Saturday, June 19, 2010

..Father's Favourite Line..

Topik kat Hitz pagi semalam, in conjuction of tomorrow's Father's Day.

Before that, nak letak gambar Abah dulu. Here he is :)

To me, my Abah is a cute person. I think 4 of us inherit that from him. Eh, not cute as in cute-looking..*kang ada yang kena cop perasan pulak ni :P Maksud saya, high sensitivity to cuteness (e.g: cute things, cute moments, cute behaviour, cute words, etc etc)

Macam kalau tengok movie cartoon, kita adik-beradik tidak hanya fokus pada main character, tetapi jugak kepada background (and err, sideground, upground?)

Contoh masa tengok movie The Cars, Gubud managed to notice lalat dalam movie tu bukan lalat biasa, tapi dalam bentuk kereta yang ada sayap. So kami yang lain-lain sibuk suruh rewind banyak-banyak kali sebab tak tahan tengok cute sangat.

Kalau tengok cerita Lang Buana, saya rasa ramai orang kata cerita tu biasa. Tapi kitorang suka sangat sebab ada banyak mende-mende sampingan yang sangat cute.

Contoh masa nak berperang tu ada sorang Panglima Lang Buana tu berpesan kat bala tenteranya "Kita nak berperang ni" dengan nada yang penyayang sangat, tak macam nak berperang langsung. And masa ketua Jawa tu instruct bala tenteranya to attack dengan nada yang cute "Serang.." Banyak lagi, malas plak nak list satu-satu.

Hence, we heart Mamat Khalid's movie so much :)

Owh, melalut sudah. So back to Abah's fav line.

1. Makhluk Halus - Abah biasanya panggil budak-budak kecik "Makhluk Halus" sebab diorang kan kecik dan halus

2. Gajah Rimau - ni biasa dalam nada marah lah. Contoh kalau ada antara anak-anaknya mengada-ngada nak beli pil nak bagi bijak, Abah akan kata "Makanlah gajah rimau pun, kalau tak belajar betul-betul tak pandai jugak"

3. Kalau Mak nampak perabot/gazebo/home decor item, pastu mak puji cantik, Abah nanti mesti kata "Saya boleh buat tu sendiri" hehehe. And it's true. Abah memang pandai bab-bab bertukang - pagar rumah, garaj kereta, toilet tambahan kat rumah parents saya semua Abah yang buat sendiri.

Rasanya ada lagi ayat-ayat favourite Abah, but as for now - I'm stucked :P

2 comments:

.::MRS SUHAIDI::. said...

hihiks...itulah Abah yang comel...mmg kalau nk cite xabis...lucky us to to have him...love Abah so much n Happy Father's Day...

mygoldpen said...

td alg call nk wish Happy Father's Day pn Abah tgh wat pagar..adehla :P