Tuesday, August 31, 2010

..Lagu Kegilaan Suatu Ketika Dahulu..

Lagu ni masa zaman matrikulasi. Hmm, bila teringat zaman itu, saya selalu macam akan terbau satu scent.

Susah nak explain tapi kadang-kadang scent tu akan datang tiba-tiba dan mengingatkan saya pada zaman tu. Or the other way around.

Back to the song, dah lama sangat nak dengar balik lagu ni. Masa tu tak bepeluang sangat nak dengar lagu ni banyak kali so now, thanks to YouTube :P

Lagu ni tak seglamour lagu "Hanging By The Moment" masa tu but I love this more, it's so beautiful...





~BREATHING~

I'm finding my way back to sanity again
Though I don't really know what I'm going to do when I get there
Take a breath and hold on tight, spin around one more time
And gracefully fall back to the arms of Grace

'Cause I am hanging on every word you say and
Even if you don't want to speak tonight that's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit outside Heaven's door
And listen to you breathing, is where I want to be, yeah
Where I want to be

I'm looking past the shadows in my mind into the truth and I'm
Trying to identify the voices in my head, God which one's you?
Let me feel one more time what it feels like to feel alive
And break these calluses off of me, one more time

'Cause I am hanging on every word you say and
Even if you don't want to speak tonight that's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit outside your door
And listen to you breathing, is where I want to be, yeah

I don't want a thing from you
Bet you're tired of me waiting for the scraps
To fall off your table to the ground
'Cause I just want to be here now

'Cause I am hanging on every word you say and
Even if you don't want to speak tonight that's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit outside Heaven's door
And listen to you breathing, is where I want to be, yeah

'Cause I am hanging on every word you say and
Even if you don't want to speak tonight that's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit outside Heaven's door
And listen to you breathing, is where I want to be, yeah

Where I want to be
Where I want to be




Monday, August 30, 2010

..Kebebasan yang ke-53..

Selamat menyambut kemerdekaan.

Semoga minda dan jiwa juga merdeka.

Saturday, August 28, 2010

..Of Being Grateful..

*I've been drafting this for quite some time. So, here we go...

I may not be rich money-wise but I am blessed that Allah gives me enough difficulties to teach me how to be grateful. For everything that I have and do not have.

It takes one simple sentence to get me thinking. This deep. Real deep.

There was this one hamba Allah complained about how 'small' our surau is. I spontaneously felt annoyed and said "Oklah ni, daripada kilang yang tak de surau langsung". And she indirectly disagreed with me "Ade ke kilang yang tak de surau?"

Hmm, no wonder people can be such a whiner. Because they simply don't know how it feels to be less-fortunate. And that they have no idea of how annoying it is to do nothing but complain and complain and complain.

I have to admit that I myself complained a lot, too. Almost about everything and yes, especially on my job. So I'm writing this as a reminder to myself - so that everytime I want to start complaining I should look back and ponder.

I still remember when I first came to JB - it was during En Hubby's convocation in 2006. We went door to door (literally) at almost every factory in Taman U asking "Ada kerja kosong tak?". Bila ingat balik memang rasa terharu dengan kesungguhan En Hubby (masa tu boyfriend) temankan saya cari kerja.

He pushed and helped me to overcome my shyness and belasah je tanya semua kilang-kilang tu. At some point I did give up upon receiving those cynical and 'insulting' reaction from those yang kitorang tanya but he patiently repeated "Buat bodoh jek".

Ada satu kilang tu saya ring kan door bell then tanya kat intercom "Ada kerja kosong tak", terus kerani dia cakap "Tak de".

Kecewa.

But fortunately masa tu GM dia ada kat depan pagar then tanya kitorang nak apa. Dengan muka kesian saya tanyalah "Ada kerja kosong tak?", then dia ajak masuk office. Dia tanya saya pandai guna komputer tak, blabla..pandai lukis product tak, blabla..then dia tunjuk saya satu document (actually it's a Work Instruction or Process Manual or whatever you may call it tapi masa tu I manalah tau apa mende tu), dia tanya saya boleh buat ni tak. Terus laju-laju saya cakap boleh, no problem. Dia kata next week boleh start kerja tapi dia cuma boleh bagi gaji RM800 saja. Masa tu saya tak peduli lah, asalkan dapat kerja - for the sake of gaining some experience.

Memang susahlah masa tu - dahlah duduk kat JB yang serba-serbi tinggi, kosnya, dengan nak bayar sewa bilik lagi. Lagi-lagi pulak ada je mulut manusia yang kata "Kalau gaji macam tu baik balik kampung je". Saya kuatkan je hati, 'tak pe, aku ada plan, aku bukan nak kerja sini sampai bila-bila'.

Yang sedihnya, surau memang tak de langsung. Ada satu office kosong tengah nak renovate untuk office baru jadi saya tanya GM boleh tak saya nak solat kat situ. Mula-mula dia kata tak boleh, tapi saya cakaplah, tak lama, dalam 10 minit je tiap-tiap hari and dia pun ok. Kantin tak payah tanyalah, memang tak de.

Kerja kat situ kira sambil menyelam minum airlah. Sebab dapat access internet kat office kan so tiap-tiap hari bukak Jobstreet. Pergi interview ke sana sini sampai ke Kluang pun ada until 3 months later, dapat interview kat MTP.

Dapatlah kerja kat situ as Project Engineer walaupun gaji tak besar pun. Kat sini pun tak de surau cuma atas usaha beberapa pekerja kat situ, adalah jugak tempat solat yang diperbuat daripada pallet dan a few partition board untuk ruang solat yang boleh muatkan seorang sahaja dalam satu-satu masa. Memang menyedihkan... Kantin? Hmm...

Dalam hati masa tu memang selalu terdetik kenapa jalan hidup aku tak sesenang kebanyakan kawan-kawan yang lain yang terus dapat gaji standard untuk degree qualification at those multi-nationals company. Tapi tetap tabahkan hati dan terus tak putus asa cari peluang yang lebih baik sambil dapatkan as much experience as I can.

Then dapat peluang yang lebih baik sikit kat Chosen Manucfacturing (kilang plastik). Tak lama kat situ sebab saya tak boleh tahan suasana kerja dan tekanan kat situ. And so my job-hunting mission continued. Pun puas pergi interview sana sini, sampailah dapat kerja kat current company.

Dan saya dah bertahan kat sini dah 2 years++. Alhamdulillah ada surau yang boleh muatkan dalam 30 orang (untuk bahagian perempuan sahaja, lelaki saya tak tau berapa besar, tak pernah masuk :P) dan baru-baru ni siap upgradekan pasang 2 kipas tu pun orang masih complain kenapa tak besarkan surau. Dan ada kantin yang orang selalu complain makanan hari-hari sama.

So, moral of the story - if you're facing such a tough road, just bear in mind that Allah is teaching you to work hard and harder and to be grateful once you achieve whatever you've ever dreamt of because you gain it through such hardship.

Because once you're there, you'll value things more and you won't end up complaining about everything in this world.

All of these thoughts make me realize that at least today I am better than what I was yesterday. And to be better, I need to work harder, instead of whining.

You see, everything happens for a reason.




Thursday, August 26, 2010

..Budak Yang Excited Dengar Lagu Raya Kat Radio..

Pagi semalam tengah kelam-kabut drive ke kilang, En Hubby called.

"Dah ada lagu raya kat radio" katanya - ololo, sweetnyer. Terus hilang rasa kalut.

Pastu saya sampai office pun dia ada hantar message pulak "Lagu raya kat era"

Comel betul :P

Wednesday, August 25, 2010

..Apa Nak Jadi??..

Rasanya cerita suami tetak isteri masa sahur tak berapa lama dulu masih tak dapat diterima akal, tup-tup keluar lagi cerita suami simbah asid kat isteri, dan yang lebih teruk - ayah sembelih anak.

Astaghfirullah...

Apa sudah jadi dengan mental orang-orang sekarang?

..Kucing Lagi..

Ari tu cerita sedih, tapi kali ni macam kelakar pun ada. Rumah kami ni ni dah macam tempat persinggahan kucing-kucing yang tak dapat dipastikan samada orang punya atau kucing buangan.

Dulu ada seekor tu suka tidur atas safety boots En Hubby, sampai kemek-kemek safety boots itu. Haha. Then En Hubby yang bengang telah menggantikan boots dia dengan kasut saya. Habis berbulu kucing kasut saya hari tu. Grr, geram kat En Hubby. Tapi lepas tu, kucing dah tak lepak lagi atas tempat kasut tu. Tak best kot kasut saya compared tu his boots.

Owh, ni nak cerita pagi semalam. Dalam pukul 5 pagi camtu. Sebab sebelum tu memang dah sahur awal, jadi memang tak niat nak bangun sahur. Sekali ada dua ekor kucing ni bergaduh dengan meriahnya kat depan rumah.

En hubby dah ketuk-ketuk tingkap dengan harapan kucing-kucing itu takut. Hmm, tak de maknanya. Makin meriah adalah. Terpaksa lah bangun 'berperang' dengan kucing-kucing itu. Saya siapkan air, En Hubby pergi simbah.

Finally, kucing-kucing tu pergi bergaduh kat rumah orang lain. So boleh sambung tidur. Sebelum tidur saya tanyalah En Hubby kucing belang-belang ke yang bergaduh tu sebab kucing tu memang selalu lepak depan rumah saya ni.

"Aah, kucing belang dengan kucing tak belang" Haha - kucing tak belang? First time dengar.

Hmm, by the time I'm writing this, terfikir pulak - entah-entah kucing tu memang nak 'kejutkan' kami untuk qiamulai kot?

Wallahu'alam.



Tuesday, August 24, 2010

..Favourite Kuih di Bulan Puasa..

TEPUNG PELITA!!

Rasanya macam semakin pupus je kuih ni. Susah nak carik sebab sekarang banyak orang jual kuih yang lebih kurang macam tepung pelita tapi lebih kering - kuih tako. Kuih tako tu pulak sekarang dah berevolusi dengan adanya macam-macam perisa. Hari tu saya terbeli yang dia letak jagung, huhu. Kecewa, kecewa.

Btw, kuih tepung pelita ni yang paling sedap bagi saya di bulan puasa :)

Pic : Yahoo Image

Monday, August 23, 2010

..Ajal Sang Kucing..

Patutlah macam ada bau tak menyenangkan 2,3 hari ni. Malam tadi masa En Hubby pergi terawih saya sajalah jenguk-jenguk car porch. Then ternampak ada kucing yang selalu lepak rumah saya tengah 'tidur' dekat lantai.

Saya pun panggil-pangillah dia, tapi dia diam jek. Lama-lama panggil dia tetap keras jek. Pastu teringat yang En hubby complain ada bau 'something' sejak hari Sabtu.

En Hubby balik terus tanam kucing tu. Tak sanggup pulak nak tengok :(

Tapi tak dapat dikenal pasti punca kematian. Nak kata En hubby terlanggar, dia kata tak de plak rasa macam terlanggar apa-apa masa parking balik kerja Jumaat hari tu. Mungkin kucing tu memang sakit kot. Entahlah.

Sunday, August 22, 2010

..Puasa Day 4..

Ni nak buat entri puasa secara outdated hari-hari ke ni? hehe. Sebenarnya taklah. Cuma time berbuka dengan famili jek saya nak rekodkan, buat kenangan. Kalau buka kat rumah sendiri malaslah. lauk pun simple gila macam telur masak kicap, sosej masak tomato, sambal ikan bilis, goreng-goreng sayur - nak amik gambar pun tak de mood.

So, back to the 4th day of fasting story.Hari ke-4 bersahur, puasa dan berbuka kat rumah mertua i. Tapi gambar berbuka tak de.

Ada gambar masa bawak adik2 En Hubby shopping raya. Memang abang mithali lah dia ni :P

Adik-adik iparku:

Bayar, jangan tak bayar :P



*Sapa yang ayu sangat berbaju kurung tu haha.

Saturday, August 21, 2010

..HAPPY BIRTHDAY BOO-BOO..

Today is En Hubby's birthday. But I am sick (since yesterday) so all my plan to surprise him on his birthday's eve have failed :(

Dia pulak yang terpaksa serve untuk berbuka semalam sebab balik kerja I terus tak boleh bangun. Terbalik pulak, patutnya I yang treat him for dinner. And today celebration is by taking me to clinic.

I'm sorry, Bee - I'll make it up for you.

But, birthday boy couldnt care less about his birthday thing - he almost believed when I told him he's already 28 this year. Haish...
.
ANYWAY, HAPPY BIRTHDAY DEAR BOO-BOO. LOVE YOU.

Friday, August 20, 2010

..Muhasabah..

"Individu ‘kurang harta’ digoda agar mendapatnya melalui cara mudah & salah, mencemburui hartawan & menyalahkan takdir tuhan. Manusia hartawan digoda agar gunakan hartanya di jalan dosa, masih tidak puas & merasa diri tidak perlukan lagi Tuhan." - copied from Ustaz Zaharudin FB wall.

Saya akui saya termasuk dalam golongan yang mencemburui hartawan tu tapi selepas terbaca satu dari satu artikel (I think from someone's blog, tapi betul-betul dah lupa) saya rasa ada betulnya artikel itu and I have changed my mindset ever since.

It said something like "kita tak boleh simpy cakap 'ala, dia bolehlah, dia orang kaya' or ayat-ayat seumpamanya sebab kita tak tahu or mungkin tak dapat imagine kesusahan yang dia dah harungi untuk sampai ke tahap itu. Dan kita mungkin tak kan sanggup hadapi kesusahan yang dia dah pernah rasa tu so tak perlulah complain or jeolous dengan orang yang lebih kaya/senang"

Sekeliling saya sekarang pun ada orang yang macam tu. Yang macam selalu nak bandingkan nasib diri dengan orang yang lebih bernasib baik padahal terang-terang dia tak berusaha sekuat orang yang lebih bernasib baik tu. *Peringatan untuk diri sendiri jugak ni.

Jadi marilah sama-sama bermuhasabah.


Thursday, August 19, 2010

..Puasa Day 3..

Planned nak masak-masak sama-sama and berbuka kat rumah sebab hari Jumaat semua cuti kan.

Tengahari tu my sis datang with a surprise. Thanks yan :) Terpaksa bersabar untuk me-ngap kek itu waktu berbuka.


Budak yang bile nampak lilin atau kek, akan nyanyi "Yuyu..." - her version of "Happy bithday to you".


Sementara nak masak, melayan my cheeky niece dulu. Muka hampir merajuk.

Tak jadi merajuk haha.
Started our cooking session with preparation for bandung cincau.


Suasana di dapur (Aisya, Abah, Bibik, Mak, Yan). Terpaksa memblurkan rambut mak dan badan Abah - bukan untuk tontonan umum yer. Hmm, di manakah saya? :P


Pukul 6 pergi bazaar mencari kuih-muih.

Lauk hari tu - kari daging, sambal petai ikan bilis, sambal tempoyak, ketam masak cili, kangkung goreng belacan, , kerapu goreng, tenggiri goreng, bandung cincau, paru goreng (yang ni beli), kuih-kuih (pun beli)



Banyak pulak gambar makanan sebab ada orang tu nak try photography skill lah pulak, ish ish.

Malam tu lepas berbuka, bertolak pula ke Kuala Terengganu - ke rumah mertua pula.

Wednesday, August 18, 2010

..Puasa Day 2..

..which was bersamaan dengan my birthday. Malam sebelum tu Mak dah kasik present :) Sangat cantik, suka :) Maybe buat entri lainlah pasal tu, kalau rajin.

Too bad, pagi tu tak terbangun sahur walaupun Mak dah kejutkan. Maybe penat travel siang sebelum tu tak habis lagi.

Hari tu hujan dan saya sempat practise skill photography untuk ambik gambar air menitik.


Petang pukul 3 pergi rumah Buyan, then we off to amik baju raya. So flattered that lil' Aisya still remember her "Kakak" and "Kakel". Adehla, nampaknya lekatlah panggilan Kakak tu so I boleh perasan muda selalu :P. Aisya kadang-kadang panggil En hubby "Uncle", pastu kadang-kadang jadi "Kakel" and kadand-kadang "Abang". Wakakak.

Plan asal nak makan kat luar tapi tak jadi. So take-away saja. Tak teringat pulak nak amik gambar masa berbuka. Menu hari tu: Kerapu sweet sour, siakap bakar, sup ekor (nyum nyum), tomyam, kerabu sotong, ayam pusing, telur dadar, kailan ikan masin, kuih dah tak ingat kuih apa dengan sunquick susu berlaici (betulke nama dia ni).

Nanti sambung hari ketiga pulak.

Tuesday, August 17, 2010

..Puasa Day 1..

Saya half day hari rabu lepas jadi pukul 1230 En Hubby terus datang amik saya dan terus memulakan perjalanan balik kampung. Biasanya balik time puasa masa nak dekat-dekat raya. Pastu kelam-kabut nak bahagi-bahagi nak berbuka kat rumah parents saya lagi, rumah mertua lagi, pastu dah nak raya, huh tak syoknya.

So sebab tu tahun ni rancang nak bertenang-tenang bukak puasa dengan famili. Dapatlah 2 hari dengan famili Hubby, dua hari dengan famili saya. So nanti raya tak payah amik cuti banyak-banyak sangat.

So hari pertama puasa bukak puasa kat Kuantan - rumah BIL. Sempat jugak saya pergi bazar ramadhan kat Bandar Indera Mahkota, tapi dalam pukul 630pm dah banyak makanan yang habis. Lagipun tak banyak choice. Kebanyakan gerai jual makanan yang sama. Ingat nak ambik gambar kat bazar ramadhan ni, dah bawak dah kamera, sekali bateri lupa nak letak pulak. Pastu tengok ramai jugak photographer yang amik gambar kat bazar ni - rugi tak dapat join sekaki *walaupun bukan photographer.

Gambar makanan masa berbuka tak amik, lepas makan baru rajin nak amik gambar budak kecik ni.


Ni Haziq, anak my BIL. Tapi Haziq ni tak berapa nak dengan orang dia tak biasa, so saya tak reti nak layan. Tapi bila tengok orang ambik gambar dia, terus senyum. Budak-budak zaman sekarang...

Monday, August 16, 2010

..A Bit of Puasa & Sambal Tempoyak..

Hari ni first day berpuasa kat JB. Rabu last week tak kiralah sebab half day je kan...

Macam biasalah, lepas balik kampung mood untuk kerja memang zero...Masih HOMESICK walapun umur dah nak 30. Haish!

Semalam kat pekan sempat beli tempoyak kat bazar ramadan. Sebabnya hari tu masa buka puasa kat rumah, mak saya dengan buyan punya bibik dah cipta satu resipi sambal tempoyak - sampai hari ni teringat-ingat.

Nak kena rekod somewhere supaya tak lupa, jadi nak tempek kat sini.

Bahan-bahan kisar:
Bawang besar
Cili besar
Cili padi
Serai
Kunyit

Bahan tak kisar:
Tempoyak
Air perahan limau kasturi
Garam, gula

Cara buatnya lupa pulak nak menuntut hari tu, tapi rasanya macam biasa lah kan, tumis-tumis dan campak-campak semua.

Buyan, tolong betulkan kalau resipi ini silap :)

Wednesday, August 11, 2010

..SELAMAT BERPUASA..

Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua umat Islam seluruh dunia.

En Hubby cuti hari ni - company dia ambik Public Holiday sempena 1 Ramadhan while I'm taking half day leave.

I'll be on my way back home this afternoon but most probably tak sempat buke puasa kat Kemaman today. But tomorrow will be having iftar with my family :)

Can't wait to see my family. Doakan perjalanan kami selamat ye :)

*Azam saya tahun nak buat solat terawikh sebanyak yang boleh. Harap-harap 'mampu'

Tuesday, August 10, 2010

..Fikiran Melayang..

Hari ni tak de mood nak kerja. Sebab:

1. Esok dah nak balik kampung

2. My manager belum approve my leave application padahal dah seminggu I submit :(
Tak tau apa yang tak kena. Nak jumpa dia tapi semalam dia cuti. Hari ni dia
belum datang plak.

Monday, August 9, 2010

..Berjalan sambil Belajar ke Batu Pahat..Part II


Eheh. Belajar kunun
. Btw, ni dekat Pantai Minyak Beku. Kitorang pergi sini lepas dah kenyang makan nasi beriani.



Ada Perigi Batu Pahat so boleh lah belajar sejarah Batu Pahat. Sila klik untuk besarkan imej.


Gambar perigi close-up:

Gambar hiasan? hehe

Sunday, August 8, 2010

..4 Days Early..

..of my birthday celebration *since my birthday is on 2nd day of fasting month.

Hubby and me just celebrated my birthday this afternoon. Nothing fancy - just having lunch at Secret Recipe. But very unfortunately, no picures taken since my compact-cam dah macam tak leh berfungsi (sedih) and En Hubby dah tak kuasa nak kendong DSLR tu. *I guess dia dah tak obses dengan I haha.

Sebenarnya tak kisah pasal 'celebration' pun - I nak hadiah jek :P

Speaking of which, semalam En Hubby ajak I pergi carik handbag for my birthday present. Tapi ada satu yang saya berkenan tu dah tinggal yang display jek - so cancel lah, end up beli handbag cap ayam jek semalam. Memang nak kena beli handbag pun since handbag sekarang sudah lusuh giler.

Since tak jadi beli handbag, I ingat nak tudung Pearl Haya lah . Hmm, tengoklah macam mana.

..Puasa Pun Belum Tapi Dah Semangat Nak Raya..

Baju raya dah siap :) Dah lama hantar ni, dari bulan 6 dulu kot.

Petang semalam pergi ambik - sikit punya jauh pergi tempah kat Larkin sana. Berdebar-debar sangat masa on the way nak pergi ambik tu sebab saya selalu bernasib malang kalau tempah baju-baju tradisional nih. Biasanya kalau saya mintak tailor ukur badan - mesti ada je yang tak kena bila siap nanti. Tak taulah saya yang tak pandai bagi instruction or tailor memang salah jahit. Macam baju raya tahun lepas - saya nak kebaya labuh, tapi bila siap, tengok-tengok jadi kebaya pendek. Bazir je, memang saya dah tak pakai dah lepas tu.

Saya dah lama teringin nak ada gambar macam ni. Saya peminat blog Viruspadu tu kan, jadi saya ada bagitau En Hubby yang husband Viruspadu ni rajin amik-amik gambar wifey nya secara candid - tengah makan, tengah shopping, etc etc. Jadi saya tanya En Hubby - "Why are u not obsessed with me?" haha - bengong punya bini. Then petang tu terus dia rajin mengendong kamera gabak tu.
Saya tempah dua pasang sini - baju kurung pahang dengan kedah. Yang kedah tu macam kecik sket, susah sikit nak masuk, tapi bila pakai, ok je saya rasa, taklah ketat. Saya pun macam dah malas nak hantar balik untuk alter, so ok jelah. Beruntung tau peniaga2 yang dapat customer macam saya - I'm not fussy at all :P

So, overall, kira puas hati. Thanks akak tailor :)


Baju yang tempah kat Kemaman hari tu pun Mak kata dah siap. Adoiyai, sekali 3 pasang baju pulak tahun ni - first time tu buat baju sebanyak ni. Biasanya saya buat sepasang je :P


Friday, August 6, 2010

..I Love The Way You Lie..

Best pulak lagu baru Eminem ni esp Rihanna's part. Video clip dia ada Megan Fox - sangat cantik!!

Rihanna's part:

Just gonna stand there and watch me burn
Well that's all right because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's all right because I love the way you lie
I love the way you lie




..Jalan-jalan ke Batu Pahat..

Macam jauh jek :P

Yang sebenarnya pegi sana cari kerepek kat Parit Sulung. Bagus akak yang empunya kilang kerepek nih. Walaupun kami taklah beli banyak mana, dia tetap layan macam pelanggan penting :)


Lepas tu yang paling penting. Pergi cari Nasi Beriani Gam Power. First time dengar pasal kedai ni masa tengok Warung Kita dulu. Lepas tu pernah try carik masa lalu Batu Pahat on the way balik from KL, tapi taklah bersungguh sangat cari masa tu. So memang tak jumpa lah.

Pastu baru ni ternampak kat Puan Yatie Chomeyl punya FB pasal nasi beriani ni maka semakin berkobar-kobar nak carik kedai ni. Mula-mula carik Hospital Batu Pahat dulu (thanks Yatie for your info), lepas tu kena tanya orang.

Orang tu bagitau cari bangunan 4 tingkat, cari punya carik, ada bangunan 3 tingkat jek. Mula-mula ingat dah salah jalan dah, so ingat nak tanya orang lagi then ternampak NASI BARIANI POWER. Yeay!!


En Hubby order Nasi Beriani Gam Daging, saya Nasi Beriani biasa kambing. Mujur datang awal sikit sebab orang lepas-lepas saya order kambing dah habis :P



Owh, ada memorandum naik harga heheh.
Lepas makan pergi Pantai Minyak Beku. Sambung nantilah....

Thursday, August 5, 2010

..What Makes You Creative..

Bila tengok E News malam tadi pasal Kris Dayanti yang selamba badak kissing dengan BF dia depan press (wow, sangat 'bebas berkarya'), saya teringat dulu pernah tengok kat TV (Melodi kot?)ada seorang pengarah muzik from Indonesia yang kutuk Malaysia kononnya terlalu banyak peraturan maka orang-orang seni di sini tersekat kebebasan berkarya.

Well, to me, bila kita bebas buat apa saja, we become less creative. Yelah, dah semua benda boleh buat, jadinya - buat jelah apa-apa pun. Bila ada banyak rules then only kita akan lebih berfikir how to create something great out of those limitations.

Betul tak?

Wednesday, August 4, 2010

..random..

Mula-mula tadi ingat nak letak video YouTube lagu Bohemian Rhapsody sebab macam best lagu tu masa tengok Glee.

Tapi tergerak nak check lirik dia - ada word "Bismillah". Musykil pulak.

Then I baca kat Wikipedia, walaupun tak berapa nak paham, tapi macam mengarut je lagu tu. Macam banyak spiritual terms. Terus tak jadi.

Sapa-sapa nak baca sila klik.