Sunday, September 17, 2017

Tips Masakan Tahan Lama

These tips I got from observations and also conversations with the elderly. So let me summarize in one article.

Tahan lama tu bukanlah maksudnya tahan berminggu-minggu macam tu. Maksudnya bolehlah tahan semalaman tanpa dimasukkan dalam fridge. Gitu.

1. Untuk nasi, basuh beras bersih-bersih sampai air warna putih. Selain nasi jadi tahan lama, arwah tok saudara  aku pernah bagitahu ni tips dia untuk awet muda. Tapi serius, arwah memang awet muda.

2. Masa nak serve makanan tu, make sure semua bekas-bekas tu betul-betul kering sebelum letak makanan dalam tu.

3. Lepas masak jangan terus tutup kuali/periuk. Bagi asap-asap tu reda dulu ehehe. Maaflah, tak reti nak buat ayat macam mana 😬

4. Tumis bahan-bahan kisar (contoh: bawang putih, halia, bawang merah, cili boh) lama sikit.

5. Jangan campur-campur senduk.

Tu je yang teringat buat masa ni. Tadi rasa-rasa macam banyak, rupanya lima je ke?  ðŸ˜‚😂😂 Tengoklah, kalau ada lagi nanti aku tambah lagi.

No comments: