Thursday, October 19, 2017

Apam Balik Traffic Jam

Masa balik kampung for Raya Haji, apam balik ni jadi penyebab jalan jam di Kota Tinggi. Lebih kurang sejam jugak stuck dalam jam. Ingatkan ada accident ke apa, rupanya sebab orang berhenti tepi jalan nak beli dia.

Okay, nama sebenar dia - Apam Balik Jalan Mawai. To me, memang sedap. Bahagian tepung dia tu lembutnya lahai. Tak pernah lagi makan apam balik lembut dan fluffy macam ni *drooling while writing this 🤤🤤🤤

Ada banyak perisa (seperti tertera pada pembungkus) tapi kami beli yang original je, harganya RM2.50.





Tuesday, October 17, 2017

Semoga

Semoga kamu temui damai dalam kekalutan yang kamu ciptakan.

Semoga suatu hari kamu akan ‘dewasa’ sebelum terlambat.

Semoga kamu bahagia dengan segala kebencian di hati kamu.

Ya, semoga kamu bahagia selalu.


p/s: Untuk para pembenci.




Thursday, October 12, 2017

Bimbo?

First of all, I'm curious - does the word 'bimbo' only associated to pretty face?

Second of all, I don't think anyone should ever address anyone else 'bimbo' as in intellectual capability. 

Especially not when you're the smart one.

Well, just saying.

Me,
Not-so-clever-girl.

Retak Satu Part II

I wrote about similar incident here

And my sister sent this video a couple days ago. I LOL-ed the moment I watched it.

video


Kita senasib, only the plate of hers broke for a valid reason (or must I say a very SOLID reason) that a mortar fell onto it. Haha, another LOL. Sorry, Buyan.

So, misi mencari pinggan mangkuk is ON.


Wednesday, October 11, 2017

Siakap Viral

Sebenarnya kedai makan ni yang viral, di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang:

Parking lot is provided

Pilihan lauk dah tak banyak masa kami sampai. Rata-rata yang datang sini memang makan the famous siakap goreng.

These were what we had (udang goreng dan lauk lain dah habis by that time).




Kami pergi time lunch on weekdays, walaupun orang ramai jugak tapi tak perlu menunggu. Servis sangat okay dan cepat. But I guess, I'm just not a fan of siakap goreng.

The scenery - macam tak menarik sangat.








Tuesday, October 10, 2017

The Kuih Heaven

Sejenis kegembiraan yang tak terkata bila dapat pergi sini. Atau tempat-tempat seumpama ni. Dapat berada di kalangan kuih-kuih manis dan lemak berkrim ni memang sangat heaven for such a sweet tooth like me.


Pictures were taken at Pasar Batu Enam, Kuala Nerus:





Yang ni kalau kat Terengganu, dipanggil 'nganang'. Sorry, tak tahu nama saintifik dia. Rasa dia lebih kurang kuih akok.



Jumpa kuih yang aku sangat masa kecik-kecik dulu:
Tepung Pasung. Dapat tahu nama ni lepas aku google "kuih Terengganu bentuk kon"


And this is the secret ingredient to some meal!


Sunday, October 8, 2017

Popia Beratur

Kalau dekat bazar Ramdhan memang tak ada can lah nak merasa sebab queue panjang bebenor. Nak beratur tu memang kurang sikit kesabaran, maka mampu tengok jelah sambil tertanya-tanya sedap sangat ke sampai begitu sekali orang queue.

Last week pergi pasar malam dan terjumpa. Kebetulan masa tu tak ramai orang maka dapatlah jugak merasa Popia SS Ali ni at last.

So dah tahulah sebab apa orang sanggup beratur panjang-panjang.


The combo package




Friday, October 6, 2017

29th SEA GAMES 2017

Haha. Outdated gila! Mood baru sampai jadi baru dapat nak update pasal ni.

Sebaik je tahu Malaysia jadi host memang terus plan nak pergi tengok olahraga. Any event will do, asalkan dapat hari yang bersesuaian which was either Friday or Monday sebab senang nak mintak cuti sehari je kan.

Jadi sebulan sebelum Sukan SEA start, aku hari-hari pergi check event schedule. Bila dapat tau free admission ticket for athletics, lagilah berkobar-kobar nak prgi.

Hajat di hati nak jugak tengok 100m and 200m final, tapi, acara tu berlangsung in the middle of weekdays, jadi hasrat tu dilupakan jelah. Luckily for us, final match for 4X100 (men and women) and long jump (women) was held on Friday. Dan memang dari zaman sekolah dua acara tu memang wajib masuk. Maka, double yeay di situ hehe.

Seingat aku, last berada dalam stadium untuk acara olahraga was in my 2nd year USM. Dekat stadium USM main campus. Rindunya nak sprinting and jumping, tapi apakan daya, nilah game yang orang takkan main dah once you're 'fully-retired' from it, kan? Kalau main badminton ke futsal ke netball ke, bolehlah lagi main untuk suka-suka.

Okay, enough reminiscing.

Sampai stadium ngam-ngam betul atlit-atlit wanita 4x100 tengah get ready kat track. Sempatlah ambik video yang super-amateur quality ni (tapi video 4x100 women tak lepas nak upload). But, not sure whether it's view-able or not. If not, I'll just remove it later.



video





The results:



Us (haha nak jugak tepek):
Busy bebenor YB ni, tengah wefie pun nak kena jawab phone

Kat tengah padang masa tu ada jugak acara Javelin final. Dan dekat sebelah hujung kanan sana acara Long Jump, so dari seat kami tak nampak. Nak menapak ke sana tu satu hal pulak, maka tengok di big screen jelah. Antara sebab aku suka sangat long jump dulu sebab event tu macam low profile sikit. Orang tak pay attention sangat kat dia, jadi pressure tu kurang. Unlike the 100m, perasaan antara "On your mark" and the "Bang" tu - Allah je yang tahu dia punya dub-dab tu. Tapi paling best masa sprint tulah - tak boleh nak describe perasaan tu haha.

Okaylah, terubat sudah rindu di hati. 

Thursday, October 5, 2017

Blindsided

Of the other possible possibility. Because there are always two sides to every story.


Blindsided

Maybe
I broke your heart in the first place
and acted like I was the victim

Maybe
the cold shoulder that you gave
was your self-defense mechanism

And if that was the case;

I'm sorry
that you have to put yourself back together
while I was busy
playing the broken card

I'm sorry
that you have to heal the wound I caused
while I was busy
misunderstanding you.





Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Tuesday, October 3, 2017

Lay The Ghost of Mistakes To Rest

Knowing what I know now, I always wish to go back in time and do things right all over again.

But;
Had I not gone through all the mistakes that I made, I would not know what I know now.

So;
there's no use going back in time (as if it's possible).

All I have to do is,
forgive myself for not knowing better back then.

Saturday, September 30, 2017

Strangers



Now we're back to being strangers
    we once were

But that's okay
I like being your stranger
      not knowing you
and you, not knowing me


I just hate this thing in the middle
from being just random strangers
  to being back to strangers


I wish our paths didn't cross that day
so I wouldn't have to know
what a sweet person (I thought) you are
and what a narcissist you are


Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Friday, September 29, 2017

Boy vs Man

I read somewhere about differences between a boy and a man. I thought I've printscreen-ed it, but too bad, I didn't.

But this is what I can remember:

A boy - focus on being served and provided
A man - focus on serving and providing

Aku terfikir, antara punca kepincangan institusi kekeluargaan dan masyarakat hari ini adalah disebabkan ini. Anak-anak muda tidak diasuh dan tidak dilatih untuk 'serve' dan 'provide'. Berapa ramai anak muda yang dari segi kudrat mental dan fizikal terlebih mampu untuk berdikari tetapi masih mengharapkan ihsan orang lain untuk hidup? Lebih 'pathetic', menyalahkan orang-orang sekeliling di atas pilihan hidup yang salah?

(**I emphasize on 'antara' because obviously, it is not the sole reason)

I believe this is among the 'WHYs' -  because our old boys refuse to grow up into a man. 



Jadi pesanku pada PEMUDA harapan bangsa;

Berhentilah merintih mengenang nasib dan menyalahkan semua orang dalam dunia.

Grow up and be a man. 
A real man.


Thursday, September 28, 2017

Something Borrowed

I seek permanent
in something borrowed

and then get disappointed
when it's taken back


I forget the fundamental of the concept
that something borrowed
needs to be returned



Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Wednesday, September 27, 2017

Just Another Poem of Humanity

This is just another humanity poem
intended for the human heart

But human rights
is becoming such a complicated thing
it's becoming more
                  than just 'right' or 'wrong'
so we no longer afford
having a heart
for it is such a heavy baggage


Nobody reads humanity
   people are too busy chasing prosperity



So there
   this poem
is better off unfinished

rather than unread




Tuesday, September 26, 2017

I Am Not

I Am Not


I am not gone
but all you feel
is my absence

I am not done
but all you see
is my imperfection



Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝






Monday, September 25, 2017

Finding Light

Finding Light

I will find the light
in the darkest night

I will find the light
to warm the coldest fight

I will find the light
even hope is out of sight

I will find the light
despite my fright.

Friday, September 22, 2017

Not The One

Not The One

I wanted you to hear me
to see me
to value me
to adore me


but I understand now


Even if I write the saddest song
it will never get to your heart
because I am not the one you hear

I could pass you by everyday
but you will never look at me
because I am not the one you see

I could heal your wound
but you will never mind me
because I am not the one you value

I could be by your side
for the rest of eternity
but I will never make you laugh
because I am not the one you adore

I understand that now
and it's not your fault
and it's not me, either


I understand
I am not the one
and that's why I don't matter.




Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Thursday, September 21, 2017

Making Peace with Those Who Forget

There are certain people in our life that we would do and sacrifice anything as long as they are okay. 

But sadly, for some reason, eventually, they just forget. Or leave.

As much as we want them to stay, we just have to learn to let go. Because no matter how hard we try, some people aren't meant to stay. If it's not by choice, it would be by fate. 

But it doesn't have to be a bad thing. All you have to tell yourself, that all of the hardships and sacrifices that you were willing to undergo with/for them meant something. That you were a good person. That you were capable of putting aside your own comfort for other's sake. That you were a strong person. someone with the heart of gold.

So don't regret it. As for the people who forgot about it, and forgot about you,  then, obviously it's their loss, for not wanting to be around someone who is selfless, who's willing to undergo storms with/for them.

After all, it's not your fault that people change. You can still be that good person you once were by making peace with that fact. And then, move on. And continue making this world a little better for everyone else around you.

Wednesday, September 20, 2017

Small Job vs Small Man

"There is no small job, only small man"

Tak dapat nak letak kredit sebab tak tahu siapa punya quote ni.

Peringatan untuk diri sendiri sebab selalu lost passion in my jobs sebab aku ended up fikir kerja aku tak penting, tak ada value dsb. And that thoughts surely will lead to de-motivation.

Jadi quote tu memang kena la setepek dengan muka aku. What a small person I am. 

So hopefully I would be able to reset my mind. Even if my job doesn't seem to have direct contribution to society in specific (like doctors), but then again, there is no small job. Every job is important. 

Tuesday, September 19, 2017

This Screwed-Up society

Al-fatihah untuk semua mangsa dan keluarga mangsa kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah. Dan untuk kita yang lain juga, semoga kita semua mampu mencari penawar untuk masyarakat yang sudah terbukti sakit tenat. 

Ada banyak benda daripada keseluruhan peristiwa ni yang tak mampu dihadamkan oleh akal. 

From the day one of the news. Pasal video yang direkod semasa kejadian, masa anak-anak tu cuba selamatkan diri. I couldn't bring myself to watch it, I hope it's not true. Because if it is, I cannot imagine what a steel-hearted the person who's recording it is. I mean, takkanlah sanggup rekod sementara melihat tangan-tangan mintak tolong tu? Walaupun mungkin tak ada apa yang boleh dibuat untuk tolong but still, recording a video? 

And then - the obsession of our society to spread out info/news yang belum tentu betul atau tidak. 

And as for the kids who were involved with the crime, I don't have words for that.  It's beyond insanity.

The blaming game will not do any good now.

It all goes back to the core of the human beings. If it is not HUMANITY, then what are we now? 

Monday, September 18, 2017

Macam Belangkas

Ni bukan macam belangkas. Ini memang belangkas. Hehe.


Pakcik yang tangkap ni nak bagi free je belangkas ni, tapi iols tak pandai nak buang racun dia tu maka tak ambik lah. Kalau dia bagi yang dah masak, memang terus ambik.

Yang saiz besar tu betina, yang kecik jantan. Dan aku baru tahu nama dia in English - Horseshoe Crab. Comel betul nama dia.

Okay dah, sekian pelajaran Biologi Marin hari ini.

Sunday, September 17, 2017

Tips Masakan Tahan Lama

These tips I got from observations and also conversations with the elderly. So let me summarize in one article.

Tahan lama tu bukanlah maksudnya tahan berminggu-minggu macam tu. Maksudnya bolehlah tahan semalaman tanpa dimasukkan dalam fridge. Gitu.

1. Untuk nasi, basuh beras bersih-bersih sampai air warna putih. Selain nasi jadi tahan lama, arwah tok saudara  aku pernah bagitahu ni tips dia untuk awet muda. Tapi serius, arwah memang awet muda.

2. Masa nak serve makanan tu, make sure semua bekas-bekas tu betul-betul kering sebelum letak makanan dalam tu.

3. Lepas masak jangan terus tutup kuali/periuk. Bagi asap-asap tu reda dulu ehehe. Maaflah, tak reti nak buat ayat macam mana 😬

4. Tumis bahan-bahan kisar (contoh: bawang putih, halia, bawang merah, cili boh) lama sikit.

5. Jangan campur-campur senduk.

Tu je yang teringat buat masa ni. Tadi rasa-rasa macam banyak, rupanya lima je ke?  😂😂😂 Tengoklah, kalau ada lagi nanti aku tambah lagi.

Thursday, September 14, 2017

Colors of Me



I am black and white

and you, 
are the colors to my life.





Pic: Nikon D90 and photoshopped.

Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Wednesday, September 13, 2017

Mencerap Bulan

Okay, tipu. Tak cerap bulan pun. Cuma dapat tengok Zuhal dan bintang *tak ingat nama.

Dapat tahu pasal tempat ni masa kat Matta Fair hari tu. Memandangkn makcik seumur hidup tak pernah pergi Port Dickson dan harga resort (sekali dengan Balai Cerap Teluk Kemang visit dalam pakej) tak sampai RM200, maka grablah deal tersebut.


Klana Beach Resort tu okaylah, bersih, ada pool dan syariah compliant memandangkan it's wholly owned by Majlis Agama Islam Negeri Sembilan. Mana nak cari resort ada provide telekung sejadah semua kan?




Waktu dibenarkan masuk balai cerap ni pukul 1130 malam. Siap tertidur-tidur lagi sementara nak tunggu 1130 tu. nasib baiklah terjaga 1115, kalau tak burn jelah. Mamai-mamai tu gigihlah naik tangga sampai tingkat 4.

Lepas dah tengok bintang yang tak ingat nama tu, officers dekat balai cerapan tu ada lagi brief dan tunjuk gambar yang diorang ambik - gambar planet-planet, lightning, constellation, etc etc..

Balai cerap ni betul-betul depan resort ni je, dalam kawasan yang sama. Aku sempat jugaklah baca funfacts tempat ni, antaranya - balai cerapan ni adalah yang tertinggi merekodkan anak bulan di Malaysia.

The telescope

Sejadah, telekung, kain pelikat provided


The view in front of the resort:



Tuesday, September 12, 2017

Something About The Rain



Something About The Rain


There is something about the rain

    and it's not about the wet clothes
                                  or umbrellas
                              or the coldness


There is something about the rain

I don't know how it is attached to the past
but while I sit here watching the drops
I smell the scent of the old days

of people who's come and gone
of love that's lived and then died
of hope that's ignited and blown off

of happiness
and of sorrow

of the old days.



Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Thursday, September 7, 2017

Menjejak Daging Salai

Gara-gara tengok TV, kalau tak silap Majalah Tiga kot. Lepas tu kemaruk nak merasa daging salai yang diperkatakan ramai tu.

Aku save siap-siap nama tempat tu - Kampung Kundur Hulu. Tapi nama kedai yang featured on TV tu tak captured pulak, jadi bila sampai kampung tu main agak-agak jelah.

Yang kami jumpa ni, kalau dari arah Port Dickson, dia kedai pertama yang kita akan jumpa, sebelah kiri. Dari Port Dickson lebih kurang setengah jam perjalanan.

Kat kedai tu ada yang dah siap-siap masak jadi bolehlah menjamu selera di situ.


*excuse the penyapu..malas nak crop

Rendang Itik Salai + Daging Salai Masak Lomak

Daging Salai Cicah Air Asam


Kami beli jugak daging dan ayam kampung salai yang belum dibuat lauk. Tuan kedai kata boleh tahan seminggu kalau disimpan dalam peti, dekat regrigerator compartment tu. Tapi dia kira half-cooked jelah, so nak kena masak jugak sebelum makan. Sebenarnya diorang ada jugak jual pes masak lemak tapi masa tu dah out of stock pulak.

Ayam tu aku buat masak lemak cili padi, okaylah. Daging aku buat masak merah, tapi rasanya tak berapa kena kot. Aku agak yang salai-salai ni kita kena masak dengan santan, macam masak lemak atau rendang, baru menjadi-jadi 😁😁

All in all, aku suka sangat rasa smoky daging, ayam dan itik salai tu. Dah teringin balik pulak rasanya.


Sunday, September 3, 2017

Mengalah Bukan Kalah

It was exhausting to be sleepless at night thinking about things you know you can do nothing about. It was a waste of everything - time, energy and even peace of mind. But I couldn't help it - feeling hopeless yet still trying to find a way to put a stop to it.

I wish I am stronger and wiser. 

But all I am is just an overthinking freak 😔


Wednesday, August 30, 2017

Blocked and Annabelle and Triffle

I am running out of stock to auto-publish already. Nak create new post tu macam terkena sindrom writer's block pulak. Ehehe acah-acah writer pulak dah. Yang sebenarnya tak berapa fasih lagi nak transfer/ upload gambar.

Last week ada pergi tengok Annabelle tapi macam tak dapat nak review sebab aku duk main phone je dalam tu. Tak berani nak tengok sangat. Lagipun dapat tiket free, so tak rasa rugi sangat.

Lagi, recently ada cubaan buat trifle the pudding. Yang sedihnya, aku punya custard tu boleh pulak terhangit. Rasa macam dah jadi signature taste dah ni. Kalau masak tak hangit, tak sah 🙄🙄🙄🙄. Tapi mujurlah anak saudara yang sorang tu suka pulak. Maksud aku, dia specifically suka layer custard tu. Mungkin dia tak perasan rasa hangit tu.

Haha. Rojak sungguh post ni. Semua benda nak cerita tapi semua pun tak sampai, kan?

Okaylah, till later.



Thursday, August 24, 2017

Rajuk yang Tak Sudi

Kalau kita terlalu merajuk dan membawa diri, orang mungkin nampak kita sebagai "tak sudi".

Memanglah, kita tak boleh nak puaskan hati semua orang. Tapi aku rasa, tak salah kalau CUBA. Bukan cuba puaskan hati semua orang. Tapi cuba untuk gembirakan hati orang-orang yang sayang kita.

You know what, sometimes, a simple emoji will do. Tak susah pun.

Jadi, sementara kita terlalu sibuk membawa diri, sudi-sudikanlah memandang orang yang sayang. Yang sentiasa doakan kita di setiap langkah kita, yang doanya adalah rahsia antara dia dan Tuhan. 

Aku bimbang,
kiranya rajuk di hati
bisikan syaitan semata
bukankah kita yang rugi?

Nauzubillah.


Wednesday, August 23, 2017

All We Need Is A Different Perspective

That day I cracked my head thinking on how to re-organize kitchen stuffs on the very limited space of my table top to add in the water filter. The never ending problem is always - the space.

The thing that consumes most of the space is the bulky dish-dryer. At first I was thinking about moving it to the so-called working table which is on the other side of the kitchen but then, it wouldn't be practical not to place it next to the dish-washing sink, right?

Finally I decided to just change the angle of the dryer to make room for the water filter. And after that, not only the space problem has been  solved, but also the dishes loading problem I had since forever. I am now able to arrange the dishes without having to step on a stool anymore. Plus the pulling of blind string became easier because all these while the dish-dryer was in the way.

I actually solved three problems just by changing the angle of the dish-dryer.

.
.

In a way, I am relating this in life's everyday challenge - sometimes we don't have to remove things. Or even move things away. Some changes don't have to be big or drastic to make an impact. 

A little change of perspective might do the trick.

The problem with us is - sometimes we get too comfortable with our everyday routine, and even tolerated discomfort because we get so used to it. We don't want to consider about any adjustment, because change seems scary.  We thought we have to change the whole thing, the big things and start over when what we actually need is just a little twist of perspective.


Tuesday, August 22, 2017

The Emoji Movie

Lepas tengok cerita ni, aku rasa kesian dekat emoji-emoji yang kita tak pernah guna tu, maka aku pun cari emoji-emoji tersebut dan cuba untuk guna mereka-mereka tu. Haha, itulah moral value yang aku dapat dari movie ni.

Movie ni memang comel, walaupun orang seat depan siap berdengkur padahal movie baru main seetengah jam. Mostly pasal perjalanan emoji yang malfunction nak keluar dari app dia (something like Whatsapp) untuk pergi ke Cloud supaya dapat re-program diri dia jadi normal. 

Okaylah, my verdict: amusing. Some parts are too cute to handle. And cerita pasal benda yang berlaku dalam smartphone, so memang terasa dekat di hati *eh, ke dekat di tangan? 

Quote of the movie:
"What's the point of being number 1 if there are no any other number?"

Saturday, August 19, 2017

Karaoke ke?

I think I must have a say on this. Haha nak jugak kepochi hal-hal retis ni kan. Eh, masuk prime time evening news apa, so kira masalah negara dah tu (roll eyes emoticon).

Issue tu dah macam melalut-lalut je rasanya. And biasalah bila dah kantoi, macam- macam ceritalah nak defend dan counter-attack. Cuba kalau tak kantoi?? It'd be a whole different story already.

I don't know the whole story and not intended to know pun. Cuma baru ni tengok video yang the wife recorded to back up the husband bila ada orang komen macam-macam dan kecam husband dia. Entahlah. I think she must be tired. Sedih tu tak payah ceritalah kan.

And I wonder,  bila benda-benda macam ni jadi, can man (read: the husband) ever imagine what misery they've caused to their partner? The pain and humiliation that the wife has to face? Suami buat hal - tu dah satu hal. Nak maafkan tu, satu hal lagi. Lepas tu, tambah lagi - sampai ke sudah the wife kena pertahankan pulak the husband. The husband yang in the first place pergi cari pasal.

Yelah, dia dah mintak maaf. But does it end there? Tak pun, kan? Okay, okay, makcik emo haha. 

I have some advice to the girls. Please please please put your guard up when you're around suami orang. (Or even boyfriend atau tunang orang pun). In case diorang ajak u pergi lepak-lepak minum-minum makan-makan BERDUA dengan alasan "bukannya ada apa- apa pun. Lepak / minum / makan je pun", you always have the choice to say NO.

It always started with "bukan ada apa-apa pun". And yang I paling tak paham,  kalau betul tak ada apa-apa, apa perlunya buat aktiviti tu semua - berdua? 

Dahlah. Bebel banyak-banyak pun, I guess, kalau orang memang jenis tak kisah nak rampas bf/tunang/suami orang, dia peduli apa kan? 

Owh, nak kena clarify jugak. I tulis ni based on cerita artis pergi karaoke tu. Kang ada yang pi tanya husband I pulak kenapa I tulis benda-benda ni adoiii. Nauzubillah.

Friday, August 18, 2017

Pusingan U

What's wrong with making u-turns if it means making up for your past mistakes?

What's so wrong with making u-turns if it gets you to the right destination?

What's wrong with u-turns?


On an unrelated note, I selalu je buat u-turn kat tempat yang tak boleh u-turn ehehe. Asalkan tak susahkan orang on the other side, apa salahnya.

Thursday, August 17, 2017

The Lost soul

I am here
 (but I am not exactly here)


I was there
  (but I was not exactly there, either)


This is just me
filling up the void in a space
and a blank space is never a home


I am just flesh and bones
bound to titles and roles

but underneath
I am nothing
but a lost soul



Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Wednesday, August 16, 2017

The Dark Tower

Since movie ni baru lagi tayang, maka aku tulih sikit-sikit jelah kang spoiler pulak ehehe.

Kalau ikutkan genre fantasy macam ni memang not my cup of tea, but because of these two reasons, pergilah jugak tonton.

1. Matthew McConaughey
2. Dapat redeem tiket free

Based on Stephen King's novel - The Gunslinger. 

Walaupun Matthew McConaughey jadi orang jahat, tapi okaylah. Story line macam slow sikit tapi makin lama makin geram dengan Matthew tu.. Jahat bebenor dia tu (tak ingat pulak nama watak dia dalam tu), so jadi tak sabar nak tunggu scene dia kalah sebab macam impossible je nak kalahkan dia.

Tapi part The Gunslinger (yang datang dari dunia lain) masuk ke dunia Bumi ni, rasa macam banyak je dah tengok scenes macam tu kat movie lain. 

Kalau ada sequel ni rasanya tak pi tengok dah kot. Eh, ye ke?

Monday, August 14, 2017

Bukan Dungu







Bukan Dungu

"Aku bukan dungu yang sakit
yang jatuh tetap tak mahu bangkit

Aku bukan dungu yang gila
yang luka tetap tunggu dipersenda

Aku bukan dungu yang tak malu
ditinggal tapi masih tertunggu

Aku bukan dungu

Aku hanya
tetap mahu kamu"



For the broken souls.

The hardest part is always to let go,
But let go, anyway.

Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝





Saturday, August 12, 2017

Middle Age

I have always wondered what it's like to be in the middle-aged group. So this is it, wonder no more. arghhh. Not in the youth age anymore (although, to be honest, I haven't really felt like one, denial maybe, or still young at heart maybe 🙄)

Ada cerita perihal umur ni. Awkward situation, I must say. But on a second thought, malas pulak nak menulis pasal tu, takut terkena tulah haha.

So, I'm one year older today. Alhamdulillah. Masih diberi peluang bernafas, bergerak dan berusaha. Here's to another year wiser, InsyaAllah.




Wednesday, August 9, 2017

Dunkirk

*spoiler alert*


I'd give 10 stars for this movie. For this kind of genre, I don't need to know or like any of the actors, I'd still definitely watch it. Owh, ada sorang budak One Direction in it but I don't remember his name.

It's based on a true event in World War II which was called "Dunkirk Evacuation" (I googled this in the cinema when the screen suddenly went white for almost half an hour. Not sure what was the technical issue, but we waited anyhow. Sabar tak sabarlah, haha)

Basically, the story line was divided into three parts - the jetty, the air and the sea which towards the end of the movie, they intersected each other. Brilliant story line, I must say. Although for one of the part, it ended sadly...why???

The climax part was when all the little ships reached the beach to save the armies. The kind of scenes that send shivers to your spine. And knowing that it really did happen in the past, I was totally in awe. Big salute to the British who mostly came all the way, unequipped with any  military weapon,  full aware that they were risking their life and yet still answer the call to help those trapped armies. Most of them came and helped bringing the soldiers back home with just regular fishing and merchant boats and pleasure yachts, etc etc. Respect betul.

I love the brief conversation of an old volunteer who's handing out blankets to the armies:

Volunteer: Good job, son.
Soldier: All we did was survive.
Volunteer: That's enough.

Deep!

And that's one thing about war movie - they never fail to convey the message of humanity so beautifully in it. Although in reality, if there is enough humanity in all of us, I bet there wouldn't be any war around us anymore. Because there's nothing human about war in the first place.

Just saying.


Tuesday, August 8, 2017

Pain-Killer

The problem is that we rely too much on the pain-killers. Rather than to treat the root cause of the pain.
Literally or not.


Pain-Killer

Addicted,
I am addicted
     because I don't want to feel the pain

Denial,
I'm in denial
     so I don't have to deal with the pain

I need you
As anesthetic, although temporary
As camouflage, although it's not real

I need you
   because I'm addicted
   because I'm in denial


And I need you
so bad.



Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝





Friday, August 4, 2017

Nampak Baik vs Jadi Baik

Something to ponder:

1.Kalau nak NAMPAK baik, kita akan suka bagi nasihat.

2. Kalau nak JADI baik, kita akan suka dengar nasihat.

Bukanlah tak bagus bagi nasihat pada orang lain, tapi pada masa yang sama kalau kita tak suka orang tegur salah kita / nasihatkan kita, maksudnya kita tergolong golongan yang pertama tadi.

-Prof Muhaya-

Thursday, August 3, 2017

Kahlil Gibran's Treasured Writings

I am not much of a reader. But from time to time, I force myself to read so that my mind won't be so idle.

It took me 4 months to finish reading this book.  It was not an easy read for me.  With its heavy content and the limited vocab of mine - payah bebenor nak fokus.

And then it took me another months to write this so-called review ehehe, reviewlah sangat.

It's a compilation of Kahlil Gibran' many writings and there are also his letters to his friends. Memang hebatlah, tulis surat pun guna bahasa tinggi.

But there's something about it - when I found out that most of his original writings was actually in Arabic, I felt slightly upset because all these while I was reading his material in English.  Because to me, the translations normally will not do the original masterpiece justice, tu macam frust sikit terasa.

Take the Vitagen's tagline for an instance:
"Be good to your gut" but when it's translated to BM, it becomes "Sayangi sistem penghadaman anda"

Haha. Bagi contoh Vitagen pulak. Okaylah, ambik contoh yang acah deep sikit.

"A friend in need is a friend indeed" = "Kawan yang baik adalah kawan yang ada sewaktu kita memerlukan"


See? The translation wording is not as precise and on spot as the original one even though it carries out the same meaning. But anyhow, yes, even translated to English, his masterpiece is still beautifully conveyed. Imagine reading in its original version.. 

But all in all, aside from the artistic content, it's informative as well. There are some historical and geographical info in the book. Like how the opening of Suez Canal had affected the Middle East's economic in the 19th century that forced most of the people to migrate to other countries, including US for a better living. (or was this actually covered in Form 5's History subject? sorry, Sejeq's totally not my favorite subject back then)

*please excuse the blurriness of this pic since it was taken using phone yang kena tumpahan minyak*

Wednesday, August 2, 2017

Parah


Parah

Kalau parah
terus menadah
kuatkah?

Kalau parah
terus bertabah
bijakkah?


Kalau parah
sembuhkanlah
bukan pasrah.




Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Monday, July 31, 2017

Buat Baik - Untuk Apa


Buat Baik - Untuk Apa

Buat baik
biarlah walau tak dihargai

Buat baik
bukan untuk disayang manusia


Buat baik
untuk Allah

Buat baik
untuk bekalan di sana

Biarlah berpenat di dunia
biarlah disakiti manusia

Dunia bukan apa-apa
Manusia bukan apa-apa.


Friday, July 28, 2017

Nota Raya IV

Syawal dah habis dah pun tapi tiba-tiba terperasan this one in the Draft box.

So post jugaklah walaupun dah tak bulan raya.

Aku tak tahulah kenapa tahun ni punya doa selepas solat raya tu sangat-sangat terkesan kat hati ni. Dengan esakan Imam sambil berdoa tu, dengan setiap doa yang dimohon tu, menggigil rasa badan aku tahan airmata. Nanti kalau dah termenangis susah pulak nak stop. Orang sebelah kiri dan kanan aku memang dah teresak-esak dah. Tak pernah seumur hidup feeling macam tu pagi-pagi raya. Sayu dan sebak sangat. 

Mungkin selama ni tak berapa khusyuk dengar khutbah dan masa doa pun fikiran melayang-layang je kot. Lepas tu, terdetik jugak kat hati aku, husband aku rasa yang sama macam ni tak ek?

Lepas solat, on the way balik, my BIL and my husband duk ulas pasal Imam yang menangis masa doa tadi. Diorang kata Imam tu menangis sebab anak dia tak balik raya tahun ni, sebab tak nampak kelibat anaknya kat masjid tu.  Dan lagi, selalunya tahun-tahun sebelum ni, si anaklah yang imamkan solat raya kat masjid tu.

Adoi, diorang ni!! Bukannya nak syahdu-syahdu di pagi raya, bergosip pulak. Langsung kontra dengan perasaan aku tadi, haha. 

Wednesday, July 26, 2017

Retak Satu


It's hard to throw you away when you decide to break yourself so beautifully. Feels like I can still use you (cry emoticon).

Dia pecah sendiri secara tiba-tiba. Okay, maybe aku tersilap letak masa susun kat dishdryer tu yang mana rasanya ada terlebih tekanan sikit dekat bucu dan propagate crack dari situ. Tapi terkejut tiba-tiba tak semena-mena dengar bunyi kaca pecah. Cari-cari dari mana datang bunyi tu, tengok-tengok dah terbelah dua macam tu.

Dahlah rumah ni memang sedia kurang pinggan mangkuk, pecah pulak lagi. Kalau dia pecah berderai memang dah lama buang. Tapi bila pecah macam ni, tak sampai hati lagi nak buang. Haha, unnecessary dilemma, I know, I know.


Tuesday, July 25, 2017

What Would You Say

To those who suffer silently.


What Would You Say?


You sat quietly in that little corner
swallowing
     every bitterness life threw you
your eyes all teared up
but you didn't cry
and you didn't say a word


   Sometimes
when your mask lifted
perhaps you're too exhausted
    from all the pretending
I can see you're hurting,
     your wounds and your scars
but still, you didn't say a word
   
Tell me, though

   those unspoken words
      do they kill you inside?

   and all those pain in your eyes
      does it make you strong?
      or does it make you numb?

    all the sorrow you've been hiding
         does it lay up in your heart
         as metal shields
              or as dark clouds?


Cause I wonder
what if you can speak up
what would you say?

Disclaimer: All poems may be or may not be from my own experience. Some are merely from observationsJust chill, don't speculate 😝😝

Sunday, July 23, 2017

RIP, Chester

Found out about the news yesterday. Sejak tak ada FB, insta ni memang terketinggalan sungguh rasanya. It felt so surreal, and a bit of heart-broken :(

Well, haven't listened much to Linkin Park's latest stuffs (except Castle of Glass). At some point, I thought they've broken up since Fort Minor. Tapi masa zaman kegemilangan mereka tu memang suka gila lagu-lagu diorang especially NUMB. Biasalah zaman remaja kita akan dengar lagu-lagu yang kita boleh relate to, kan? Which most of their songs were to me. Tapi tak ada beli kaset or CD sebab zaman tu dah start era MP3 so kumpul lagu diorang dalam PC je. Dan duk ulang-ulang dengar dekat WinAmp.

Anyway, read an article (shared by my sister) pasal last video they uploaded, one hour before Chester's death. It's called "Talking To Myself". So aku pun terus pi You Tube. Bila lagu nak start je, You Tube tu ter-off sendiri pulak. Hmm, goosebumps sangat.

And on the other note, bila makin ramai personel yang kita kind of grew up with pergi satu persatu, it kinda hit me. That we're growing old and one day, it'll be our turn, too. Semoga pengakhiran yang baik untuk kita semua.




RIP, Chester. Your legendary voice will always live on.








Saturday, July 22, 2017

Aisyah dan Zalikha

Okay, first of all nak bagitau dulu - bahawasanya ini adalah post sengal. Tak berfaedah langsung, maka kalau tak baca memang tak rugi sikit pun hahaha. 

Recently aku ada terdengar beberapa lagu yang nama perempuan tengah meletop kat radio. Two songs, to be exact - Aisyah dan Zalikha. Okay, here comes the sengal part. Aku kan, dari dulu lagi duk tunggu bilalah nak ada lagu Nurul Izza ni haha.

Antara jawapan yang aku dengar - susah kot nak sebut nama tu dalam lagu. Tak catchy lah tu maksudnya kan.

Tak kisahlah tu, sebab aku rasa, kalau ada orang buat lagu tu pun, tak tahu lepas ke tak nak putaq kat radio kan. Oppss.

Okay, dah. Publish.



Wednesday, July 19, 2017

#prayfortheankle

I sprained my ankle last Sunday while playing badminton (cry emoticon). Mula-mula ingatkan macam biasa so lepas terpeleot tu, rehat kejap dan sambung main walaupun terhincut-hincut. Tapi malam tu macam makin sakit pulak. Nak berpijak tu macam terseksa sangat.

Aku ada Google jugak treatment untuk sprained ankle so nak share jugaklah kat sini. Ada method yang dipanggil RICE method - Rest, Ice, Compression, Elevate.

1. REST - Kena rehatkan kaki, tak boleh gerak banyak-banyak. Tang ni macam dah fail sikit sebab hari tu sambung main jugak lepas dah terpelecot tu.

2. ICE - kena tuam dengan ais untuk reduce swelling. Nasib baik kat rumah ni ada HOT/COLD PACK so senang sikitlah, letak je 20 minit dalam freezer lepas tu bolehlah tuam tempat yang bengkak. Do this every 1-2 hours for about 20 minutes.

3. Compression - kena balut atau letak bandage supaya dapat support kecederaan tu. Aku tak ada bandage jadi aku balut je pakai scarf, yang penting jangan ketat sangat. 

4.  ELEVATE - tinggikan kaki melebihi paras jantung. Ni boleh buat time ada peluang nak baring jelah.

Yang paling penting, jangan urut dalam masa 3 hari. Lega jugak bila baca ni sebab ada excuse tak pergi berurut ehehe. Sebab aku perasan dalam budaya Melayu ni, mesti nak kena cepat-cepat pergi urut kalau terseliuh, kan? Tengah sakit macam ni orang pegang pun dah rasa nak menjerit, kalau pergi urut tak tahulah. 

Ni semua hasil Google je. The best is of course, seek medical advice from the doctors lah kan sebab takut ade injury more than just normal sprain Nauzubillah. By the time I'm writing this (which will be auto-published as usual), I haven't seen the doctor yet. Still within 24 hours, tengoklah macam mana. 

Please pray for me.

Tuesday, July 18, 2017

Sampai Bila

"Sampai bila?" 

That would be the question.

However, there is an answer to this question that could be uttered in TWO very different tone:

"Sampai bila-bila"

One is in a HOPEFUL tone.
While the other one is in a HOPELESS tone.

Isn't it funny how a sentence can mean a lot of things?
A lot of a different thing.


Monday, July 17, 2017

Marriage Formula

This is from Yasmin Mogahed's Reclaim Your Heart (again).

The formula for a happy mariage is LOVE + RESPECT.

Naturally, the wife wants to be loved and the man wants to be respected.  So as for the wife, in order to be loved, you have to show respect.  And as for the husband, in order to be respected, you have to show love.

But the trick is - it has to be unconditional.

You cannot expect your wife to respect you first, then only you'll show her love. Or vice versa.  No, it won't work that way.  Because once the wife doesn't feel loved, she will respect you less. And vice versa.

So you have to give first.  After all, true love is UNCONDITIONAL, right?

Wednesday, July 12, 2017

Transformers: The Last Knight

Finally, got to watch it last weekend.

Well, I loved it ehehe. Despite the long duration, I stayed awake the whole time. Err, maybe because it's Mark Wahlberg la kot. And tertunggu-tunggu Optimus Prime yang lambat sangat nak muncul. But, the fighting scenes memang tak boleh blahhh.

Heroin tu aku tak kenal but she looks like Angelina Jolie, though. Dan ada Anthony Hopkins, I like jugak ehehe.

Yang pasti, there will be another sequel since Quintessa is not yet dead. Eh, spoiler ke? Opss.

I asked my husband, "If Transformer keeps making its sequel until we're 50,  would we still go and watch it?" Haha.

Well, probably yes.

Tuesday, July 11, 2017

Split Personality

It's funny how contrary two people see you.  It's like,  one sees you as white, the other sees you as black. *please don't take this racially*

Is it because some people know you very well while the other - not so well?

Or is it because they only see what they want to see in you?  Or do they see you as what they think you are? Or they see the reflection of themselves in you?


Or,


Is it because they never bother to really see you?

Monday, July 10, 2017

The Messed-Up(s)

I think the reason why the world is so messed up today is because everybody's goal is to WIN.

It doesn't matter anymore how many people we've hurt, as long as we WIN.

Nobody really wants to do good anymore.
Nobody really wants to be good anymore.

Because somehow, goodness is always NOT exponential to winning.

We are all afraid of being left behind. Of being cast aside. Of not fitting in.

I pray that one day, we all have the courage to choose goodness. Instead of winning.

Friday, July 7, 2017

Ketupat Nasi

Ni cerita pre-raya hari tu.  Sampai kampung lebih kurang pukul 11 malam. Lepas makan, sembang-sembang sikit, terus bawak daun kelapa ni masuk dalam bilik maklumlah dah gian bebenor nak anyam ketupat setelah bertahun-tahun tak praktikkan skill. Tapi cuba-cuba, tak menjadi-jadi. Hasilnya macam dalam gambar ni.  Kepala ketupat ni tak berjodohan, tak tahulah kenapa tersesat jalan satu ke barat satu ke timur.  Bila dah pukul 2 lebih tu barulah finally dapat the right pace, berjayalah anyam sebijik dengan betul.  Tapi memikirkan nak bangun sahur pukul 5 nanti, maka aku tidur jugaklah kejap.  


*ketupat tak jadi*


Lepas sahur sambung balik menganyam.  Gigih betul.  Sampai pukul 7, dapatlah beberapa bijik ni. Lepas tu kepala dah tingtong tak cukup tidur, maka sambung tidur balik haha.

*ketupat menjadi eheh*