Tuesday, January 31, 2012

..Nikmat Tidur..

Pagi ni bukak fb kejap, mostly people's posts adalah pasal bunyi mercun malam tadi.

Then it hit me - owh,patutlah malam tadi rasa macam ada dengar bunyi mercun tapi macam dalam mimpi gitu..

Haha.

I went to bed early last night due to the heavy headache. Pastu rasa macam ada jugak terjaga sebab bunyi mercun yang kuat. But that was only for a few seconds before I 'passed out' again :p

Kalau pagi ni tak bukak fb, most probably I won't recall anything about mercun last night.

Sungguh nikmat dikurniakan tidur yang tidak terganggu hehe :)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, January 29, 2012

..Journey to the Highland..

Our (as in hubby and me) initial plan was to go to Genting Highlands. But our proposal was rejected *eheh, by the in-laws as they'd prefer to go to Cameron Highlands. My BIL knows the Tasik Kenyir-Felda Aring-Gua Musang-Cameron Highlands route, so, there we went - CAMERON HIGHLANDS on 23rd and 24th January.

Besides I've never been to Cameron before, so, yes, I was excited.

We went there with two cars - hubby's car and the other one is rented (at the very last minute!). It's quite hilarious, comes to think of that incident now, haha.

Traffic jam adalah sangat teruk lebih kurang 2 jam mendaki bukit. So much for my impression of 'Cameron-Highlands-Is-A-Place-Where-You-Can-Release-Tension'!

Sampai atas Cameron, dugaan lagi. Kereta Myvi yang disewa tu berasap. Huhu. Clutch problem katanya. Can you imagine, during Chinese New Year - mana mau carik workshop yang bukak atas sinun? Luckily my BIL who is a bomba, has a friend (a mechanic for bomba) at the Balai Bomba Cameron which is so happen to be just next the apartment where we stayed at Brinchang. Tapi tak dapat buat apa-apa malam tu sebab kena tunggu spare-part dari Ipoh keesokannya.

Jadi petang dan malam kami cuma jalan-jalan kat pasar area bawah apartment.

Pagi esoknya, lepas breakfast, En Hubby ulang-alik bawak kami semua ke ladang teh. We had to make 2 trips since we were left with only one car. That was another big challenge given the bad traffic - which made a trip took almost one hour. Sian En Hubby....

So if you want to come here - please avoid the peak season. The peaceful vision of Cameron Highlands is totally banished.

Sangat malas nak upload gambar banyak-banyak because I've already uploaded them in Facebook eheh :p

Btw, here's my favourite two:


*The way I see it, Cameron Highlands is the place where everything is strawberry-ed. The souvenir. bags, the umbrellas, the food - tarts, muffins, cordial, jam, ice-cream, tea, dadih, are all in strawberry form!

Alhamdulillah, around 5 something in the evening, the car was ready. So relieved!! Dapat jugak balik Terengganu :) So we changed the plan - instead of using the same route that we came, we went back using Gua Musang-Kuala Krai-Besut-Kuala Terengganu route.

It is so not recommended using Felda Aring-Tasik Kenyir route since there's no road lighting at all, besides the bad road condition. Not to forget, you might bump into elephants crossing the road at Tasik Kenyir area.

By the way, despite all the difficulties, it's always the time that was spent with family that matters most :)

Thursday, January 26, 2012

..Back to the Routine..

Hmm..

After 6 days at hometown (owh,also at the highland), we just arrived in JB around 5pm.

En Hubby went to work straightaway, haha, being the workaholic that he always is.

And just now he called on the way home to ask ''Nak makan ape malam ni?'' and then he added ''kita dah berbalik ke rutin asal.saya balik kerja,call awak tanya nak makan apa...''

Honey, I know you miss hometown already.  Me too :(


Published with Blogger-droid v2.0.3

Thursday, January 19, 2012

..Char Kuey Teow..

Dekat Taman U ni ada satu pasar malam kecik tiap-tiap hari Rabu. 

Saya suka sangat tengok perkembangan satu gerai char kuey teow ni.

Mula-mula dia start niaga kat pasar malam tu, kalau saya nak beli, order je dia akan terus buat.Tapi dalam sebulan lepas tu, memang tak dapat dah lah macam tu.  Si wife akan ambik dulu order dan biasa saya akan pergi beli benda-benda lain dulu, lepas tu baru pergi ambik order saya tadi.  Sebabnya, sekarang orang dah beratur nak beli char kuey teow tu.

Semalam latest yang saya pergi, sekarang diorang dah tambah coconut shake selain char kuey teow dengan mi udang.

Seronok tengok bisnes orang makin lama makin maju.  Rasa inspired :)


Published with Blogger-droid v2.0.3

Wednesday, January 18, 2012

..Facebook-Annoying #2..

When someone shares something in his/her wall, what I notice is that - often people jump into conclusion without knowing the whole situation. Once people starts to read only the headline, and not the content, it would just lead to an empty wasteful argument. Even provocative.

*susah sangat ke nak baca the whole articel?ish ish..

If you're too lazy to read, just keep your assumptions to yourself.


Published with Blogger-droid v2.0.3

Monday, January 16, 2012

..Sup Ekor Goreng..


First time makan ekor yang digoreng. Sedap!! Dia punya rempah-rempah goreng tu memang kena dengan selera, walaupun payah nak mengunyah sebab sakit gusi tak baik-baik lagi tapi hasilnya tetap licin :p

Owh, ni dekat Singgah Selalu Danga Bay. Harga dia RM15 sepinggan untuk small size (dalam 4 ketul ekor). Mahal jugaklah, nasib baik sedap.

Dish ni datang sekali dengan sup kosong. Sup tu pun sedap. Haish, teringat-ingat pulak...



Published with Blogger-droid v2.0.3

Wednesday, January 11, 2012

..Gigi Lagi..

Pontan dah habis and yet sakit lepas cabut gigi Isnin lepas masih tak hilang sampai ari ni.

My officemate pun ada cakap abg dia cabut gigi bongsu tu siap dapat MC satu minggu.

Peliklah...rasanya lepas cabut wisdom tooth yang dulu-dulu (zaman muda-muda) tak de sakit berhari-hari macam ni pun.

And it gets me thinking - is it due to the aging factor??


Published with Blogger-droid v2.0.3

Monday, January 9, 2012

..The Wisdom Tooth..

Today I lost my 3rd wisdom tooth.  Sebelum ni dah cabut dua-dua bahagian bawah, satu masa zaman matriks and satu lagi masa uni.

Anyway, big thanks to the dentist at Klinik Pergigian Amim who solved the mystery of why selalu sakit macam bengkak kalenjar kat belah kanan ni.

Gigi saya memang dah banyak yang dah start berlubang, tapi sakit yang makin kerap rasa 2,3 minggu ni didn't feel like coming from those teeth.  Tapi nekad jelah pergi dentist, dah tak tahan rasa sakit.  Tak boleh nak bekerja sakit macam ni.   Rupanya wisdom tooth yang bahagian atas tu selama ni sort of 'menghakis' gusi bawah yang dah tak ada wisdom teeth tu.  Dan menyebabkan ulser kat gusi tu - which explains the headache and bengkak kalenjar bahagian rahang and leher.

So officially, I'm left with only one more wisdom teeth.

I need to seriously take care of my teeth after this.  Maybe lepas ni nak pergi tampal semua gigi yang dah mula berlubang tu, one at a time.  Mahal kot kos dia RM80-100 sebatang gigi.  And my company only allows RM50 A YEAR for dental claim, tak logik langsung.  Cabut tadi pun dah kena RM150.  Haihh...

So today - MC pertama untuk tahun ni.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, January 4, 2012

..Facebook-Annoying #1..

Bila semua tempat yang dia pergi dia nak "Check-In" - pergi kerja, balik rumah, breakfast, lunch and dinner kat mana, and even pergi bank, lepas tu marah-marah, publish kat status "Tak sukalah ramai stalker"

What?!!

Kalau dah publish detail sampai macam tu, lagi nak kata orang stalk dia?? Adoii..

Sunday, January 1, 2012

..Ombak Rindu..

Haha, nak jugak review.

I read the novel back in my first year in uni. Tak ingat pinjam sapa punya tapi memang feeling jugak baca - mostly because of the heroin name is Izzah, *boleh tak? Dari zaman high school I memang selalu tambah "H" kat belakang nama jadi Izza(h) ;p

Walaupun dah tak berapa ingat the exact storyline, but what I love the most about the novel adalah those moments yang Hariz starts to fall for Izzah. Dalam movie ni, macam cepat sangat jatuh cinta kat Izzah. I ada baca satu review yang kata watak hariz dalam filem kurang kasar dan kurang garang berbanding watak dalam novel - memang betul. For me, kalau lebih di'emphasize'kan macam mana orang yang sangat jahat boleh jatuh cinta dengan orang yang sangat baik - kan sweet?

Yang movie ni I macam lagi kesian dekat watak Mila - especially masa dia tunjukkan tiket wayang yang dia pernah tengok dengan Hariz, I think, most of us can relate to that, kan. *Simpan tiket wayanglah, resit makanlah..ngee...

Ada satu scene yang I tak puas hati - tak berapa faham kenapa masa kena halau dari rumah tu, kenapa Izzah tak pakai tudung properly - kenapa just pakai selendang nampak rambut kat belakang? Kalau ikutkan watak dia, sepatutnya dia concern lah benda-benda macam tu.

Btw, kesimpulannya, I tak nangis tengok movie ni.