Wednesday, June 1, 2011

..Kuching Trip Part II..

Day 2.

As planned, we went to Pasar Sarikin and perkampungan kampung melayu di seberang Sungai Sarawak (nak cari kek lapis).

The day before, Kak Su (homestay owner) ada pesan kalau nak pergi Pasar Sarikin, better pergi awal dalam pukul 7 pagi. Dia concern sebab our group ada baby (lil' Soffea) - katanya kat pasar tu panas that's why she suggested early morning so that by 11 we should be done with the shopping.

But, that morning, tangan Soffea melecur sebab dia terpegang goreng pisang panas. Poor her, kesian sangat tengok dia sakit camtu. Luckily, after going to clinic, Soyya dah tak nangis-nangis lagi, maka at around 11 am kami bertolaklah ke Pasar Sarikin which took about 1 hour and a half.

And hari tu pulak hujan, so at least kami tidaklah berpanas.

Scenery along the way:
Sampai-sampai je, benda pertama dibeli adalah payung hehe.
Tak banyak gambar di-snap as we were quite busy with the shopping. Kebanyakan (ke semua) yang meniaga di sini adalah Indonesian.




This was taken semasa sesat-sesat mencari jalan pulang hehe.

So, malamnya, naik sampan tambang 50 sen seorang (no life jacket). Kejap sangat rupanya nak ke seberang. 2 minit pun tak sampai kot. Nun di seberang sana dah nampak dah lampu-lampu meriah.



Sampai dah ke jeti seberang sana.

Asalnya nak cari kedai Dayang Salhah tapi entah kenapa bila dah sampai sana, kami beli kat kedai Mira Cakehouse which is not bad :) Kek harga RM10, except for jenis asam manis, RM12 kot. Beli 10 dapat 1 free.



Tokey kedai minat kat Aisya, siap bergambar dan dapat souvenir cake hehe.

Dah beli kek, lepak makan-makan kat foodcourt. Servisnya agak tak okay lah bagi saya. Dengan waitress yang tak berapa nak polite and gerai nasi ayam penyet tu sungguh tak efisyen dan lambat sangat-sangat. Tapi nasi ayam penyet nya sedap :)


Ni dah sampai ke seberang sana balik.


To be continued.

No comments: