Monday, May 3, 2010

..Buat Baik Berpada-pada..

Personally and honestly, to me, being kind-hearted is such a waste.

Malas sebenarnya nak mencemarkan blog dengan cerita orang-orang seperti ini, but the upset me couldnt get the incidence out of my system yet. So i guess, i should let it out.

At first, the feeling was angry. But now, i've cooled down - i'd rather feel sorry for her.

This one girl memang selalu mintak tolong i waktu kerja dengan benda-benda yang tak ada kaitan dengan kerja. Selalunya i tak sampai hati nak turn her down, so I try lah yang termampu. But kadang-kadang I'm a bit calculative jugak.

Last 2 weeks, dia mintak tolong lagi - and i dah cakap I busy tapi dia samada memang tak faham or buat-buat tak faham, insist me on tolong jugak. So I kesian, i tolonglah jugak mana yang termampu. Guess what, no thank-you from her. Bukanlah mengharap sangat, but, entahlah. Rasa kecewa jugak, but fine, I sabar lagi. Saya agak, dia tak puas hati kot dengan pertolongan i yang tak mencapai piawaian macam yang dia nak. Kot.

And waktu balik, terserempak kat parking lot, and dia boleh pandang tempat lain. Masa tu memang menyirap darah , but saya cuba sangka baik, maybe dia tak kenal kereta saya, and tak perasan saya kat dalam kereta. Sabar, sabar.

Last week, saya ada beli barang online and my postage address is my office (sebab kat rumah tak de sesapa kan), and it is her job to notify me that I have my parcel arrived. Thanks to Poslaju tracking system, saya tahulah parcel saya patut sampai hari tu, so I called her - belum sempat cakap apa-apa, dia dah cakap "Kak, ada parcel". Hmm...Kenapa dia tak call je masa parcel tu sampai? Kenapa masa I call - baru nak cakap. I dah rasa lain macam.

Masa i turun nak gi ambik parcel tu, saya terpaksa tanya dalam 3, 4 kali, but she just ignored me. Sampai saya terpaksa pegang tangan dia and tanya "****, mana barang saya?" and guess what, dia tetap buat tak tahu. Dia bukan tengah buat kerja pun. Dia sibuk bergambar dengan kawan-kawan dia and sibuk nak tengok balik gambar yang baru diambil tu kat kamera (and masa tu belum pukul 5 pun).

Boleh bayangkan tak perasan i masa tu? Memang marah - so I cakap "Eh, buat tatau jek kat aku!" Ya, saya memang tak pandai marah orang, tak pandai maki orang :(

Last-last dia bagi jugak bila kawan dia tegur kot (dah lupa) tapi dengan cara membelakangkan saya dan tak pandang langsung muka saya. Saya ingat saya ada hempas pintu, and I'm sure muka saya merah gila masa tu.

And masa mengadu kat En Hubby lepas kerja, saya boleh ternangis pulak. Entahla, saya memang sensitif, dan saya tak sangka yang manusia yang pernah saya tolong boleh jadi 'sejahat' tu. I mean, macam mana dia boleh sampai hati buat I macam orang bodoh kat situ?? Memang saya ada terfikir nak tampar dia masa tu, but I just didn't :(

En Hubby cakap - jangan pedulikan, jangan nangis sebab dia, sebab dia tu siapa? Tak perlu rasa apa-apa cause she is totally nobody. I know he's right. Yela, bukan nak menghina orang, tapi buat apa nak respect sangat orang yang kurang ajar macam tu?

I dont think she'll read this - but if in 0.0001 percentage that she might, well, I hope you are happy being ungrateful, being berlagak that way despite your position.. Hmm, dahla. Like I said, I want to feel sorry for her. But deep down, I know I'll always remember.

P/S : And co-incidently, my sis ada linked something kat her FB that very night entitled "Orang Ikhlas Selalu Ditindas". As always, my sis ni macam boleh jek sense what I'm feeling directly or indirectly. Kesimpulan of that link is - kalau kita tolong orang, tak semestinya orang yang kita tolong tu akan tolong kita balik. Allah akan balas setiap kebaikan, kadang-kadang dengan cara yang kita tak perasan. So, I tarik balik my first paragraph di atas.

2 comments:

.::MRS SUHAIDI::. said...

rase geram n terasa sgt ade org sanggup wat along cmtu...sabar tau along..people like her is coloring ur life...just be thankful sbb dia tlg along dpt pahala...setuju dgn ur hubby..ignore je dia...jgn sedey2 tau along..

mygoldpen said...

thanks a lot, sis..tula, mcm2 jenis manusia..but it's ok..xperlu layan orang-orang yg pemikiran shallow begitu..xrugi ape pn kan..