maka terus letak je groceries items dalam troli pertama yang dijumpai. Tapi tulah, memang selalu sangat dah berjodohan dengan troli yang alignment roda dia lari entah ke mana. Struggle lah di situ nak pastikan troli berada di jalan yang lurus.

Tiba-tiba ada satu couple yang lebih berusia dari belakang senyum-senyum. Yang perempuan tolong tarik troliku sampai lah ke kereta. Segan dan serba-salah sebab dia lebih berusia. Tapi pada masa yang sama bersyukur sangat-sangat.

Nampak simple je pertolongan tu but actually it helped a lot. So I'm reminding myself to be more observant of my surroundings next time around. In case someone is in need of help. Ni tak, sokmo jalan menonong je tak hiraukan persekitaran*dush, dush kat diri sendiri..

#spreadlovenothate



Tuesday, May 2, 2017

Songs and Moments #1 [Eternity]

#2 - Eternity by Robbie William

Close your eyes so you don't feel them
They don't need to see you cry
I can't promise I will heal you
But if you want to I will try

I'll sing this somber serenade
The past is done
We've been betrayed
It's true
Someone said the truth will out
I believe without a doubt
In you

You were there for summer dreaming
And you gave me what I need
And I hope you find your freedom
For eternity
For eternity

Yesterday when you were walking
We talked about your mom and dad
What they did to make you happy
What they did to make you sad
We sat and watched the sun go down
Picked a star before we lost the moon
Youth is wasted on the young
Before you know it's come and gone too soon


You were there for summer dreaming
And you gave me what I need
And I hope you find your freedom
For eternity
For eternity

For eternity
I'll sing this somber serenade
The past is done
We've been betrayed
It's true
Youth is wasted on the young
Before you know it's come and gone too soon

You were there for summer dreaming
And you are a friend indeed
And I hope you find your freedom
For eternity


You were there for summer dreaming
And you are a friend indeed
And I hope you find your freedom
Eventually
For eternity
For eternity





This song will bring me back to the Terminal Bas Butterworth dekat jeti feri tu. Masa tu terminal tu dah terbakar. Year 2001. Masa matriks. Tak ingat sem berapa. Tapi ingat suasana petang tu. Bersama dengan budak-budak Gang Bilik Belakang (haha nama gang tak boleh blah) yang balik kampung bas malam.

Lagu ni berkumandang masa kami jalan celah-celah kaunter bas. Bukannya tak pernah dengar lagu tu sebelum tu. Tapi entah kenapa bila dengar kat terminal masa tu, dia lekat dalam memori sampai sekarang.